Barnkalas tips

För att hålla Barnkollen.se kostnadsfritt för dig som besökare förekommer annonser och affiliate-länkar på sidan.

Barnkalas

Barnkalas är en speciell tid då vi kan skapa minnen som varar för livet. Det är en tid för skratt, lek och glädje. Om du planerar ett barnkalas och letar efter inspiration, tips och idéer, har du kommit rätt! I den här guiden kommer vi att ta dig genom allt du behöver veta för att arrangera det ultimata barnkalaset. Vi kommer att diskutera inbjudningskort, godispåsar, tips för att göra kalaset minnesvärt och även roliga lekar som barnen kommer att älska. Du kommer även få lite guidning i hur många barn som är rimligt att bjuda till barnkalaset och vad man kan tänkas bjuda på under kalaset.

När börjar man med barnkalas?

Det finns ingen fast regel för när man börjar med barnkalas, men det är vanligt att föräldrar börjar arrangera barnkalas när deras barn når förskoleåldern eller tidiga skolåldern, vanligtvis runt 3-5 år. Det är en ålder då barn börjar att förstå och uppskatta födelsedagsfiranden och kan interagera med sina vänner på ett mer strukturerat sätt. För yngre barn kan man istället ha mindre, familjeorienterade firanden. Det är också viktigt att överväga barnets personliga mognad och intressen när man bestämmer sig för när man ska börja arrangera barnkalas. Ditt barn bör finna det kul att leka med andra barn innan det är dags att bjuda in till ett kalas.

Inbjudningskort för barnkalaset

Inbjudningskort är det första smakprovet på ditt barns kommande kalas och kan vara en rolig och kreativ del av planeringen. Här är några idéer för att skapa inbjudningar som sätter tonen för kalaset:

Tematiska inbjudningskort: Om du har valt ett tema för barnkalaset, som pirater, prinsessor eller superhjältar, se till att dina inbjudningskort speglar detta. Använd färger, mönster och bilder som passar temat. Det finns också gott om färdiga mallar att beställa eller köpa online som ger dig rätt inbjudningskort.

DIY inbjudningskort: Om du gillar att vara kreativ kan du överväga att göra egna inbjudningskort. Använd färgglatt papper, klistermärken och glitter för att skapa unika och personliga inbjudningar. Detta kan vara extra kul för ditt barn också att vara delaktig i. Ditt barn kan exempelvis hjälpa till att skriva kompisens och sitt eget namn på kortet.

Digitala inbjudningar: I dagens digitala tidsålder är det också populärt att skicka digitala inbjudningar via e-post eller sociala medier. Detta är en miljövänlig och bekväm metod som dessutom går snabbast.

Hur många barn ska man ha på ett kalas?

Innan det är dags att skicka ut inbjudningskorten till barnkalaset är det bra att bestämma hur många barn som skall komma. Antalet barn som du bjuder in till ett barnkalas kan variera beroende på flera faktorer, som exempelvis platsen för kalaset, din egen bekvämlighet och budgeten. En vanlig riktlinje är att bjuda in lika många barn som barnets ålder plus ett eller två extra. Till exempel, om ditt barn fyller 5 år, kan du bjuda in 5-7 barn. Detta antal brukar vara hanterbart och skapar en intim och rolig atmosfär där alla barn kan delta i aktiviteterna och ha kul. Om du har en större plats och känner dig bekväm med det kan du naturligtvis bjuda in fler barn. Ett sådant tips kan exempelvis vara att man hyr en gymnastiksal eller annat större utrymme. Då är det betydligt enklare och att ha fler barn på kalaset.

Hur länge ska kalaset hålla på?

Längden på ett barnkalas kan variera, men det är vanligt att hålla det i cirka 2-3 timmar. Detta ger tillräckligt med tid för att genomföra planerade aktiviteter, äta, öppna presenter och ha tid för fri lek. För yngre barn kanske kortare kalas vara bättre, som exempelvis 1-2 timmar. Det fungerar bättre eftersom deras uppmärksamhet kan vara kortare. Det är också viktigt att tänka på barnens ålder och energinivå. Om barnen är mycket aktiva och engagerade i lekarna kan kalaset med fördel hålla på längre.

Tips för barnkalaset

När det gäller att planera ett barnkalas är det några tips som kan hjälpa dig att göra det smidigt och roligt för barnen. En hel del frilek är viktigt att få in under barnkalaset, framförallt om barnen är lite äldre. Men det kan också vara skönt att ha en del fasta lekar eller aktiviteter planerade i förväg som gör att det inte blir allt för stimmigt och rörigt. Här är några konkreta tips inför barnkalaset.

Planera i förväg: Börja planera kalaset i god tid. Det ger dig tillräckligt med tid att organisera allt, från dekorationer till mat och aktiviteter.

Mat och dryck: Tänk på barnens favoritmat när du planerar menyen. Fingermat som mini-pizzor, fruktspett och cupcakes är alltid en hit. Se även till att ha alternativ för barn med särskilda kostbehov.

Dekorationer: Använd dekorationer som passar temat för kalaset. Ballonger, banners och bordsdekorationer kan verkligen sätta stämningen.

Godispåsar: Ingen går hem tomhänt från ett barnkalas! Fyll godispåsarna med små leksaker, godis och kanske till och med en tack för att du kom-kort.

Vad ska man bjuda på under barnkalaset?

Mat och dryck på ett barnkalas bör vara barnvänligt och anpassat efter barnens preferenser. Här är några vanliga alternativ:

Fingermat: Små rätter som mini-pizzor, små smörgåsar, fruktspett och grönsaksstavar med dipp är populära val. Undvik mat som är för kryddig eller svår att äta med händerna.

Snacks: Popcorn, chips och småkakor är alltid en hit bland barnen.

Drycker: Servera lämpliga drycker som läsk, fruktjuice, läskedrycker och vatten. Tänk på att ha alternativ för barn med allergier eller kostrestriktioner.

Tårta eller cupcakes: Ett födelsedagstårtan är ofta höjdpunkten på kalaset. Du kan också överväga att servera cupcakes för enklare portionering.

Godispåsar: Förbered godispåsar med smågodis och små leksaker som barnen kan ta med sig hem som minne från kalaset.

Det är också viktigt att ta hänsyn till eventuella allergier eller kostbegränsningar hos de inbjudna barnen och deras föräldrar. Genom att kommunicera med föräldrarna om eventuella särskilda behov kan du säkerställa att alla barn kan njuta av maten på kalaset.

Godispåsar för barnkalaset

Godispåsar är en av de mest uppskattade delarna av ett barnkalas. Här kan det vara viktigt att säkerställa innan kalaset att samtliga barn tycker om godis och får äta detta. En del föräldrar har starka åsikter om just godis. Det kan dock vara svårt att säkerställa före kalaset genom att fråga alla. Därför kan det vara bra att planera för att ha något annat än godis som en extra lösning. För att säkerställa kan du passa på att fråga föräldern som lämnar barnet på kalaset om de får äta godis.

Här nedan är några fler tips när det kommer till just godispåsar på barnkalaset:

Mångfald: Se till att inkludera en blandning av godis och små leksaker i godispåsarna. Det kan också vara små tatueringar eller något annat som har med det temat som du har på kalaset. På så sätt tilltalar du alla barns smaker och intressen, samt knyter ihop det med kalasets tema.

Temaanpassning: Om ditt kalas har ett tema, se till att godispåsarna följer samma tema. Detta kan inkludera godis med speciella former eller färger som passar temat. Läs gärna våra tips på teman för barnkalaset.

Personlig touch: Lägg till en personlig touch genom att inkludera en liten handskriven tack lapp i varje påse. Det visar uppskattning för att barnen har deltagit.

Barnkalas lekar

Inget barnkalas är komplett utan roliga lekar och aktiviteter. Som vi nämnt innan är det viktigt att inte strukturera upp varenda minut av kalaset, utan ge barnen möjlighet till fri lek. Det är dock bra att i förväg ha planerat för en eller flera lekar som du kan aktivera barnen.

Här är några lek idéer som kommer att hålla barnen underhållna och glada:

Fiskedamm: Den absolut mest klassiska leken på ett barnkalas är fiskedammen. Där barnen får fiska upp godispåsarna bakom ett skynke eller lakan. Att de ibland får upp en blöja eller smutsig strumpa skänker ett härligt skratt dessutom.

Skattjakt: Planera en skattjakt där barnen måste lösa ledtrådar för att hitta gömda ”skatter” i trädgården eller huset. Det kan också vara ett bra sätt för barnen att hitta sina godispåsar istället för att leka fiskedammen.

Hela havet stormar: Hela havet stormar eller musikstolar som det också kan kallas är en populär kalaslek. Den går ut på att du ställer fram stolar med ryggen mot varandra på en lite större öppen yta. Antalet stolar skall vara en mindre än antalet barn. Sedan skall barnen gå runt stolarna medan du spelar musik. När du pausar musiken skall alla barn sätta sig på varsin stol. Den som inte hinner sätta sig på en stol åker ut. Då tar du sedan bort en stol efter varje gång tills det bara är en stol och två barn kvar.

Denna lek är vanligtvis anpassad för lite äldre barn. Mindre barn kan ha svårt för att ”åka ut” och kan bli ledsna över den delen av leken. Så en rekommendation är att leka det med lite äldre barn som mognat lite mer och förstår bättre innebörden av en sådan lek.

Limbo: Dansa limbo är en annan inkluderande och lättsam lek. Där kan du som förälder sätta på lite dansmusik och låta barnen gå limbo under en pinne. Målet är att sänka pinnen hela tiden och se hur långt ned barnen kan gå. Barnen skall gå bakåtböjd och vika sig under ribban utan att nudda marken med något annat än fötterna.

Viskleken: En annan bra lek om man känner att barnen behöver komma ned lite i varv är viskleken. Perfekt när exempelvis barnen har fått något gott att äta, som exempelvis godispåsen. Då sätter man barnen i en ring, där ett barn väljer ett ord att viska till kompisen. Sedan skall varje barn viska det vidare till nästa kompis, tills det når runt hela ringen tillbaks. Då får man se om man lyckats viska samma ord till alla hela vägen runt.

Att planera ett barnkalas kan vara en rolig och givande upplevelse. Genom att använda dessa tips och idéer kan du se till att kalaset blir en minnesvärd och glädjefylld upplevelse för både barnen och föräldrarna. Så sätt igång och börja planera det perfekta barnkalaset idag!