Könsneutrala namn

Könsneutrala namn
Kategori ,

Lista över namn som ses som könsneutrala namn, eller även kallat Unisex-namn. Som idag används som namn vanligtvis i Sverige på både pojkar och flickor. 

Namn har vanligtvis en könstillhörighet som delvis är felaktig, men som framförallt lever kvar på grund av gamla traditioner. Det finns en hel del namn som du inte får döpa ditt barn till och det är en bedömning som Skatteverket gör när du skickar in namnförslaget.

Men det finns trots det en hel del personer som efterfrågar just könsneutrala namn för sitt eller sina barn. Vi har här skapat en lista på vanligt förekommande könsneutrala namn och dess ursprung, samt betydelse.

 

 


Alex
Namnet som är en förkortning på namnen Alexander, Alexandra och Alexis är ett vanligt könsneutralt namn som används av både pojkar och flickor idag i Sverige. Namnet har sitt ursprung i Grekland och kommer från Alexander som betyder ungefär ”Männens försvarare”.

Amel
Ett namn som har sitt ursprung ifrån mellanöstern och på arabiska betyder ”Hopp” bärs idag både av män och kvinnor. I Sverige bars det av 307 män och 249 kvinnor som tilltalsnamn.

Billie
Ett vanligt unisex namn som bland annat bärs av kända sångarna Billie Ellish och Bille Joe Armstrong (sångare i Green Day). Namnet är ursprungligen ett smeknamn på William och Wilhelmina. Som i sin tur har ursprung i det tyska namnet Wilhelm, där namnet är sammansatt av orden vilja och hjälm.

Bobbie
Ett vanligt förekommande namn i främst USA som används av både kvinnor och män. I Sverige är det totalt 47 st personer som har det som tilltalsnamn.

Charlie
Det engelsk/franska namnet är inte bara ett namn som använda av pojkar, utan även av flickor. Det är ursprungligen ett smeknamn för Charles, Charlotte och Charlotta. Där Charles betydelse är ”Fri man”, likt svenska namnet Karl.

Dylan
Ett namn som historisk varit mer för angivet till män, men som med åren även blivit ett populärt unisex namn och därmed blivit given till flickor också.

Jamie
Namnet som ursprungligen kommer från namnet James, ses idag som ett unisex-namn mer än som ett mansnamn och det finns flera kända personer med det namnet. Jamie Oliver, den kände brittiske kocken och skådespelerskan Jamie Lee Curtis för att nämna några.

Jessie/Jesse
Med ett engelskt uttal är dessa namn i stort sett identiska och skiljer sig endast i stavningen. Men de är bägge vanliga namn bland både pojkar och flickor.

Jordan
Ett unisex namn som även detta används främst internationellt. I Sverige är det främst män/pojkar som har det som tilltalsnamn.

Kim
Ett vanligt könsneutralt namn i Sverige som används av både kvinnor och män. Kim Källström, svenska fotbollsspelaren och Kim Kardashian är några av dem som har detta som tilltalsnamn.

Michele
Är ett jämnt fördelat namn som används lika mycket av män som kvinnor i Sverige. En variant på kvinnonamnet Michelle och även det franska namnet Michel.

Mika
Ursprungligen från profeten Mika som var aktiv 700 år före Kristus och ligger bakom en av böckerna i Gamla Testamentet. Idag ett vanligt mansnamn i Finland men använda internationellt även av flickor/kvinnor.

Paris
Inte bara staden som man kan döpa ett barn efter om man vill döpa dem till Paris. Utan kan man sin historia vet man att fallet av den antika staden Troja startade med att den trojanska prinsen Paris kidnappade den Spartanska prinsessan Helena. Det vart början på slutet efter att Akilles och Kung Agamemnon landsteg sedan. Men idag bärs namnet av män och kvinnor, Michael Jacksons dotter Paris Jackson är en av dem.

Robin
Ett namn som fått ett uppsving både bland pojkar och flickor vid två separata tillfällen. Först när Björn Borg döpte sin förstfödde son till Robin och sedan när den svenska superstjärnan Robyn (som ursprungligen heter Robin) slog igenom med sin musik.

Taylor
Ett namn som bland annat används av flertalet kändisar av olika kön. Taylor Lautner från Twilight-serien och sångerskan Taylor Swift är två av dem.

Sam
En förkortning på det hebreiska namnet Samuel och betyder ”Gud hör”. Ett namn som vanligtvis används främst av pojkar men som många flickor även är döpta till det både internationellt och i Sverige.

Sasha
Är en östeuropeisk förkortning från början på namnet Alexander. Sasha används både bland flickor och pojkar. Bland annat heter Barack Obamas äldsta dotter Sasha och vi har också den kände komikern och skådespelaren Sascha Baron Cohen.

 

Är du intresserad av fornnordiska namn kan vi rekommendera dig att läsa vår sammanställning av dem.
Eller vill du hellre veta vilka de populäraste barnnamnen 2022 var?


Statistik är hämtad från Statistikmyndigheten.
Betydelse av namn och ursprung är hämtat från Wikipedia. 

Lisa

SENASTE INLÄGGEN

blöjtårta

Blöjtårta

Läs mer ->
Barnkalas tema

Barnkalas teman

Läs mer ->
play doh lera

Play Doh lera

Läs mer ->
trolldeg

Trolldeg

Läs mer ->
Barnkalas tips

Barnkalas

Läs mer ->

PRODUKTGUIDER

EL LÅDCYKEL

Läs mer ->

BABYVAKT

Läs mer ->
Springcykel

SPRINGCYKEL

Läs mer ->

GORE-TEX SKOR BARN

Läs mer ->
Framåtvänd bilbarnstol

FRAMÅTVÄND BILBARNSTOL

Läs mer ->

FLER BLOGGINLÄGG

blöjtårta

Blöjtårta

2023-09-26
Kategori:

Blöjtårta – ett namn som låter som om det kommer från ett helt annat kulinariskt universum. Men oroa dig inte,…

Barnkalas tema

Barnkalas teman

2023-09-21
Kategori:

Att arrangera ett barnkalas är alltid en spännande och minnesvärd händelse för både barn och föräldrar. Ett av de mest…

play doh lera

Play Doh lera

2023-09-21
Kategori:

Vad är play-doh lera? Play-Doh lera är en av de mest älskade och ikoniska leksakerna för barn i alla åldrar.…

trolldeg

Trolldeg

2023-09-20
Kategori:

Trolldeg är en kreativ och mångsidig lerliknande blandning som är populär bland barn och vuxna för att skapa olika konstverk…

Barnkalas tips

Barnkalas

2023-09-20
Kategori: ,

Barnkalas är en speciell tid då vi kan skapa minnen som varar för livet. Det är en tid för skratt,…

Kungliga namn

Kungliga namn

2023-09-19
Kategori: ,

Kungliga namn har alltid spelat en viktig roll i historiens förlopp och är ofta förenade med aristokrati, makt och prestige.…

slempropp

Slempropp

2023-09-18
Kategori:

Vad är en slempropp? En slempropp är en naturlig skyddsbarriär som finns i livmoderhalsen under en kvinnas graviditet. Den består…

när börjar barn gå

När börjar barn gå

2023-09-17
Kategori:

Att se sitt barn ta sina första steg är en av de mest minnesvärda ögonblicken för föräldrar. Barns utveckling och…

När börjar barn prata

När börjar barn prata

2023-09-17
Kategori:

Barns språkutveckling är en fascinerande process som varierar från barn till barn. Det är en kritisk del av deras utveckling…

mjölktänder

Mjölktänder

2023-09-11
Kategori:

Mjölktänder, även kända som primära tänder eller barnets första tänder, är de första uppsättning tänder som vanligtvis börjar dyka upp…

potträning

Potträning

2023-09-11
Kategori:

Potträning är en av de viktigaste milstolparna i ett barns tidiga utveckling. Det är ett steg mot självständighet och en…

Finska namn

2023-09-11
Kategori:

Svenskar med finska rötter har en unik kulturell arvrikedom som ofta avspeglas i deras namngivning. Finska namn har en särskild…

Grekisk mytologi namn

Grekisk mytologi namn

2023-09-08
Kategori:

Grekisk mytologi är fylld med en fascinerande samling av namn, var och en med sin egen unika historia och betydelse.…

Inför förskolestart

Guide: Inför förskolestart

2023-08-21
Kategori:

Dags för förskolan? Har det blivit dags för förskolestart och du vill köpa de saker som ditt barn behöver inför…

bästa barnappen

Appar för barn

2023-02-21
Kategori:

Appar för barn är ett utmärkt sätt att underhålla barn, samtidigt som de lär sig något. Nuförtiden har många föräldrar…

Barnnamn 2022

Barnnamn 2022

2023-02-15
Kategori: ,

De mest populära barnnamnen för 2022 i Sverige har nu tillkännagetts genom Statistikmyndigheten (SCB) som varje år samlar in statistik…

presenter till barn

Presenter till barn

2023-02-14
Kategori:

Den stora höjdpunkten för barn, oavsett ålder är när det vankas födelsedag vilket innebär att man som barn får öppna…

Topp 100 barnfilmerna

100 bästa barnfilmerna

2023-02-14
Kategori:

Barnfilmer är och har ända sedan Walt Disney gjorde entré med Snövit och de sju dvärgarna 1937 satt färg på…

d vitamin barn

D-vitamin barn

2023-01-25
Kategori:

D-vitamin är viktigt för att barns ben och tänder ska utvecklas normalt. Det bidrar också till att förbättra immunförsvaret och…

Storleksguide barn

Storleksguide barn

2023-01-25
Kategori: ,

Barnkollen.se har här sammanställt en heltäckande storleksguide för barn och bebisar. Från det att barnet är nyfött hela vägen upp…