Magsjuka barn tips

Magsjuka barn

Något de allra flesta föräldrar behöver gå igenom med barn är när magsjuka kommer hem till sina barn och vid otur till sig själv. Magsjuka är vanligt hos barn, och det är viktigt för föräldrar att vara uppmärksamma på symtomen och att ge rätt behandling. Här har vi samlat en överlevnadsgudie för dig som förälder när barnen får magsjuka eller den snabbt spridande vinterkräksjukan. 

Det är extremt vanligt framförallt när barnen börjar förskolan att de drabbas av magsjuka eller vinterkräksjukan. Det sprids en hel del bakterier och virus på förskolan som barnet inte blivit utsatt för tidigare. Sedan har inte barnen lärt sig i den åldern kring hygien på samma sätt som äldre barn. De tvättar sig inte lika noga och stoppar vanligtvis mycket saker och fingrar i munnen, vilket tyvärr gör att magsjuka sprider sig snabbare.

Symtom magsjuka / vinterkräksjuka.

Symptom på magsjuka / vinterkräksjuka är magsmärtor, kräkningar, diarré, huvudvärk, trötthet, feber och muskelvärk. Dessa symptom kan vara milda till allvarliga och kan visas inom ett par timmar till ett par dagar efter att du har blivit smittad. Symtomen är vanligen värst de första dagarna och börjar försvinna inom en vecka. Just vinterkräksjukan orsakas av calicivirus som sprider sig väldigt snabbt (läs mer om det på 1177). De flesta blir sjuka i vinterkräksjuka under vintermånaderna när vi  umgås mer inomhus, vilket också är förklaringen till namnet.

Hur smittar vinterkräksjukan?

Vinterkräksjukan smittar genom att man andas in smittämnen som finns i luften från en person som har den eller som har nysningar eller hosta. Smittämnena kan också överföras genom att man rör vid en yta som har blivit kontaminerad av smittämnen. Därför är det extra viktigt i hemmet att sanera och städa med antibakteriella medel på ytor såsom toalettsitsar, dörrhandtag eller leksaker.

Hur länge smittar vinterkräksjukan?

Vinterkräksjukan är en virusinfektion som vanligtvis varar i cirka 1 till 3 dagar, men kan pågå upp till en vecka. Det är mycket smittsamt och kan spridas från person till person under hela perioden som kräkningar och diarré pågår.

Kan man vara immun mot vinterkräksjuka?

Cirka 20% av Sveriges befolkning är immuna mot den vanligaste typen av vinterkräksjuka. Det betyder dock inte att de med hundra procent säkerhet klarar sig ifrån detta virus. Det har uppkommit varianter de senaste åren som även drabbar de personer som vanligtvis är immuna.

Hur länge måste barnet stanna hemma efter vinterkräksjukan?

Det är upp till varje skola och förskola att komma med rekommendationer kring detta. Men det vanligaste är att barnet skall stanna hemma två dygn (48 timmar) efter de senast kräkts eller haft diarré. Detta för att minimera risken att vinterkräksjukan sprids vidare.


Tips vid magsjuka barn

När magsjukan väl har startat måste det tyvärr få ha sin gång och som förälder kan det vara jobbigt att se sitt barn må dåligt. Samt blir det ett stort jobb att ta hand om eventuella kläder och sängkläder som ständigt behöver tvättas. Här är därför en överlevnadsguide för dig som förälder, både för att hjälpa ditt barn och att ingen annan i familjen blir smittad.

Tips för att hjälpa ditt magsjuka barn

Vätska
Se till att ge barnet ordentligt med vätska, allra helst direkt efter de kräks. Desto yngre barnet är, desto större är risken för vätskebrist och uttorkning. Håll koll på att blöjan på barnet fylls med kiss i samma frekvens som vanligt eller om barnet kissar på toaletten lika ofta. Ett uttorkat barn blir extra trött och hängig.
Se till att barnet hellre får i sig ett par skedar med vätska med jämna mellanrum, istället för att hälla i sig allt på en gång.

Supertips! 
Vid kraftiga kräkningar eller diarré, är det bäst att ge barnet vätskeersättning. Men det är inte alltid helt lätt att ge ett barn detta. Därför finns det ett supertips att frysa vätskeersättningen och göra det till glass istället. Det brukar barnet lättare få i sig och du som förälder ser till att de får i sig vätskeersättningen de behöver.

Lär känna ”kräk-signalerna”
Inte alltid det lättaste som förälder, men brukar lära sig allteftersom att registrera signalerna och rörelserna innan barnet kräks. Ett bra tips är då att du har hink eller liknande nära till hands när signalerna kommer.

Amma eller ge flaska kontinuerligt
Är det bebis som ammar eller får via flaska är det viktigt att du fortsätter med detta, trots att barnet kräks. Detta för att säkerställa att de får i sig tillräckligt med vätska. Ammar du kan också pumpa mjölk och försöka ge barnet små skedar av det.

Bäddning
Under magsjuka / vinterkräksjuka får tvättmaskinen arbeta mer än vanligt. Ett bra tips är då att bädda med stora handdukar där barnet ligger i soffan eller sängen. Om barnet då kräks exempelvis på natten, behöver du inte bädda om hela sängen, utan kan förhoppningvis bara byta handduken.

Tips för att undvika spridningen

Tvätta händerna
Något vi lärt oss efter att Covid-19 slog till i världen är hygien kring händerna. När det kommer till vinterkräksjuka exempelvis räcker dock inte handsprit, utan handtvål och varmt vatten är A och O när det kommer till att minska spridningen. Se till att göra detta extra noga på samtliga familjemedlemmar för att minska spridningen.

Rena och egna handdukar
När barnet blir sjukt bör ni direkt byta ut samtliga handdukar mot rena och sedan se till att alla familjemedlemmar har en egen handduk.

Tvätta all textil
Tvättmaskinen får som sagt arbeta hårt under dessa perioder. Det är extremt viktigt att tvätta lakan, täcken, filtar, kuddar, gosedjur och liknande textiler regelbundet som det magsjuka barnet kommer i kontakt med.

Sanering av skötbord
Använder barnet blöjor är det viktigt att du regelbunder sanerar skötbordet och runtomkring det. Samt omsluter blöjorna av en plastpåse eller blöjpåse innan du slänger dem i papperskorgen eller blöjhinken.


Då ska du söka hjälp

Sök vård om du misstänker att ditt barn har drabbats av vätskebrist, eller om det är under 1 år och har kraftiga kräkningar eller diarré som inte avtar.

Om du eller ditt barn råkat ut för ett kritiskt olycksfall eller om du har misstankar om en allvarlig sjukdom så bör du uppsöka vård på en akutmottagning. Om du upplever att läget är akut ska du alltid kontakta 112.

Lisa

SENASTE INLÄGGEN

blöjtårta

Blöjtårta

Läs mer ->
Barnkalas tema

Barnkalas teman

Läs mer ->
play doh lera

Play Doh lera

Läs mer ->
trolldeg

Trolldeg

Läs mer ->
Barnkalas tips

Barnkalas

Läs mer ->

PRODUKTGUIDER

Resesäng

RESESÄNG

Läs mer ->

GORE-TEX SKOR BARN

Läs mer ->
Barnvagnspaket

BARNVAGNSPAKET

Läs mer ->

BABYVAKT

Läs mer ->
bakåtvänd bilbarnstol bäst i test

BAKÅTVÄND BILBARNSTOL

Läs mer ->

FLER BLOGGINLÄGG

blöjtårta

Blöjtårta

2023-09-26
Kategori:

Blöjtårta – ett namn som låter som om det kommer från ett helt annat kulinariskt universum. Men oroa dig inte,…

Barnkalas tema

Barnkalas teman

2023-09-21
Kategori:

Att arrangera ett barnkalas är alltid en spännande och minnesvärd händelse för både barn och föräldrar. Ett av de mest…

play doh lera

Play Doh lera

2023-09-21
Kategori:

Vad är play-doh lera? Play-Doh lera är en av de mest älskade och ikoniska leksakerna för barn i alla åldrar.…

trolldeg

Trolldeg

2023-09-20
Kategori:

Trolldeg är en kreativ och mångsidig lerliknande blandning som är populär bland barn och vuxna för att skapa olika konstverk…

Barnkalas tips

Barnkalas

2023-09-20
Kategori: ,

Barnkalas är en speciell tid då vi kan skapa minnen som varar för livet. Det är en tid för skratt,…

Kungliga namn

Kungliga namn

2023-09-19
Kategori: ,

Kungliga namn har alltid spelat en viktig roll i historiens förlopp och är ofta förenade med aristokrati, makt och prestige.…

slempropp

Slempropp

2023-09-18
Kategori:

Vad är en slempropp? En slempropp är en naturlig skyddsbarriär som finns i livmoderhalsen under en kvinnas graviditet. Den består…

när börjar barn gå

När börjar barn gå

2023-09-17
Kategori:

Att se sitt barn ta sina första steg är en av de mest minnesvärda ögonblicken för föräldrar. Barns utveckling och…

När börjar barn prata

När börjar barn prata

2023-09-17
Kategori:

Barns språkutveckling är en fascinerande process som varierar från barn till barn. Det är en kritisk del av deras utveckling…

mjölktänder

Mjölktänder

2023-09-11
Kategori:

Mjölktänder, även kända som primära tänder eller barnets första tänder, är de första uppsättning tänder som vanligtvis börjar dyka upp…

potträning

Potträning

2023-09-11
Kategori:

Potträning är en av de viktigaste milstolparna i ett barns tidiga utveckling. Det är ett steg mot självständighet och en…

Finska namn

2023-09-11
Kategori:

Svenskar med finska rötter har en unik kulturell arvrikedom som ofta avspeglas i deras namngivning. Finska namn har en särskild…

Grekisk mytologi namn

Grekisk mytologi namn

2023-09-08
Kategori:

Grekisk mytologi är fylld med en fascinerande samling av namn, var och en med sin egen unika historia och betydelse.…

Inför förskolestart

Guide: Inför förskolestart

2023-08-21
Kategori:

Dags för förskolan? Har det blivit dags för förskolestart och du vill köpa de saker som ditt barn behöver inför…

bästa barnappen

Appar för barn

2023-02-21
Kategori:

Appar för barn är ett utmärkt sätt att underhålla barn, samtidigt som de lär sig något. Nuförtiden har många föräldrar…

Könsneutrala namn

Könsneutrala namn

2023-02-15
Kategori: ,

Lista över namn som ses som könsneutrala namn, eller även kallat Unisex-namn. Som idag används som namn vanligtvis i Sverige…

Barnnamn 2022

Barnnamn 2022

2023-02-15
Kategori: ,

De mest populära barnnamnen för 2022 i Sverige har nu tillkännagetts genom Statistikmyndigheten (SCB) som varje år samlar in statistik…

presenter till barn

Presenter till barn

2023-02-14
Kategori:

Den stora höjdpunkten för barn, oavsett ålder är när det vankas födelsedag vilket innebär att man som barn får öppna…

Topp 100 barnfilmerna

100 bästa barnfilmerna

2023-02-14
Kategori:

Barnfilmer är och har ända sedan Walt Disney gjorde entré med Snövit och de sju dvärgarna 1937 satt färg på…

d vitamin barn

D-vitamin barn

2023-01-25
Kategori:

D-vitamin är viktigt för att barns ben och tänder ska utvecklas normalt. Det bidrar också till att förbättra immunförsvaret och…