Skorv hos barn

För att hålla Barnkollen.se kostnadsfritt för dig som besökare förekommer annonser och affiliate-länkar på sidan.

Skorv hos barn

Skorv, eller mjölkskorv som det också kallas, är en typ av eksem som ofta sitter i hårbotten och ibland i bebisens panna och ögonbryn. Det ser lite ut som mjäll med stora fjällande områden och är helt ofarligt, smittar inte och försvinner med tiden av sig själv. Det är viktigt att man inte piller på det för att inte försämra det, utan att använda salvor eller schampon som är speciellt avsedda för att behandla skorv.

Ska man ta bort skorv hos barn?

Ibland kan skorv vara svårt att låta bli att pilla på, men det är viktigt att hålla fingrarna borta från det. När man piller på det kan det bli mer infekterat och klåda, vilket kan leda till att det förvärras istället för att försvinna. En annan farlig sak är att man kan skada huden på bebisen om man piller på det för mycket. Det finns många sätt att behandla skorv om det är nödvändigt. Det kan vara någon typ av salva som du kan smörja in området med, eller du kan använda medel som innehåller zink. Det finns också speciella schampon som du kan använda för att hålla hårbotten ren och fuktig.

Tips på behandling av skorv hos barn

Mjölkskorv är inte farligt eller störande för barnet, men om du ändå vill bli av med det så är detta ett bra sätt att försöka på. Följ stegen ovan för att få långvariga resultat.

  1. För att ge barnets hårbotten en extra omsorg, rekommenderas att man smörjer in den med babyolja. Genom att applicera oljan, mjukas skorporna upp så att de lossnar lättare. Användningen av babyolja kan därför vara en bra metod för att ta hand om hårbotten och göra den mjuk och frisk.
  2. Efter en sund är det dags att tvätta barnets hår och här är det även viktigt att ta lite extra tid och omsorg. Det behövs inte att låta det sitta över natten, en halvtimme brukar räcka helt och hållet. Använd endast rent vatten eller milt, oparfymerat barnschampo för att få bort fettet från oljan. Se till att barnet är bekvämt och att det känns skönt när du tvättar håret.
  3. Fukta sen bebisens hår och hårbotten med en handduk. Efter det ska du försiktigt gnugga hårbotten med en handduk för att ta bort eventuell fjäll från hårbotten. Om det är nödvändigt så kan du använda en fintandad kam eller luskam för att ta bort fjällen mjukt. För att inte skada bebisens hårbotten måste du vara försiktig när du använder kammen.
  4. Om det är skorv kvar efter att du har behandlat det kan du göra om behandlingen några dagar senare. Se till att följa instruktionerna för att försäkra dig om att det verkligen är skorv som du behandlar och att du använder rätt produkt. För att uppnå bästa resultat ska du se till att behandlingen upprepas enligt instruktionerna.

Varför får bebisar skorv?

Det finns mycket spekulationer kring varför skorv är så vanligt. Det är dock välkänt att det inte har något samband med bristande hygien eller allergi. Forskare tror att orsaken till skorv hos barn kan bero på att huden saknar fett som ger ett skydd. Även om det är vanligt att lite äldre barn har skorv, så brukar den växa bort med tiden. Det finns också teorier som säger att skorven kan bero på en slags svamp som finns i huden, men som förekommer i större mängder hos bebisar med skorv.

Hur vet jag att bebisen har skorv?

Skorv brukar synas som feta gulbruna fjäll i hårbotten och i ögonbrynen.I hårbotten kan det bildas gulbruna skorpor eller beläggningar om barnet har mycket skorv. Skorv brukar inte klia eller besvära barnet på något sätt.

Andra inlägg

Dela denna