fruntimmersveckan namn

För att hålla Barnkollen.se kostnadsfritt för dig som besökare förekommer annonser och affiliate-länkar på sidan.

Fruntimmersveckan namn

Fruntimmersveckan är en populär tradition i Sverige som firas under juli månad. Veckan, som löper från den 18 till 24 juli, är unikt kopplad till kvinnonamn och bjuder på en rad namnsdagar som alla förutom en är förknippade med kvinnor. Under denna vecka firas det att dessa historiska namn återkommer, och det har blivit en tradition att särskilt uppmärksamma dessa kvinnor. Det finns till och med en folktro att fruntimmersveckan ofta bjuder på regn, något som har lett till att den i folkmun ibland kallas ”regnveckan”.

Namnen under fruntimmersveckan

Fruntimmersveckan består av sex kvinnonamn och ett killnamn. Här nedan ser du en lista på de namn som firas varje år, samt korta beskrivningar om namnen och deras betydelse:

Datum Namnsdag Namnets betydelse
18 juli Fredrik Ett germanskt namn som betyder ”fredsrik” eller ”mäktig i fred”.
19 juli Sara Ett hebreiskt namn som betyder ”furstinna” eller ”prinsessa”.
20 juli Margareta Latinsk form av det grekiska ”Margarites”, som betyder ”pärla”.
21 juli Johanna En kvinnlig form av Johannes, som betyder ”Gud är nådig”.
22 juli Magdalena Namnet har sitt ursprung från Maria Magdalena och betyder ”kvinna från Magdala”.
23 juli Emma Ett gammalt germanskt namn som betyder ”värd” eller ”allomfattande”.
24 juli Kristina Latinsk form av det grekiska namnet ”Christina”, vilket betyder ”den kristna”.

Även om Fredrik sticker ut som den enda mannen, firas han traditionellt i början av veckan och räknas in i den annars kvinnodominerade fruntimmersveckan.

Historien bakom fruntimmersveckan

Fruntimmersveckan har sin grund i traditionella svenska almanackor, där flera kvinnonamn har fått sin plats under samma vecka. Veckan började utvecklas under 1800-talet, då kvinnonamn successivt ersatte manliga namn i almanackan. Ursprungligen användes veckan som ett tillfälle att hedra och uppmärksamma kvinnor i samhället.

Termen ”fruntimmer” var under äldre tider ett allmänt ord för kvinna, även om det idag kan låta lite ålderdomligt eller formellt. Veckan kom därigenom att associeras med kvinnor och har sedan dess blivit en årligt återkommande tradition.

fruntimmersveckan kopplingen till vädret – ”Regnveckan”

Enligt svensk folktro är fruntimmersveckan känd för att vara extra regnig. Det sägs att det alltid regnar under dessa dagar, och detta rykte har gjort att veckan ibland även kallas ”regnveckan”. Det finns ingen vetenskaplig grund till detta påstående, men det är en del av veckans charm och folklore.

En möjlig anledning till att denna koppling har uppstått kan vara den höga frekvensen av väderomslag som ofta sker under denna tid i juli. Även om det inte alltid regnar, lever föreställningen om ”regnveckan” vidare och tillför en extra dimension till fruntimmersveckan.

Varför är fruntimmersveckan så populär?

Fruntimmersveckan har blivit populär dels för att den fokuserar på kvinnohistorien och traditionella kvinnonamn, men också för att den erbjuder en veckas firande där många får uppmärksamhet för sina namnsdagar. Eftersom namn är så starkt förankrade i vår identitet och kultur, känns det speciellt att få sitt namn firat på en fastställd dag.

Namnen som firas under fruntimmersveckan har en tidlös kvalitet, och många av dem är fortfarande populära val för nyfödda flickor. De bär på historia, tradition och är en del av Sveriges kulturella arv.

Fruntimmersveckans namnsdagar och dess betydelse idag

Även om fruntimmersveckan har gamla rötter, är den fortfarande högst relevant idag. Många familjer och vänner uppmärksammar sina nära och kära genom att gratulera dem på deras namnsdagar under denna speciella vecka. Vissa firar med små presenter eller blommor, medan andra kanske bara skickar en varm hälsning.

För många är fruntimmersveckan också ett tillfälle att reflektera över de starka kvinnor som namnen representerar, både historiska och moderna. Det är ett ögonblick att fira kvinnor, både i det förflutna och nuet.

Varför börjar fruntimmersveckan med Fredrik?

Fruntimmersveckan börjar med Fredrik den 18 juli eftersom namnsdagen för Fredrik redan fanns på detta datum när traditionen med fruntimmersveckan växte fram. Namnet Fredrik är alltså en del av den äldre namnsdagsordningen i Sverige och blev inte ändrat när fruntimmersveckan började uppmärksammas som en vecka där flest kvinnonamn förekommer.

Trots att Fredrik är ett mansnamn, har det historiskt sett behållits som starten på fruntimmersveckan. Veckan har därför blivit känd både för kvinnonamnen som följer efter den 18 juli och för att den inleds med ett undantag.