bäst i test

JOGGINGVAGN

Vi på Barnkollen.se har tagit fram en guide där vi tagit fram de bästa joggingvagnarna utifrån tester som gjorts samt omdömen och recensioner som finns att tillgå. Vi vet att det inte alltid är så enkelt att veta vad man ska köpa till sitt barn samt vilka produkter som faktiskt håller måttet. Därför hoppas vi att denna guide ska hjälpa dig i ditt köp av joggingvagn.

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Bästa joggingvagn

Är du en aktiv förälder som älskar att ge dig ut på joggingturer med din lilla, då har du kommit till rätt ställe. Att välja rätt springvagn kan vara svårt, det finns flertalet modeller från både kända och mindre kända tillverkare. Denna produktguide är skapad för att hjälpa dig hitta rätt med en joggingvagn för just dina behov och din budget.

I vårt bäst i test joggingvagn har vi tagit med alla aspekter som är viktiga för att en springvagn ska vara riktigt bra. Allt från hållbarhet och stabilitet till komfort och hur lätt den är att manövrera. Du hittar också användbara tips om hur du väljer en modell som är mångsidig och har all nödvändig förvaring för dina väsentliga saker. Så ta en kopp kaffe, slappna av och njut av turen medan vi guidar dig genom joggingvagnarnas värld. Med en joggingvagn i toppklass är du alltid redo att ge dig ut på stigarna med ditt barn!

våra favoriter

Bäst i test

Thule Urban Glide 2

Utmärkt alternativ

Cybex AVI

billigare alternativ

Baby Jogger City Mini GT 2.1

Så valde vi ut bästa joggingvagn

Vi vill göra processen enkel för dig när du letar efter en ny joggingvagn. Därför har vi satt ihop en lista över de bästa joggingvagnarna på marknaden, baserad på grundlig research och analys från vårt håll. När vi tittade genom diverse olika tester, utvärderingar, betyg och recensioner har vi valt att prioritera främst utifrån nedan punkter för utse bästa joggingvagn:

Säkerhet
Som alltid när det kommer till barnvagnar är säkerheten en högt prioriterad punkt, där joggingvagnen inte är ett undantag. Här har vi tittat bland annat på hur robust modellen är, kvalitén på däck & handbroms. Samt även tittat hur barnet sitter i joggingvagnen med säkerhetsbälte.

Bekvämlighet
Viktigt för att göra jogginturen behaglig är att barnet skall kunna sitta och sova bekvämt i joggingvagnen. Därför är det viktigt att du har alternativ kring ställbart ryggstöd för att anpassa efter hur barnet vill sitta.

Fjädring
När det kommer till aktivitetsvagnar överlag är fjädringen väldigt viktig för att kunna göra resan behaglig för barnet. Dåliga fjädringar kommer med stor risk bidra till att barnet inte uppskattar joggingvagnen i den grad som föräldern önskar.

Funktioner
Vagnens alla funktioner och tillbehör som går att köpa till är också en viktig faktor när vi tittat igenom och jämfört vagnarna. Det är också en sådan sak som sätter rimligheten i prissättningen av joggingvagnen, dvs vad som ingår och inte ingår.

Sist men inte minst har vi självklart vägt in priset på respektive joggingvagn. Det är en aspekt som vägs samman med övriga punkter för att sammanställa slutligen vilken springvagn som är bäst i test!

Vårt mål i slutändan är att vägleda er till rätt produkter och ge de bästa rekommendationerna.

Innehållsförteckning

BÄST I TEST

Thule Urban Glide 2

bästa joggingvagn
Specifikation
 • Maxvikt sittdel: 34 kg
 • Vikt vagnen: 10,8 kg
 • Mått hopfälld med hjul (BxLxH): 67 x 96 x 34 cm
 • Framhjul: Fast, luftfyllt (16 tum)
 • Handtag: Knäled, ställbart
 • Handbroms: Ja
 • Regnskydd: Nej, köps sepa

När det kommer till att hitta marknadens bästa joggingvagn hittade vi detta i en uppdaterad modell av kvalitetsleverantörer Thule, i form av deras modell Thule Urban Glide 2. Modellen är inte billig, vilket sällan Thules produkter är. Men företaget andas kvalité och det genomsyrar även denna springvagn ifrån dem.

Komfort för barn & förälder
Thule har verkligen med denna joggingvagn vigt stort fokus till att både barnet och förälderns upplevelse skall bli bekväm. Sittytan i Thule Urban Glide 2 är bekväm för barnet, med ett steglös rem för att fälla ned ryggstödet. Ryggstödet går inte att fälla till fullt liggande läge, men tillräckligt för att barnet med enkelhet skall kunna luta sig tillbaka och sova i vagnen. Suffletten är dock något kort för att kunna täcka barnet helt i det läget, vilket får ses som en utvecklingspunkt.

För föräldern är den skapad för att ge dig en bekväm och problemfri löparrunda. Det ställbara knäledshandtaget gör det enkelt för föräldern att hitta rätt höjd för armen. Handledsremmen är också en smart säkerhetsfunktion som du kan vira runt handleden under löpturen. Handbromsen är tydligt markerad mitt på handtaget med blå färg och hjälper dig att sakta ned farten i exempelvis nedförsbackarna.

Inbyggd fjädring
I Thules chassi hittar vi en inbyggd fjädring för att ge dig maximal komfort. Vagnen går att använda på flertalet olika underlag och när du väl fått in tekniken med det fasta framhjulet ger hjulen dig hjälp i att få rätt rull på vagnen.

Under vagnen hittar du även smidig förvaring för att ta med dig ut på löpturen. Det är inte heller några konstigheter om du vill fälla ihop joggingvagnen och transportera den i bilen. Du kan enkelt med enhandsgrepp och genom att trycka in spärren nere under fotstödet, fälla ihop den. Den blir dock något stor och är inte det minsta att transportera i bagageutrymmet. Men hjulen går att klicka av vid behov.

Utmärkt alternativ

Cybex AVI

joggingvagn bäst i test
Specifikation
 • Maxvikt sittdel: 22 kg
 • Vikt vagnen: 10,6 kg
 • Mått hopfälld med hjul (BxLxH): 89 x 58,5 x 25 cm
 • Framhjul: Fast, luftfyllt (16 tum)
 • Handtag: Knäled, ställbart
 • Handbroms: Ja
 • Regnskydd: Nej, köps separat

Cybex AVI är en utmärkt utmanare till giganten Thule. Här har man verkligen fokuserat på design och komfort för att få ihop en riktigt bra joggingvagn, vilket man lyckats med. Man vart bland annat utsedd till vinnare i Red Dot Design Awards 2021 tack vare dess design och generösa utbudet av chassi- och färgklädselvarianter.

Allt du behöver för en trygg joggingtur
När vi tittar igenom funktionerna för Cybex AVI ser vi att den checkar av alla de viktiga boxarna som behövs för en springvagn. Den har ett justerbart handtag för att kunna anpassa höjden efter den som skall springa. Handbromsen vid handtaget är smidig, även om den benämns som lite trög till en början.

För barnet finns en bekväm sittyta, ett justerbart ryggstöd som tar det ned till viloläge. Där kan barnet utan problem ligga och vila. Det benämns i några recensioner att ryggstödet kan vagga lite från sida till sida vid full nedfällt läge. Men verkar ses mer som positivt för att få barnet att somna, snarare en negativ funktion. Suffletten ger precis som Thules ett godkänt skydd för barnet, pluspoäng för tittluckan upptill så att man som förälder kan kolla till barnet.

Framdäcket är luftfyllt och låst i fast läge. Bakdäcken är utrustade med en fjädring, men de verkar ha en blygsam effekt på tuffare underlag. Som de flesta joggingvagnar gör sig Cybex AVI bäst på plant underlag.

Billigare alternativ

Baby Jogger City Mini GT 2.1

baby jogger joggingvagn
Specifikation
 • Material: Plats, textil och aluminium
 • Maxvikt: 30 kg
 • Avtagbar klädsel: JA
 • Justerbart handtag: JA
 • Fällbart ryggstöd: JA
 • Framhjul: svängbara med lås
 • Antal hjul: 3 st
 • Vikt: 9,5 kg

Den uppgraderade versionen av den populära Baby Jogger City Mini GT har äntligen anlänt i form av Baby Jogger City Mini GT2.1. Denna smidiga och moderna singelvagn har fått en rad förbättringar och uppdateringar för att möta dina behov och ge dig och ditt barn en bekväm och säker åktur.

En av de mest efterlängtade förbättringarna är det inbyggda fotstödet som nu ger extra stöd och komfort för ditt barn under promenader eller utflykter. Dessutom har vagnen fått ett nytt utseende på tygerna och ett elegant mattsvart chassi, vilket ger den en stilren och modern look.

City Mini GT2.1 fortsätter att erbjuda fullt liggläge för ditt barn och har bevarat den patenterade ”Quick Fold Technology”, vilket gör hopfällningen till en enkel och smidig process. Den nya suffletten har också fått en stilren design och ger ett utmärkt skydd mot solen och väderlekens element.

För att förbättra körglädjen och hanteringen har vagnen nu punkteringsfria hjul med en förbättrad fjädring i bakaxeln och det svängbara framhjulet. En ny handbroms har också integrerats på chassits sida för enkel åtkomst och extra säkerhet.

City Mini GT2.1 är fullpackad med praktiska funktioner, inklusive ett justerbart 5-punktssäkerhetsbälte, rymlig varukorg, och universalfästen för tillbehör från City-serien. Denna prisbelönta vagn är idealisk för barn i åldern 6 månader till 4 år och kan kompletteras med en liggdel för användning från nyfödd.

Köpguide joggingvagn

Joggingvagnar erbjuder den perfekta kombinationen av hållbarhet och komfort för era utomhusäventyr. Oavsett om du navigerar i tuff terräng eller bara springer ärenden är det viktigt att välja en springvagn som passar dina och ditt barns behov. I den här köpguiden tar vi upp de viktigaste sakerna att överväga när du väljer den joggingvagn som är perfekt för er.

Välj en hållbar och stabil joggingvagn
Alltid när du köper en barnvagn är hållbarhet och stabilitet en av de viktigaste sakerna att ta hänsyn till. Och det gäller inte minst när du shoppar efter en joggingvagn. När du vill kunna ta med dig vagnen på joggingturen är det också bra att välja en vagn med ett bra och tillförlitligt fjädringssystem. Det gör nämligen att vagnen klarar av tuff terräng, så som grusvägar i skogen och liknande. Samtidigt som den dessutom rullar mjukt och låter ditt barn vila ostört. Däcken bör även vara något större än vanligt, så att vagnen blir stabil och klarar av alla underlag du möter på din joggingtur.

Säkerhetsfunktioner
En joggingvagn har ett par viktiga funktioner som den alltid skall ha först och främst, men du bör även kontrollera att dessa håller hög kvalité. Dessa funktioner är: Handbroms och fast framhjul.
Handbromsen är för att snabbt kunna bromsa, samt att du obehindrat skall kunna jogga i nedförsbackar utan att vagnen rullar iväg ifrån dig. De flesta joggingvagnar har ett fast framhjul, men en del modeller har ett rörligt med möjlighet att låsa det. Ett helt låst fast framhjul är att föredra, för att undvika att vagnen drar sidledes.

Komfort för både dig och ditt barn
Något annat som är väldigt viktigt för att välja rätt springvagn är såklart att den är bekväm för både dig och ditt barn. Styret ska vara bekvämt att greppa och gärna justerbart på höjden för att passa dig. Din nya joggingvagn bör också ha en sitt- och liggdel som går att justera så att ditt barn kan vila lugnt och skönt. Välj också gärna en vagn som har en justerbar sufflett. Den gör att du enkelt kan skydda ditt barn mot solen när du är ute på språng under varma sommardagar. Suffletten ger inte bara skugga utan skyddar också ditt barn mot vind och regn under kallare dagar.

Gör joggingturen smidig
En vagn som är enkel att manövrera är alltid att föredra. Men det är om möjligt ännu viktigare när du ska välja en modell som passar för joggingturen. När du joggar på skogsvägar vill du inte ha en springvagn som är svår att styra eller som rullar dåligt. En vagn som rullar riktigt bra kan förstås kosta lite mer, men det kommer vara värt de extra slantarna. Se också till att det finns gott om förvaring för nödvändigheter som snacks, vatten och saker till barnet. Så att du kan ha med allt du behöver på joggingrundan.

Mångsidighet
Slutligen är mångsidighet nyckeln när du väljer en vagn. Leta därför efter modeller som också kan användas för andra aktiviteter, som när du gör ärenden på stan. Det ger dig mest värde för din investering. Med en mångsidig och bekväm joggingvagn är du redo för alla utomhusäventyr med ditt barn.

FAQ

Rekommendationen är att du kan börja med joggingvagn efter barnet blivit minst sex månader gammal. Anledningen bakom detta är att barnet bör kunna hålla sitt huvud i upprätt läge innan du placerar det i en joggingvagn. Du kan självklart promenera med din joggingvagn om du vill första sex månaderna, men det är rimligt att tänka att barnet har det bekvämare i en ordinarie barnvagn.

Ja det är självklart att det går bra att springa med en vanlig barnvagn, speciellt när du vill komma igång med det och testa. Då kan du testa i lugn takt med en vanlig barnvagn innan du väljer att investera i en joggingvagn.

En joggingvagn kan vara ett bra alternativ för dig som vill ha en aktiv livsstil. En joggingvagn har många fördelar jämfört med en vanlig barnvagn.

Först och främst är joggingvagnar mycket lättare än vanliga barnvagnar, vilket gör att de är smidigare att använda och man kan lättare ta sig fram över olika typer av underlag. De är också utrustade med luftfjädrar, vilket ger ett bekvämt åk för barnet.

Joggingvagnar är också utformade för att ge dig och ditt barn en säker och bekväm löpupplevelse. De har en hög sittposition, vilket ger barnet god sikt och gör det möjligt för dig att övervaka ditt barn när du löper. De har också breda hjul som ger dig ett stabilt löpsteg och minimerar risken för skador.

Det är en liten inlärningsprocess när du skall börja jogga med en joggingvagn. När du ska börja jogga med vagnen bör du börja med att gå. Gå först ett par varv för att få en känsla för hur vagnen känns. När du är bekväm med vagnen kan du börja jogga. Se till att du har en bra hållning och bra form, så att du inte anstränger dig mer än nödvändigt. Se även till att du har tillräckligt med utrymme runt dig, så att du inte stöter på något eller någon. Testa dig sedan fram genom att justera hastigheten och se hur vagnen svarar.

Källa

I samband med att vi sammanställer dessa produktguider för att hjälpa föräldrar i sina inköp söker vi alltid efter kvalitativa källor online. Dessa källor kan delvis vara testhus som genomför objektiva tester av produkterna. Men det kan också vara recensioner och omdömen direkt från föräldrar som använt dessa produkter. Kombinationen av dessa tror vi är det rätta sättet att komma fram till marknadens bästa alternativ.
 

Madeformums.com – UK:s största sida när det kommer till produktrekommendationer av barnprodukter.
https://www.madeformums.com/

Ombarnvagnar.com – Fyrabarnsmamman Anna som kallar sig själv ”Barnvagnsnörden”.
https://ombarnvagnar.com/

Prisjakt & Pricerunner
Dessa sajter är Sveriges två största sajter när det kommer till prisjämförelser och produktinformation. Här samlas tiotusentals recensioner och betyg angående produkter. Det ger en bra grund tillsammans med flera stora e-handlares samlade recensioner kring produkterna.

Amazon
Världens idag absolut största e-handelsplats med tillgänglighet sedan 2020 även i Sverige. Detta gör det till en väldigt intressant källa att hämta recensioner och omdömen då de samlar idag in miljontals omdömen om produkter.

Konsumentomdömen
Vi har samlat flera olika stora sajters kundrecensioner och omdömen i denna sammanfattning. De oberoende testerna utförs av testinstitut som exempelvis Råd & Rön, Testfakta m.fl. De har dock aldrig möjligheten att identifiera hur produkterna står sig över tid. Vilket konsumenter faktiskt har och kommer lämna information om produkter som inte håller måttet över tid. Genom att sammanställa konsumenternas omdömen och betyg från flera olika källor får vi ett bra underlag att dra slutsatser på.

<