bäst i test

CYKELVAGN

Vi på Barnkollen.se har tagit fram en guide där vi tagit fram de bästa cykelvagnarna utifrån tester som gjorts samt omdömen och recensioner som finns att tillgå. Vi vet att det inte alltid är så enkelt att veta vad man ska köpa till sitt barn samt vilka produkter som faktiskt håller måttet. Därför hoppas vi att denna guide ska hjälpa dig i ditt köp av cykelvagn.

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Bästa cykelvagn

Att ta med hela familjen på äventyr är en självklarhet. Dock är det inte alltid så enkelt eftersom barnen blir trötta och behöver vila oftare. Cykelvagnen är därför den perfekta kombinationen mellan en barnvagn och cykelstol. Barnen är säkra och kan välja att åka i vagnen även efter att du parkerat cykeln. De kan alltså vila så ofta de vill. Du kan även ha hunden, matvaror och andra lättare prylar i vagnen när barnen inte åker i den. Användningsområdena för cykelvagnen är nästan oändliga. Här har vi dock letat efter de bästa vagnarna för barnen, eftersom det är för dem vagnarna är designade från början. Med tanke på hur många olika leverantörer och modeller som finns på marknaden idag kan det vara till en stor hjälp för dig att vi gör grovjobbet. Genom en noggrann undersökning efter marknadens bästa cykelvagnar så du kan välja den som passar dig och din familjs behov bäst.

våra favoriter

Bäst i test

Thule Chariot Cross 2

Utmärkt alternativ

Hamax Outback cykelvagn

billigare alternativ

Thule Coaster XT

Så valde vi ut bästa cykelvagn

När det kommer till cykelvagnar finns det en bred uppsjö av olika modeller från kända och mindre kända tillverkare. Men det kan skilja sig en hel del mellan de olika cykelvagnarna, sett till kvalité, storlek, tillbehör och användningsområde. Sedan spelar en stor del in i de personliga preferenserna, vilket styr mycket vilken cykelvagn som passar dig bäst i slutändan. Du kan läsa mer nedan om detta i vår köpguide, vilka centrala delar som du bör titta närmare på inför ditt köp av cykelvagn.

I vår genomgång av marknadens bästa cykelvagn har vi framförallt försökt att fokusera kring oberoende tester, produktrecensioner och kundbetyg. Tillsammans med den samlade informationen har vi då utgått från att de bästa cykelvagnarna skall kunna leva upp till nedan kravlista:

 • Säkerhet – En cykelvagn skall vara märkt EN15918, vilket är ett bevis på att den uppfyller de europeiska kvalitets- och säkerhetskraven. Läs mer om det på NTF.
 • Bekvämlighet – Det skall finnas utrymme för barnet att kunna sitta bekvämt i cykelvagnen.
 • Enkelhet – Den skall vara enkel att skifta mellan promenadläge och att fästas på cykel. För att på detta sätt vara så mångsidig som möjligt.
 • Packutrymme – Det skall finnas packutrymme på ett eller annat sätt för att kunna packa med sig så mycket som möjligt i cykelvagnen.

Vårt mål i slutändan är att vägleda er till rätt produkter och ge de bästa rekommendationerna.

Innehållsförteckning

BÄST I TEST

Thule Chariot Cross 2

cykelvagn bästa
Specifikation
 • Bredd: 80 cm
 • Vikt: 14,5 kg
 • Ihopfällbar: Ja
 • Antal barn: 1 eller 2
 • Maxvikt: 45 kg
 • Ställbart ryggstöd: Ja
 • Ställbart handtag: Ja

Thule är ett välkänt varumärke runt om i världen för att aldrig tumma på kvalitet eller funktion på sina produkter. När det kommer till cykelvagnar som skall transportera barn är det knappast något undantag. Thule har flertalet välkända och bra modeller, men den som vi fastnade mest för är Thule Chariot Cross 2, som blir vår bäst i test.

Thule Chariot Cross 2 är en multifunktionell cykelvagn som kan tillfredsställa dig som ägare på många olika sätt. Den har en maxkapacitet på 45 kg, vilket innebär att varje barn får max väga 22 kg om du transporterar två samtidigt. Sitthöjden är generös, upp till 111 cm är angivet, men användare vittnar att även längre barn kan sitta om det krisar.

Viloläge och komfort
Thule Chariot Cross 2 är delvis unik på marknaden bland cykelvagnar, då den är en av få som är godkänd att cykla samtidigt som barnet använder viloläget. Det ställbara ryggstödet låser sig nämligen i de olika lägen, vilket gör att du som förälder kan cykla samtidigt som barnet sover i vagnen.

Cykelvagnen är komfortabel både för förälder och för barnet som sitter i den. De ställbara selarna och möjligheten att fästa dem enskilt underlättar för dig som förälder. Selen är dessutom ordentligt vadderad och sittytan känns mjuk och komfortabel.

Mångsidig cykelvagn
Thule är välkända för sina funktioner och deras snabbfäste på cykelvagnar är ingen undantag. Med det blir det enkelt att växla från promenad- och cykelläge, genom snabbfästet för framhjul och cykelfäste. För att öka komforten för barnet under längre turer kan du använda dig av den ställbara fjädringen som finns.

Vagnen får höga omdömen både när det kommer till att använda den vid promenad som cykling. Dessutom finns det flertalet extra tillbehör att köpa till som jogginghjul, eller kit för att använda i skidspåren.

Sammanfattningsvis är det en robust cykelvagn som är gjord av högsta kvalitet från välkända varumärket Thule. Den får höga omdömen och betyg från användare, som endast lyfter fram att solskydd och regnskydd sätts på separat som det negativa med denna vagn. Detta är med säkerhet en cykelvagn som passar de allra flesta användarna.

Utmärkt alternativ

Hamax Outback cykelvagn

bästa cykelvagn
Specifikation
 • Bredd: 86 cm
 • Vikt: 18,5 kg
 • Ihopfällbar: Ja
 • Antal barn: 1 eller 2
 • Maxvikt: 40 kg
 • Ställbart ryggstöd: Nej
 • Ställbart handtag: Ja

Hamax Outback är ett slutresultat av en nästintill unik kombination som väldigt sällan förekommer, smarta funktioner och en snygg design. Många hänvisar denna modell till att vara en perfekt kombination av cykelvagn och barnvagn. I flertalet internationella tester från bland annat norska tidningen Foreldre & Barn och svenska sajten Bäst-i-test.se får den toppbetyg.

Mångsidighet och bekväm
Hamax Outback är en cykelvagn som går att använda med två barn sittandes i, med en maximal vikt upp till 20 kg/per barn. Det går lika bra att använda ett barn eller packa väskor eller kassar i utrymmet. Bekvämligheten i vagnen lyfts fram genom flertalet tester och recensioner. Sittplatserna är rymliga för barnen och skönt vadderade så att de kan sitta lite längre stunder. Alla modeller sedan 2019 är dessutom utrustade med ett ställbart ryggstöd. Detta går att reglera i tre steg, hela vägen ned till liggläget där barnen kan ligga och sova bekvämt i vagnen.

För att öka bekvämligheten i cykelvagnen beroende på underlaget finns det även ställbar fjädring som du kan korrigera vid ena bakhjulet.

Hamax Outback som många ser som den perfekta kombinationen av en barnvagn och cykelvagn har flertalet tillbehör som gör den än mer mångsidig. Exempelvis kan den enkelt användas som joggingvagn genom att köpa till ett särskilt kit till den. På det sättet får du tre olika typer av vagn i en och samma.

Snabba skiften från promenadvagn till cykelvagn
Vagnen är också populär för dess enkelhet att skifta från promenadvagn till cykelvagn eller vice versa. Snabbfästet för cykelarm och promenadhjul lyfts fram som bäst i branschen. Indikatorn som visar grönt eller rött när du fäster  låsfästet för cykelarmen gör att du kan känna dig trygg att den är korrekt monterad. Dessutom kan både framhjul och cykelarm förvaras i Outbacks packutrymme baktill, vilket gör att du alltid kan ha med dem på din resa om du vill skifta mellan dem.

Genomtänkt cykelvagn
Hamax Outback är en stor favorit bland användarna och det är lätt att förstå varför. Det som vi kan hitta som är negativt med vagnen är att den är något bred över bakdäcken. Vilket försvårar möjligheten att ta in den genom dörrar med ordinarie bredd. Förutom det har den allt du kan tänka dig att behöva.

Kapellet är genomtänkt med god syn för barnen och du som förälder kan enkelt se dem när du cyklar eller promenerar. Den har också ett särskilt solskydd så att barnen undviker att få direkt sol på sig. Extra skönt under varma sommardagar är det insektsnät som går att använda, då får barnen vinddraget men slipper alla insekter.

Billigare alternativ

Thule Coaster XT

Specifikation
 • Bredd: 80 cm
 • Vikt: 11 kg
 • Ihopfällbar: Ja
 • Antal barn: 1 eller 2
 • Maxvikt: 45 kg
 • Ställbart ryggstöd: Nej
 • Ställbart handtag: Ja

Thule Coaster XT är en enklare variant än de övriga två vi lyfter fram i denna guide. En enklare och billigare cykelvagn, men som definitivt fyller sitt syfte och därmed rekommenderas från oss. Prisskillnaden från de övriga är stor och därför är funktionerna något färre än de tidigare nämnda.

Enkelhet
Söker du en billigare cykelvagn där du önskar enkelheten att kunna ha ditt barn i något tryggt och säkert fäst på din cykel. Samt önskar möjligheten att kunna promenera och få den härliga kombinationen av en cykelvagn. Då kan Thule Coaster XT vara helt rätt för dig.

Den erbjuder precis det du behöver för att kunna frakta ett eller två barn till mataffären eller till den där lekparken ett par kilometer bort. Två barn med maximal vikt på 45 kg kan transporteras i cykelvagnen. Den innehar alla säkerhetsstandarder som behövs och barnen sitter säkert i den med ett fempunktsbälte.

Ihopfällbar
Precis som vår testvinnare Thule Chariot Cross är denna ihopfällbar, vilket gör att du kan få med den i bilen eller bara stuva undan när vintern kommer.

Promenadhjul och cykelkit ingår vid köpet vilket gör det enkelt för dig att direkt växla mellan dessa två lägen. Dessutom kan du förvara promenadhjulet i vagnen, vilket är funktion vi gillar när man är iväg med familjen längre dagar och behöver bägge funktionerna.

Summering
Sammanfattningsvis finns det inte något negativt att skriva om denna cykelvagn från kvalitetsleverantören Thule. De har helt enkelt skapat en enklare variant, utan specialfunktioner som ställbart ryggstöd och ställbar fjädring för att bättre passa de som vill lägga lite mindre pengar på en cykelvagn.

Köpguide cykelvagn

En cykelvagn är ett oerhört populärt transportmedel att använda som förälder för ett eller flera barn. Du kan enkelt fästa den vid din egen cykel eller montera loss den och promenera med den. Användningsområdena är breda och självklart spelar personliga preferenser in vilken cykelvagn som passar dig bäst. Om den skall användas på grusiga småvägar eller inne i storstan, att transportera ett eller flera barn osv. Men det finns ett par saker som vi rekommenderar här i vår köpguide att alltid titta lite extra på innan du bestämmer dig för vilken cykelvagn som passar dig bäst.

Utrymme
Självklar och vital del av cykelvagnen är utrymmet inuti, dvs sittutrymmet som ditt barn har i cykelvagnen. Både när det kommer till höjd och bredd i cykelvagnen är det viktigt att det finns tillräckligt med plats för barnet eller barnen att sitta där. Tänk också på att barnen skall ha cykelhjälm på sig i vagnen enligt rekommendationer från NTS, så det behöver finnas utrymme för det på höjden.

Cykelvagnens maxvikt: Glöm inte heller att kontrollera maxvikten på cykelvagnen. För ett barn är det sällan ett problem, men har du två barn är det viktigt att du kontrollerar maxvikten.

Hjulstorlek
Hjulen på cykelvagnarna kan skilja sig en del i tjocklek. Det påverkar bland annat hur väl de hanterar vissa underlag och därmed hur bekvämt det blir i slutändan för barnet som sitter i. De absolut mest förekommande storlekarna är 16 och 20 tum. Där de större däcken har möjlighet att göra resan behagligare, främst på ojämnt underlag. 16 tum däcken passar bäst på asfalterade och vägar med jämnt underlag. Värt att komma ihåg också är att det tillverkas inga särskilda däck för cykelvagnar så det är samma som cykeldäck. Går däcken sönder kan du enkelt besöka en butik som säljer cykeldäck så kan de hjälpa er med nya.

Liggläge / Viloläge
För många föräldrar kan ett liggläge (även kallat viloläge) på cykelvagnen underlätta under dagar där barnet behöver vila. En del cykelvagnar har nämligen möjligheten att fälla ryggstödet så att barnet lutar sig lite bakåt och slipper därmed falla ned med huvudet om de somnar.

Bredd på cykelvagnen
En viktig sak som är lätt att missa är att dubbelkolla den totala bredden på cykelvagnen. Inte bara måtten inuti där barnet skall sitta, utan totala bredden på utsidan. Det är viktigt framförallt om den skall förvaras inomhus som en hall, cykelförråd eller liknande. För att kunna säkerställa att den går in genom dörren, där standardmåttet på dörrar är 80 cm. En del av cykelvagnar är exempelvis som bredast 85 cm.

Packutrymme
Cykelvagnarna kan sett till måtten vara snarlika varandra, men packutrymmet på dem kan skilja sig en hel del. Främst på hur de är utrustade med smarta förvaringsfickor eller extra packutrymme. Det underlättar en hel del att ha lite extra förvaringsmöjlighet i din cykelvagn, oavsett om den skall användas till stranden, skolan eller andra utflykter. Se bara till att kontrollera maxvikten så att du inte överstiger den med packningen.

Tillbehör
Sist men inte minst är tillbehören för cykelvagnen något som skiljer sig mellan varumärkena. Standardutrustning för i stort sett alla cykelvagnar är utrustning för att kunna promenera och fästa på cykel. Sedan finns det smarta tillbehör som vi kan rekommendera att titta närmare på beroende på ert behov.

Spädbarnsinlägg – De flesta tillverkarna rekommenderar inte att barn under 9 månader sitter i cykelvagnen utan ett särskilt inlägg. Detta kan däremot köpas till för att göra det möjligt genom anpassade babyinsatser eller spädbarnsinlägg för cykelvagnar.

Regnskydd cykelvagn – Till de allra flesta cykelvagnar ingår ett sol- och vindskydd till öppningen framtill. Men skall du ge dig ut i ett kraftigare regn eller om tanken är att den skall stå utomhus, då kommer du behöva ett kraftigare regnskydd.

För aktiva familjen – Till den aktiva familjen finns det gott om extra tillbehör för att kunna maximera användningen av din cykelvagn. Exempelvis kan du köpa löparkit som vanligtvits innefattar ett kraftigare hjul anpassad för löpning och en handbroms. Det finns även skidset för den som vill ut i spåren med cykelvagnen, med tillhörande sele att dra den bakom sig.

FAQ

En cykelvagn är en slags cykel som är utformad för att transportera barn eller föremål, ofta väskor eller andra typer av gods. Det finns olika typer av cykelvagnar, inklusive trådburen, trävagn, och trallvagn.

Det bästa valet av cykelvagn beror helt på vad du behöver den för. Om du bara ska transportera lätta föremål, som exempelvis väskor, är en trådburen cykelvagn det bästa valet eftersom den är lätt och lätt att styra. Om du däremot skall transportera dina barn i vagnen och även väskor, är det viktigt att du köper en robust och kvalitativ cykelvagn.

Cykelvagnar är mycket säkra så länge du följer de anvisningar som medföljer vagnen. Samt att cykelvagnen är godkänd och märkt med EN15918, vilket är ett bevis på att den uppfyller de europeiska kvalitets- och säkerhetskraven. Samtliga delar av vagnen måste vara ordentligt monterat, och du måste också se till att vagnen är ordentligt fäst på cykeln innan du ger dig av.

Ett barn kan börja åka cykelvagnen när det är tillräckligt stort för att sitta bekvämt och säkert i vagnen samt ha tillräckligt styrka för att hålla sig upprätt. Det rekommenderas att barnet är minst ett år eller väger närmare 9 kg innan det börjar åka cykelvagn.

Källa

Under vår sammanställning av denna köpguide kring cykelvagnar har vi använt oss av ett flertal olika källor för att säkerställa informationen i guiden. Delvis har vi använt oss av köp- och testguider, både i Sverige och i andra länder. Vi har också sökt igenom hemsidor där samlade recensioner och betyg från faktiska användare finns samlade. Nedan är en kort sammanställning av de huvudsakliga källorna vi använt oss av.

Norska Foreldre & Barn – Den norska tidningen Foreldre & Barn genomförde ett stort test av just cykelvagnar under 2018. Där flera modeller i olika prisklasser testades och det tydligt framkom skillnaden i säkerhet och kvalité mellan dem. Hela testet hittar du här.

Bäst-i-test.se – Sveriges största testsajt har sammanställt sina 11 favoriter av cykelvagnar och uppdaterades senast i mars 2022.

Pricerunner – En av Sveriges största testkällor och uppsamling för recensioner och betyg av produkter.

NTF.se (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) – Fri, självständig och idéburen organisation som arbetar för en säker trafik.

<