CYKELVAGN

Marknadens bästa CYKELVAGN

HÖGSTA KUNDBETYG
REKOMMENDERAD AV EXPERTER
BÄST PRIS

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Startsida » Barnvagn » CYKELVAGN

BÄSTA CYKELVAGN

Att ta med hela familjen på äventyr är en självklarhet. Dock är det inte alltid så enkelt eftersom barnen blir trötta och behöver vila oftare. Cykelvagnen är därför den perfekta kombinationen mellan en barnvagn och cykelstol. Barnen är säkra och kan välja att åka i vagnen även efter att du parkerat cykeln. De kan alltså vila så ofta de vill. Du kan även ha hunden, matvaror och andra lättare prylar i vagnen när barnen inte åker i den. Användningsområdena för cykelvagnen är nästan oändliga. Här har vi dock letat efter de bästa vagnarna för barnen, eftersom det är för dem vagnarna är designade från början. Med tanke på hur många olika leverantörer och modeller som finns på marknaden idag kan det vara till en stor hjälp för dig att vi gör grovjobbet. Genom en noggrann undersökning efter marknadens bästa cykelvagnar så du kan välja den som passar dig och din familjs behov bäst.

Här nedan har vi sammanställt våra favoriter när det kommer till cykelvagnar utifrån beskrivna specifikationer under ”Så valde vi bästa cykelvagn”.

SÅ VALDE VI UT BÄSTA CYKELVAGN

När det kommer till cykelvagnar finns det en bred uppsjö av olika modeller från kända och mindre kända tillverkare. Men det kan skilja sig en hel del mellan de olika cykelvagnarna, sett till kvalité, storlek, tillbehör och användningsområde. Sedan spelar en stor del in i de personliga preferenserna, vilket styr mycket vilken cykelvagn som passar dig bäst i slutändan. Du kan läsa mer nedan om detta i vår köpguide, vilka centrala delar som du bör titta närmare på inför ditt köp av cykelvagn.

I vår genomgång av marknadens bästa cykelvagn har vi framförallt försökt att fokusera kring oberoende tester, produktrecensioner och kundbetyg. Tillsammans med den samlade informationen har vi då utgått från att de bästa cykelvagnarna skall kunna leva upp till nedan kravlista:

 • Säkerhet – En cykelvagn skall vara märkt EN15918, vilket är ett bevis på att den uppfyller de europeiska kvalitets- och säkerhetskraven. Läs mer om det på NTF.
 • Bekvämlighet – Det skall finnas utrymme för barnet att kunna sitta bekvämt i cykelvagnen.
 • Enkelhet – Den skall vara enkel att skifta mellan promenadläge och att fästas på cykel. För att på detta sätt vara så mångsidig som möjligt.
 • Packutrymme – Det skall finnas packutrymme på ett eller annat sätt för att kunna packa med sig så mycket som möjligt i cykelvagnen.

BÄST I TEST!

Bästa cykelvagn

Thule Chariot Cross 2

Specifikation
 • Bredd: 80 cm
 • Vikt: 14,5 kg
 • Ihopfällbar: Ja
 • Antal barn: 1 eller 2
 • Maxvikt: 45 kg
 • Ställbart ryggstöd: Ja
 • Ställbart handtag: Ja
 • Testvinnare hos TwoWheelingTots.com
 • Bästa premiumvagn hos Bäst-i-test.se

UTMÄRKT ALTERNATIV!

Cykelvagn bäst i test

Hamax Outback

Specifikation
 • Bredd: 86 cm
 • Vikt: 18,5 kg
 • Ihopfällbar: Ja
 • Antal barn: 1 eller 2
 • Maxvikt: 40 kg
 • Ställbart ryggstöd: Nej
 • Ställbart handtag: Ja
 • Testvinnare hos Bäst-i-test.se
 • Testvinnare i norska tidningen Foreldre & Barn

BÄSTA BUDGETVAL!

Bäst i test cykelvagn

Thule Coaster XT

Specifikation
 • Bredd: 80 cm
 • Vikt: 11 kg
 • Ihopfällbar: Ja
 • Antal barn: 1 eller 2
 • Maxvikt: 45 kg
 • Ställbart ryggstöd: Nej
 • Ställbart handtag: Ja

KÖPGUIDE CYKELVAGN

En cykelvagn är ett oerhört populärt transportmedel att använda som förälder för ett eller flera barn. Du kan enkelt fästa den vid din egen cykel eller montera loss den och promenera med den. Användningsområdena är breda och självklart spelar personliga preferenser in vilken cykelvagn som passar dig bäst. Om den skall användas på grusiga småvägar eller inne i storstan, att transportera ett eller flera barn osv. Men det finns ett par saker som vi rekommenderar här i vår köpguide att alltid titta lite extra på innan du bestämmer dig för vilken cykelvagn som passar dig bäst.

Utrymme
Självklar och vital del av cykelvagnen är utrymmet inuti, dvs sittutrymmet som ditt barn har i cykelvagnen. Både när det kommer till höjd och bredd i cykelvagnen är det viktigt att det finns tillräckligt med plats för barnet eller barnen att sitta där. Tänk också på att barnen skall ha cykelhjälm på sig i vagnen enligt rekommendationer från NTS, så det behöver finnas utrymme för det på höjden.

Cykelvagnens maxvikt: Glöm inte heller att kontrollera maxvikten på cykelvagnen. För ett barn är det sällan ett problem, men har du två barn är det viktigt att du kontrollerar maxvikten.

Hjulstorlek
Hjulen på cykelvagnarna kan skilja sig en del i tjocklek. Det påverkar bland annat hur väl de hanterar vissa underlag och därmed hur bekvämt det blir i slutändan för barnet som sitter i. De absolut mest förekommande storlekarna är 16 och 20 tum. Där de större däcken har möjlighet att göra resan behagligare, främst på ojämnt underlag. 16 tum däcken passar bäst på asfalterade och vägar med jämnt underlag. Värt att komma ihåg också är att det tillverkas inga särskilda däck för cykelvagnar så det är samma som cykeldäck. Går däcken sönder kan du enkelt besöka en butik som säljer cykeldäck så kan de hjälpa er med nya.

Liggläge / Viloläge
För många föräldrar kan ett liggläge (även kallat viloläge) på cykelvagnen underlätta under dagar där barnet behöver vila. En del cykelvagnar har nämligen möjligheten att fälla ryggstödet så att barnet lutar sig lite bakåt och slipper därmed falla ned med huvudet om de somnar.

Bredd på cykelvagnen
En viktig sak som är lätt att missa är att dubbelkolla den totala bredden på cykelvagnen. Inte bara måtten inuti där barnet skall sitta, utan totala bredden på utsidan. Det är viktigt framförallt om den skall förvaras inomhus som en hall, cykelförråd eller liknande. För att kunna säkerställa att den går in genom dörren, där standardmåttet på dörrar är 80 cm. En del av cykelvagnar är exempelvis som bredast 85 cm.

Packutrymme
Cykelvagnarna kan sett till måtten vara snarlika varandra, men packutrymmet på dem kan skilja sig en hel del. Främst på hur de är utrustade med smarta förvaringsfickor eller extra packutrymme. Det underlättar en hel del att ha lite extra förvaringsmöjlighet i din cykelvagn, oavsett om den skall användas till stranden, skolan eller andra utflykter. Se bara till att kontrollera maxvikten så att du inte överstiger den med packningen.

Tillbehör
Sist men inte minst är tillbehören för cykelvagnen något som skiljer sig mellan varumärkena. Standardutrustning för i stort sett alla cykelvagnar är utrustning för att kunna promenera och fästa på cykel. Sedan finns det smarta tillbehör som vi kan rekommendera att titta närmare på beroende på ert behov.

Spädbarnsinlägg – De flesta tillverkarna rekommenderar inte att barn under 9 månader sitter i cykelvagnen utan ett särskilt inlägg. Detta kan däremot köpas till för att göra det möjligt genom anpassade babyinsatser eller spädbarnsinlägg för cykelvagnar.

Regnskydd cykelvagn – Till de allra flesta cykelvagnar ingår ett sol- och vindskydd till öppningen framtill. Men skall du ge dig ut i ett kraftigare regn eller om tanken är att den skall stå utomhus, då kommer du behöva ett kraftigare regnskydd.

För aktiva familjen – Till den aktiva familjen finns det gott om extra tillbehör för att kunna maximera användningen av din cykelvagn. Exempelvis kan du köpa löparkit som vanligtvits innefattar ett kraftigare hjul anpassad för löpning och en handbroms. Det finns även skidset för den som vill ut i spåren med cykelvagnen, med tillhörande sele att dra den bakom sig.

FAQ

Vanliga frågor som föräldrar ställer sig inför ett köp av en cykelvagn.

 

Vad är en cykelvagn?

En cykelvagn är en slags cykel som är utformad för att transportera barn eller föremål, ofta väskor eller andra typer av gods. Det finns olika typer av cykelvagnar, inklusive trådburen, trävagn, och trallvagn.

Vilken sorts cykelvagn är bäst att använda?

Det bästa valet av cykelvagn beror helt på vad du behöver den för. Om du bara ska transportera lätta föremål, som exempelvis väskor, är en trådburen cykelvagn det bästa valet eftersom den är lätt och lätt att styra. Om du däremot skall transportera dina barn i vagnen och även väskor, är det viktigt att du köper en robust och kvalitativ cykelvagn.

Hur sköter jag min cykelvagn?

Om du vill att din cykelvagn ska hålla sig i bra skick så bör du regelbundet kontrollera att alla skruvar är åtdragna, att alla hjul är i gott skick, och att alla kulledband eller remmar är ordentligt fästa. Du bör också se till att cykeln är ordentligt smord och att alla däck är uppblåsta till rätt lufttryck. En annan fördel är också om cykelvagnen står inomhus och inte behöver stå ute i regn och snö.

Hur säkert är det att använda en cykelvagn?

Cykelvagnar är mycket säkra så länge du följer de anvisningar som medföljer vagnen. Samt att cykelvagnen är godkänd och märkt med EN15918, vilket är ett bevis på att den uppfyller de europeiska kvalitets- och säkerhetskraven. Samtliga delar av vagnen måste vara ordentligt monterat, och du måste också se till att vagnen är ordentligt fäst på cykeln innan du ger dig av.

När kan ett barn börja åka cykelvagnen?

Ett barn kan börja åka cykelvagnen när det är tillräckligt stort för att sitta bekvämt och säkert i vagnen samt ha tillräckligt styrka för att hålla sig upprätt. Det rekommenderas att barnet är minst ett år eller väger närmare 9 kg innan det börjar åka cykelvagn.

Hur kopplar man cykelvagnen till cykeln?

Cykelvagnen kopplas till cykeln med hjälp av ett speciellt fäste som monteras på cykelns ram. Fästet sitter vanligtvis bak på cykeln, men det kan även fästas på sidan. Fästet är antingen ett klickfäste, ett stålfäste eller ett aluminiumfäste. Följ instruktionerna som medföljer fästet för att säkert koppla vagnen till cykeln.

 

Källor

Under vår sammanställning av denna köpguide kring cykelvagnar har vi använt oss av ett flertal olika källor för att säkerställa informationen i guiden. Delvis har vi använt oss av köp- och testguider, både i Sverige och i andra länder. Vi har också sökt igenom hemsidor där samlade recensioner och betyg från faktiska användare finns samlade. Nedan är en kort sammanställning av de huvudsakliga källorna vi använt oss av.

Norska Foreldre & Barn – Den norska tidningen Foreldre & Barn genomförde ett stort test av just cykelvagnar under 2018. Där flera modeller i olika prisklasser testades och det tydligt framkom skillnaden i säkerhet och kvalité mellan dem. Hela testet hittar du här.

Bäst-i-test.se – Sveriges största testsajt har sammanställt sina 11 favoriter av cykelvagnar och uppdaterades senast i mars 2022.

Pricerunner – En av Sveriges största testkällor och uppsamling för recensioner och betyg av produkter.

NTF.se (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) – Fri, självständig och idéburen organisation som arbetar för en säker trafik.