För att hålla Barnkollen.se kostnadsfritt för dig som besökare förekommer annonser och affiliate-länkar på sidan.

Ovanliga barnnamn

Att välja namn för sitt barn är en av de första och viktigaste besluten föräldrar gör. Många föräldrar vill ge sina barn unika och ovanliga namn för att de ska sticka ut och ha en speciell identitet. Ovanliga namn kan vara inspirerade av allt från natur och kultur till litteratur och historia. I Sverige finns det en rik tradition av namn som sträcker sig från det klassiska till det moderna och exotiska. Här kommer vi att utforska några ovanliga pojk- och flicknamn samt ge exempel på 50 ovanliga barnnamn i vardera kategori.

Lista över 50 st ovanliga pojknamn

Att ge sitt barn ett ovanligt pojknamn kan vara ett sätt att ge dem en unik identitet och skilja dem från mängden. Ovanliga pojknamn kan vara inspirerade av historiska personer, mytologi, natur eller helt enkelt vara namn som inte används så ofta. Många föräldrar väljer ovanliga namn för att de vill att deras barn ska ha ett namn som är både unikt och meningsfullt.

Ovanliga Pojknamn
Alarik
Bjartur
Caspian
Dionysios
Einar
Faelan
Gudmund
Halvar
Ivar
Jorund
Kaspian
Leifur
Mikal
Njal
Orvar
Perun
Quinlan
Rurik
Sigfrid
Tyr
Ulrik
Vemund
Wilhelm
Xerxes
Yngve
Zephyr
Auden
Boaz
Cillian
Dag
Eirik
Finn
Gulliver
Hartvig
Ingmar
Jaxon
Kenzo
Loke
Morten
Nils
Odin
Peder
Roald
Sten
Thorbjörn
Valdemar
Wilhelm
Xander
Ymer
Zenon

Lista över 50 st ovanliga tjejnamn

För flickor finns det också en mängd ovanliga namn som kan ge dem en särskild identitet. Dessa namn kan vara inspirerade av natur, litteratur, mytologi eller helt enkelt vara namn som inte används så ofta. Att välja ett ovanligt namn för sin dotter kan vara ett sätt att ge henne en unik start i livet. Här är en lista med 50 ovanliga tjejnamn som kan inspirera dig i ditt val.

Ovanliga Flicknamn
Adelia
Birgitta
Calla
Dilara
Elvira
Freya
Gudrun
Hilma
Idun
Jorun
Kendra
Lilja
Morgana
Nanna
Oliva
Perenna
Quintana
Rosalia
Selma
Tindra
Una
Vilda
Wilhelmina
Xanthe
Yrsa
Zephyra
Agneta
Brynja
Celina
Dagmar
Embla
Filippa
Gudny
Helga
Inga
Juni
Klara
Lovis
My
Nea
Ofelia
Petra
Runa
Signe
Thora
Ulrika
Vilja
Wendela
Xenia
Ylva

 

Ovanligaste tjejnamnet i Sverige

I Sverige finns det många ovanliga flicknamn, men det finns några som är så sällsynta att de nästan aldrig används. Ett av de ovanligaste tjejnamnen i Sverige är Zephyra som endast en person i Sverige har som förnamn enligt statistik från skatteverket.se

Zephyra är ett namn som bär på en aura av mystik och elegans. Namnet har sitt ursprung i den grekiska mytologin, där Zephyros var västanvinden, en av de fyra vindarna. Zephyra kan tolkas som ”västanvindens dotter” eller ”den som kommer med västanvinden”. Namnet är vackert och poetiskt, med en unik klang som skiljer det från mer vanliga namn.

 

Ovanligaste pojknamnet i Sverige

Ett namn som sticker ut bland de mest ovanligaste pojknamnen i Sverige är Zephyr, som endast bärs av totalt 9 personer i hela Sverige.

Zephyr är ett namn som bär på en aura av elegans och mystik. Det har sitt ursprung i den grekiska mytologin, där Zephyros var västanvinden, en mild och behaglig vind som symboliserar vårens ankomst. Namnet Zephyr betyder bokstavligen ”västanvind” och är associerat med friskhet, förnyelse och naturens skönhet. Detta gör Zephyr till ett namn som inte bara låter vackert utan också bär på en djup symbolisk betydelse.

I Sverige är Zephyr ett extremt ovanligt namn. Det är sällsynt att stöta på någon med detta namn, vilket gör det till ett utmärkt val för föräldrar som vill att deras barn ska ha en unik identitet.

Söker ni mer läsvärda artiklar kopplat till barnnamn så rekommenderar vi er att läsa nekade namn och korta barnnamn.

Andra inlägg

Dela denna