bäst i test

RESEVAGN

Vi på Barnkollen.se har tagit fram en guide där vi tagit fram de resevagnarna utifrån tester som gjorts samt omdömen och recensioner som finns att tillgå. Vi vet att det inte alltid är så enkelt att veta vad man ska köpa till sitt barn samt vilka produkter som faktiskt håller måttet. Därför hoppas vi att denna guide ska hjälpa dig i ditt köp av resevagn till ditt barn.

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Bästa resevagnen

När familjen ska ut på semester kan den vanliga vagnen vara alldeles för stor och klumpig att ta med. En resevagn är mindre och smidigare att ta med på semestern, oavsett om ni reser med flyg, bil eller tåg. Resevagnar finns i många olika modeller och prisklasser. Det fungerar oftast bra att använda en resevagn från det att barnet är cirka sex månader och kan sitta någorlunda bra utan stöd. Det finns modeller som går att fälla till nästan helt liggläge. Men det finns även modeller som inte går att fälla överhuvudtaget. En sådan vagn tar oftast mycket mindre plats.

I den här produktguiden har vi tittat på olika typer av resevagnar och modeller för att hitta marknadens bästa resevagnar. Vi går bland annat igenom vilken ålder de passar för, hur smidiga de är att använda och ta med sig, samt för- och nackdelar med de olika vagnarna. Dessutom har vi skrivit ihop en kort köpguide så att du kan hitta den modellen som passar bäst.

våra favoriter

Bäst i test

BABY JOGGER CITY TOUR 2

Utmärkt alternativ

BABYZEN YOYO² SITTVAGN 6+

billigare alternativ

Bugaboo Butterfly

Så valde vi ut bästa resevagnen

Här nedanför finner du vår topplista över de bästa resevagnarna på marknaden just nu. För att utse bästa resevagn har vi haft ett antal olika aspekter i åtanke.

Säkerhet – Det absolut viktigaste är förstås att vagnen är säker att använda. Även om huvudsyftet med en resevagn är att den ska vara liten och smidigt är det av största vikt att barnet sitter säkert i vagnen. Därför tittar vi bland annat på hur stabil vagnen är och om du kan spänna fast barnet på ett säkert sätt.

Storlek – Eftersom det är en resevagn tittar vi mycket på hur stor plats vagnen tar. Vi tittar både på storleken när den är ihopfälld och när den används.

Liggläge – Vidare tittar vi på om vagnen går att få i liggläge samt hur smidigt det är att fälla ihop vagnen.

Körduglig – En annan viktig faktor i vårt test är om vagnen är enkel och smidig att köra. En resevagn går såklart inte att jämföra med er ordinarie vagn, men ska ändå vara tillräckligt behändig och smidig att använda.

Sist men inte minst har vi även tittat på priset på vagnarna och har tagit med resevagnar i olika prisklasser. Priset på vagnen bör motsvara funktionerna och användarvänligheten den faktiskt levererar. Vilket alltid till slut blir en faktor när vi sammanställer de bästa produkterna på marknaden.

Vårt mål i slutändan är att vägleda er till rätt produkter och ge de bästa rekommendationerna.

Innehållsförteckning

BÄST I TEST

BABY JOGGER CITY TOUR 2

resevagn bäst i test
Specifikation
 • Maxvikt sittdel: 22 kg
 • Vikt vagnen: 6,5 kg
 • Mått hopfälld med hjul (BxLxH): 46 x 56 x 25 cm
 • Vändbar: Nej
 • Sovposition: Ja, liggande läge
 • Regnskydd: Ja
 • Resväska: Ja, ingår

Baby Jogger City Tour 2 är en uppgradering av dess populära föregångare City Tour, mycket av dem har efterfrågats i den tidigare populära modellen. De verkar också ha lyckats väldigt väl med att göra just detta med denna resevagn. Den får flertalet utmärkelser och goda recensioner och betyg rakt igenom. Den har dessutom alla de funktioner som vi anser är viktiga för en resevagn att ha.

Väx med Baby Jogger City Tour 2
Till skillnad från dess föregångare har denna modell en förstorad sittyta som gör det möjligt för större barn att använda den kombinerat med maxvikten på 22 kg. Den har också ett ryggstöd som kan fällas till fullt liggläge, vilket passar utmärkt för mindre barn som kan behöva ligga ned och vila under semestern. Kombinationen av detta gör att du kan använda resevagnen från 6 månaders ålder upp till 5 års ålder.

Liggläget är vanligtvis något som många föräldrar uppskattar, framförallt när det kommer till mindre barn som fortfarande sover på dagarna. Då kan barnet enkelt ta en tupplur oavsett om ni är på restaurang, stranden eller i parken.

Slitstarka hjul & skyddande sufflett
Att ha ordentliga hjul på resevagnen är viktigt, främst när du skall resa i länder där underlaget inte alltid är jämnt. Baby Jogger City Tour 2 har utrustats med fyra slitstarka hjul med PE-märkning. Vilket innebär att de förstärkts för att inte småsten ska fastna och det är också något som många användare hyllar, dess möjlighet att ta sig fram på ojämna underlag.

Suffletten är en annan viktig funktion på resevagnen för att ge barnet tillräckligt med solskydd. Det är betydligt lättare att köra en resevagn utan att behöva fästa ett paraply för att ge solskydd. Suffletten på Baby Jogger City Tour 2 har en kombinerad titt- och vädringslucka och en utvikbar solkeps som ger barnet bra skydd mot solen.

Utmärkt alternativ

BABYZEN YOYO² SITTVAGN 6+

smidig resevagn
Specifikation
 • Maxvikt sittdel: 22 kg
 • Vikt vagnen: 6,6 kg
 • Mått hopfälld med hjul (BxLxH): 52 x 44 x 18 cm
 • Vändbar: Nej
 • Sovposition: Viloläge
 • Regnskydd: Ja
 • Resväska: Ja, ingår

Även Babyzen har lanserat en uppgradering av en tidigare modell som var populär bland föräldrar som resevagn. YOYO+ har nu istället blivit YOYO² och förutom namnbytet även förbättrats en aning, vilket gör att den placerar sig högt i vår sammanställning av marknadens bästa resevagnar.

Från nyfödd till femåring
Det unika med Babyzens resevagn är möjligheten att använda den från att barnet är nyfött tills dess att barnet når fem-sex års ålder (beroende på vikten, maxvikt 22 kg). Denna resevagn går nämligen inledningsvis att köpa i modellen YOYO² med nyföddspaket 0+. Där du får deras bassinet som är en liggdel anpassad för nyfödda, med extra bekväm madrass och formad likt en kokong för att ge maximal bekvämlighet för spädbarnet.

När barnet sedan kan sitta upp kan du köpa till färgklädselpaket 6+ och då ersätta bassinet med sittdelen. På det sättet kan du resa med ditt barn från födsel och upp till 5-6 års ålder, med en och samma resevagn.

Robust och lättmanövrerad
Babyzen YOYO² är en komplett resevagn, byggd för att enkelt manövrera samtliga underlag. Oavsett om det är en nyfödd i liggdelen eller ett äldre barn i sittdelen är vadderingen mjuk och bekväm. Chassit är en kombination av aluminiumlegering, rostfritt stål och teknisk plast förstärkt med glasfiber för att hålla ned vikten på vagnen utan att tumma på kvalitén.

Med ett justerbart ryggläge som går att fälla i flera lägen kan barnet lugnt luta sig tillbaka och vila i resevagnen. Den har dock inget liggläge, vilket blir ett litet minus i kanten för denna.

Slutsats
Vagnen är extremt enkel att fälla upp och ihop med bara en hand (se videon ovanför). Den är också såpass kompakt att det finns en stor chans att den kan gå som handbagage på flyget, beroende på flygbolag.

Sett till helheten och dess möjlighet att erbjuda en resevagn från spädbarnsålder hela vägen upp till dess att maxvikten på 22 kg nås, gör den unik på marknaden. Reser ni i familjen och behöver en pålitlig resevagn under många år framöver, då är denna ett utmärkt val att investera i.

Billigare alternativ

Bugaboo Butterfly

bästa resevagn
Specifikation
 • Maxvikt sittdel: 22 kg
 • Vikt vagnen: 7,3 kg
 • Mått hopfälld med hjul (BxLxH): 54 x 45 x 25 cm
 • Vändbar: Nej
 • Sovposition: Viloläge
 • Regnskydd: Ja
 • Resväska: Nej

För dig som har en lite större budget att lägga eller helt enkelt ser detta som en bra investering att ha för många år framöver, är den lite dyrare Bugaboo Butterfly ett utmärkt alternativ. Detta är en resevagn i den dyrare prisklassen som erbjuder gott om funktioner och i allmänhet är en välutrustad resevagn.

Rymlig & komfortabel
En sak som flera recensioner och testare lyfter efter att ha tittat närmare på Bugaboo Butterfly är rymligheten i den. Flera har testat den med äldre barn där man nämner att trots att de är äldre och längre så sitter de otroligt bekvämt i denna resevagn. Vilket kan bli en utmaning för äldre och främst längre barn annars. Den har precis som de flesta andra resevagnar en maxvikt på 22 kg, vilket för att den klarar barn upp till 5-6 års ålder.

Komforten verkar vara en av centrala delarna när Bugaboo tog fram denna vagn. Den är nämligen utrustad med fyrhjulsfjädring, vilket gör vagnen rullar med lätthet fram på underlaget. Det skall dock inte misstolkas i att det är en terrängvagn, den tar sig enkelt fram på normala underlag såsom asfalt, grus & gräs.

Packytan undertill erbjuder även den gott om förvaring för dig som förälder, med en maxvikt på 8 kg.

Upp- och ihopfällning som är omöjlig att misslyckas med
Som många andra resevagnar är enkelheten och smidigheten kring att fälla upp vagnen en prioriterad egenskap, som uppskattas av föräldrar och prioriteras av tillverkarna. Så är även fallet med Bugaboo Butterfly som har en knapp på handtaget som trycks in och samtidigt drar du handtaget uppåt i en rörelse, på en sekund är vagnen uppfälld. Motsatt rörelse görs för att fälla ihop vagnen.

När du fällt ihop vagnen har du sedan en vadderad bärrem som gör att du enkelt kan bära med dig vagnen ihopfälld. Litet minus blir att vagnen inte inkluderar någon resväska att placera vagnen i för längre färder ihopfälld. Men för korta stunder och förflyttningar gör bärremen sitt jobb

Slutsats
Sammanfattningsvis är detta en utmärkt resevagn med få negativa saker att lyfta. Den har inte liggläge och att resväska inte är inkluderad kan kännas lite snålt sett till priset på den.

Men förutom ovan är den bekväm, smidig och ger utmärkt solskydd tack vare den stora suffletten. En premium-vagn som passar den förälder som vill köpa en rejäl resevagn att använda under flera år.

Köpguide resevagn

Att hitta den bästa resevagnen kan vara svårt och den vi anser vara resevagn bäst i test kanske inte uppfyller alla dina önskemål. Därför har vi här satt ihop en kort köpguide. Här får du tips om vilka faktorer du bör tänka på när du väljer vagn inför din resa med barnen.

Ålder på barnet
När du ska välja resevagn är det viktigt att tänka på hur gammal barnet är när vagnen ska användas. Ett mycket litet barn behöver en vagn som går att fälla till liggläge för att kunna sitta bekvämt under längre tider. Har du däremot en fyraåring som endast behöver sitta i vagnen när ni ska transportera er längre sträckor kan den enklaste modellen av resevagnar, även kallad paraplyvagn vara ett smidigt alternativ. Yngre barn behöver också skyddas mer från solen och det är då viktigt att resevagnen har en ordentlig sufflett eller bra möjlighet att fästa ett parasoll. En vagn med många funktioner kan användas under många år.

Storleken på resevagnen
Anledningen till att du vill ha en resevagn är förmodligen för att barnets normala vagn är för stor och klumpig att ta med sig på resan. Du bör därför titta på storleken på resevagnen innan du gör ditt val. Framför allt är det storleken på vagnen när den är hopfälld som är intressant. En del resevagnar blir mycket små när de fälls ihop, medan andra blir smala men relativt långa. Fundera på vad som är viktigt för dig. Titta och undersök även storleken på vagnen när den är i uppfällt läge. Kommer du få plats med vagnen i hotellrummet eller i en trång hiss?

Framkomlighet
En resevagn är självklart en lättare och mindre kraftfull variant av er ordinarie barnvagn. Men det är ändå viktigt att barnet kan sitta bekvämt i vagnen medan ni för den fram. Värt att ha i åtanke är att om ni åker utomlands på semester, till exempelvis länder längst medelhavet. Där är det vanligt att många gator är av kullersten, vilket ställer lite högre krav på däcken på resevagnen.

Smidighet
En stor anledning att man som förälder väljer att investera i en resevagn är just smidigheten. Den är nättare än en vanlig barnvagn och enklare att fälla ihop för att sedan kunna bära med sig. Många resevagnar har även ett skydd som går att använda som väska/ryggsäck så att du enkelt kan packa ihop vagnen och bära den med dig där det inte går att köra den. Undersök innan hur du fäller ihop den, hur tung den är och alternativ för att bära den med sig.

Priset
Du ska självklart även titta på priset när du väljer resevagn. En dyrare vagn behöver absolut inte vara bättre för dig och ditt barn än vad en billigare vagn är. Om du vill att vagnen ska ha många funktioner, men samtidigt vara liten och smidig får du räkna med en vagn i en dyrare prisklass. Är det däremot viktigare för dig att vagnen är enkel och liten kan en billigare vagn vara ett bra alternativ. Ska du använda vagnen i många år är det viktigt att den har bra kvalitet och håller resor. Välj endast vagnar som är säkra och godkända, oavsett prisklass.

FAQ

En resevagn är en mindre och nättare variant av en barnvagn. Speciellt anpassade för att föräldrar enkelt skall kunna ha med sig på resan. De är vanligtvis mycket smidigare att fälla ihop och fäll upp, samt väger mindre än ordinarie barnvagnar. Det är också vanligt att resevagnen har en bärfunktion i form av sele eller att den kan placeras i ett fodral som är som en väska/ryggsäck.

Ja det finns en del resevagnar som är tillräckligt små och kompakta för att ha med som handbagage på flyget. Men numera är det väldigt få av dem och du behöver alltid kontrollera detta med det flygbolag som du reser med. Vill du ha en barnvagn på flygplatsen erbjuder de flesta flygplatser gratis barnvagnar att låna tills ni kliver på planet.
Ni kan läsa mer om resevagn som handbagage här på Transportstyrelsen.

En resevagn passar vanligtvis från det att barnet kan sitta upprätt utan problem. Med andra ord samtidigt i stort sett som du övergår från en liggvagn till sittvagn med din ordinarie barnvagn. Viktigt att tänka på är att resevagnar är vanligtvis mycket nättare och inte lika fullt utrustade som ordinarie barnvagnar.

Det finns resevagnar som är anpassade för syskon, dessa dubbelvagnar är lika smidiga som de ordinarie resevagnarna. Är du därmed van att använda en syskonvagn är det perfekt att införskaffa en resevagn för syskon.

Källa

I samband med att vi sammanställer dessa produktguider för att hjälpa föräldrar i sina inköp söker vi alltid efter kvalitativa källor online. Dessa källor kan delvis vara testhus som genomför objektiva tester av produkterna. Men det kan också vara recensioner och omdömen direkt från föräldrar som använt dessa produkter. Kombinationen av dessa tror vi är det rätta sättet att komma fram till marknadens bästa alternativ.
 

Madeformums.com – UK:s största sida när det kommer till produktrekommendationer av barnprodukter.
https://www.madeformums.com/

Ombarnvagnar.com – Fyrabarnsmamman Anna som kallar sig själv ”Barnvagnsnörden”.
https://ombarnvagnar.com/

Prisjakt & Pricerunner
Dessa sajter är Sveriges två största sajter när det kommer till prisjämförelser och produktinformation. Här samlas tiotusentals recensioner och betyg angående produkter. Det ger en bra grund tillsammans med flera stora e-handlares samlade recensioner kring produkterna.

Amazon
Världens idag absolut största e-handelsplats med tillgänglighet sedan 2020 även i Sverige. Detta gör det till en väldigt intressant källa att hämta recensioner och omdömen då de samlar idag in miljontals omdömen om produkter.

Konsumentomdömen
Vi har samlat flera olika stora sajters kundrecensioner och omdömen i denna sammanfattning. De oberoende testerna utförs av testinstitut som exempelvis Råd & Rön, Testfakta m.fl. De har dock aldrig möjligheten att identifiera hur produkterna står sig över tid. Vilket konsumenter faktiskt har och kommer lämna information om produkter som inte håller måttet över tid. Genom att sammanställa konsumenternas omdömen och betyg från flera olika källor får vi ett bra underlag att dra slutsatser på.

<