RESEVAGN

Marknadens bästa RESEVAGN

HÖGSTA KUNDBETYG
REKOMMENDERAD AV EXPERTER
BÄST PRIS

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Startsida » Barnvagn » Enkelvagn » RESEVAGN

BÄSTA RESEVAGN

När familjen ska ut på semester kan den vanliga vagnen vara alldeles för stor och klumpig att ta med. En resevagn är mindre och smidigare att ta med på semestern, oavsett om ni reser med flyg, bil eller tåg. Resevagnar finns i många olika modeller och prisklasser. Det fungerar oftast bra att använda en resevagn från det att barnet är cirka sex månader och kan sitta någorlunda bra utan stöd. Det finns modeller som går att fälla till nästan helt liggläge. Men det finns även modeller som inte går att fälla överhuvudtaget. En sådan vagn tar oftast mycket mindre plats.

I den här produktguiden har vi tittat på olika typer av resevagnar och modeller för att hitta marknadens bästa resevagnar. Vi går bland annat igenom vilken ålder de passar för, hur smidiga de är att använda och ta med sig, samt för- och nackdelar med de olika vagnarna. Dessutom har vi skrivit ihop en kort köpguide så att du kan hitta den modellen som passar bäst.

SÅ VALDE VI UT BÄSTA RESEVAGN

Här nedanför finner du vår topplista över de bästa resevagnarna på marknaden just nu. För att utse bästa resevagn har vi haft ett antal olika aspekter i åtanke.

Säkerhet – Det absolut viktigaste är förstås att vagnen är säker att använda. Även om huvudsyftet med en resevagn är att den ska vara liten och smidigt är det av största vikt att barnet sitter säkert i vagnen. Därför tittar vi bland annat på hur stabil vagnen är och om du kan spänna fast barnet på ett säkert sätt.

Storlek – Eftersom det är en resevagn tittar vi mycket på hur stor plats vagnen tar. Vi tittar både på storleken när den är ihopfälld och när den används.

Liggläge – Vidare tittar vi på om vagnen går att få i liggläge samt hur smidigt det är att fälla ihop vagnen.

Körduglig – En annan viktig faktor i vårt test är om vagnen är enkel och smidig att köra. En resevagn går såklart inte att jämföra med er ordinarie vagn, men ska ändå vara tillräckligt behändig och smidig att använda.

Sist men inte minst har vi även tittat på priset på vagnarna och har tagit med resevagnar i olika prisklasser. Priset på vagnen bör motsvara funktionerna och användarvänligheten den faktiskt levererar. Vilket alltid till slut blir en faktor när vi sammanställer de bästa produkterna på marknaden.

BÄST I TEST!

Resevagn bäst i test

Baby Jogger City Tour 2

Specifikation
 • Maxvikt sittdel: 22 kg
 • Vikt vagnen: 6,5 kg
 • Mått hopfälld med hjul (BxLxH): 46 x 56 x 25 cm
 • Vändbar: Nej
 • Sovposition: Ja, liggande läge
 • Regnskydd: Ja
 • Resväska: Ja, ingår
 • Bäst i test hos sajten Bäst-i-test.se
 • Bäst i test hos sajten Pricerunner.se

UTMÄRKT VAL!

Bästa resevagn

BABYZEN YOYO² Sittvagn 6+

Specifikation
 • Maxvikt sittdel: 22 kg
 • Vikt vagnen: 6,6 kg
 • Mått hopfälld med hjul (BxLxH): 52 x 44 x 18 cm
 • Vändbar: Nej
 • Sovposition: Viloläge
 • Regnskydd: Ja
 • Resväska: Ja, ingår

BÄSTA PREMIUMVAL!

Bäst i test resevagn

Bugaboo Butterfly

Specifikation
 • Maxvikt sittdel: 22 kg
 • Vikt vagnen: 7,3 kg
 • Mått hopfälld med hjul (BxLxH): 54 x 45 x 25 cm
 • Vändbar: Nej
 • Sovposition: Viloläge
 • Regnskydd: Ja
 • Resväska: Nej

KÖPGUIDE RESEVAGN

Att hitta den bästa resevagnen kan vara svårt och den vi anser vara resevagn bäst i test kanske inte uppfyller alla dina önskemål. Därför har vi här satt ihop en kort köpguide. Här får du tips om vilka faktorer du bör tänka på när du väljer vagn inför din resa med barnen.

Ålder på barnet
När du ska välja resevagn är det viktigt att tänka på hur gammal barnet är när vagnen ska användas. Ett mycket litet barn behöver en vagn som går att fälla till liggläge för att kunna sitta bekvämt under längre tider. Har du däremot en fyraåring som endast behöver sitta i vagnen när ni ska transportera er längre sträckor kan den enklaste modellen av resevagnar, även kallad paraplyvagn vara ett smidigt alternativ. Yngre barn behöver också skyddas mer från solen och det är då viktigt att resevagnen har en ordentlig sufflett eller bra möjlighet att fästa ett parasoll. En vagn med många funktioner kan användas under många år.

Storleken på resevagnen
Anledningen till att du vill ha en resevagn är förmodligen för att barnets normala vagn är för stor och klumpig att ta med sig på resan. Du bör därför titta på storleken på resevagnen innan du gör ditt val. Framför allt är det storleken på vagnen när den är hopfälld som är intressant. En del resevagnar blir mycket små när de fälls ihop, medan andra blir smala men relativt långa. Fundera på vad som är viktigt för dig. Titta och undersök även storleken på vagnen när den är i uppfällt läge. Kommer du få plats med vagnen i hotellrummet eller i en trång hiss?

Framkomlighet
En resevagn är självklart en lättare och mindre kraftfull variant av er ordinarie barnvagn. Men det är ändå viktigt att barnet kan sitta bekvämt i vagnen medan ni för den fram. Värt att ha i åtanke är att om ni åker utomlands på semester, till exempelvis länder längst medelhavet. Där är det vanligt att många gator är av kullersten, vilket ställer lite högre krav på däcken på resevagnen.

Smidighet
En stor anledning att man som förälder väljer att investera i en resevagn är just smidigheten. Den är nättare än en vanlig barnvagn och enklare att fälla ihop för att sedan kunna bära med sig. Många resevagnar har även ett skydd som går att använda som väska/ryggsäck så att du enkelt kan packa ihop vagnen och bära den med dig där det inte går att köra den. Undersök innan hur du fäller ihop den, hur tung den är och alternativ för att bära den med sig.

Priset
Du ska självklart även titta på priset när du väljer resevagn. En dyrare vagn behöver absolut inte vara bättre för dig och ditt barn än vad en billigare vagn är. Om du vill att vagnen ska ha många funktioner, men samtidigt vara liten och smidig får du räkna med en vagn i en dyrare prisklass. Är det däremot viktigare för dig att vagnen är enkel och liten kan en billigare vagn vara ett bra alternativ. Ska du använda vagnen i många år är det viktigt att den har bra kvalitet och håller resor. Välj endast vagnar som är säkra och godkända, oavsett prisklass.

FAQ

Här hittar du de vanligaste frågorna och funderingarna föräldrar vanligtvis ställer sig inför ett köp av resevagn.

 

Vad är en resevagn?

En resevagn är en mindre och nättare variant av en barnvagn. Speciellt anpassade för att föräldrar enkelt skall kunna ha med sig på resan. De är vanligtvis mycket smidigare att fälla ihop och fäll upp, samt väger mindre än ordinarie barnvagnar. Det är också vanligt att resevagnen har en bärfunktion i form av sele eller att den kan placeras i ett fodral som är som en väska/ryggsäck.

Kan man ha resevagnen som handbagage?

Ja det finns en del resevagnar som är tillräckligt små och kompakta för att ha med som handbagage på flyget. Men numera är det väldigt få av dem och du behöver alltid kontrollera detta med det flygbolag som du reser med. Vill du ha en barnvagn på flygplatsen erbjuder de flesta flygplatser gratis barnvagnar att låna tills ni kliver på planet.
Ni kan läsa mer om resevagn som handbagage här på Transportstyrelsen.

För vilken ålder passar en resevagn?

En resevagn passar vanligtvis från det att barnet kan sitta upprätt utan problem. Med andra ord samtidigt i stort sett som du övergår från en liggvagn till sittvagn med din ordinarie barnvagn. Viktigt att tänka på är att resevagnar är vanligtvis mycket nättare och inte lika fullt utrustade som ordinarie barnvagnar.

Finns det resevagnar för två barn?

Det finns resevagnar som är anpassade för syskon, dessa dubbelvagnar är lika smidiga som de ordinarie resevagnarna. Är du därmed van att använda en syskonvagn är det perfekt att införskaffa en resevagn för syskon.

Vilken är den bästa resevagnen?

Den bästa resevagnen på marknaden 2023 är Baby Jogger City Tour 2 om man ser till samtliga av de egenskaper som vi eftersöker i en ordentligt resevagn.

 

 

Källa

I samband med att vi sammanställer dessa produktguider för att hjälpa föräldrar i sina inköp söker vi alltid efter kvalitativa källor online. Dessa källor kan delvis vara testhus som genomför objektiva tester av produkterna. Men det kan också vara recensioner och omdömen direkt från föräldrar som använt dessa produkter. Kombinationen av dessa tror vi är det rätta sättet att komma fram till marknadens bästa alternativ.
 

Madeformums.com – UK:s största sida när det kommer till produktrekommendationer av barnprodukter.
https://www.madeformums.com/

Ombarnvagnar.com – Fyrabarnsmamman Anna som kallar sig själv ”Barnvagnsnörden”.
https://ombarnvagnar.com/

Prisjakt & Pricerunner
Dessa sajter är Sveriges två största sajter när det kommer till prisjämförelser och produktinformation. Här samlas tiotusentals recensioner och betyg angående produkter. Det ger en bra grund tillsammans med flera stora e-handlares samlade recensioner kring produkterna.

Amazon
Världens idag absolut största e-handelsplats med tillgänglighet sedan 2020 även i Sverige. Detta gör det till en väldigt intressant källa att hämta recensioner och omdömen då de samlar idag in miljontals omdömen om produkter.

Konsumentomdömen
Vi har samlat flera olika stora sajters kundrecensioner och omdömen i denna sammanfattning. De oberoende testerna utförs av testinstitut som exempelvis Råd & Rön, Testfakta m.fl. De har dock aldrig möjligheten att identifiera hur produkterna står sig över tid. Vilket konsumenter faktiskt har och kommer lämna information om produkter som inte håller måttet över tid. Genom att sammanställa konsumenternas omdömen och betyg från flera olika källor får vi ett bra underlag att dra slutsatser på.