SPRINGCYKEL

Marknadens bästa SPRINGCYKEL

HÖGSTA KUNDBETYG
REKOMMENDERAD AV EXPERTER
BÄST PRIS

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Startsida » Övrigt » Cykel/Fordon » SPRINGCYKEL

BÄSTA SPRINGCYKEL

Springcykel även kallad balanscykel är en cykel för mindre barn, som ett mellansteg innan de börjar använda en vanlig barncykel med pedaler. Springcykeln är nämligen precis som det låter i namnet, en cykel som du snarare springer med för att få fart än pendlar med pedaler. Cykeln saknar nämligen pedaler överhuvudtaget.

Springcykel/balanscykel brukar vara ett utmärkt alternativ för barnen att börja lära sig hålla balansen. Många barn som använder sig av springcykel under en längre tid upplevs ha en kortare inlärningsperiod för att cykla utan stödhjul på en vanlig cykel. Genom att de på springcykeln lär sig hantera balansen och styra med styret, gör att det enda som adderas på en vanlig cykel är pedalerna.

Springcykeln går att användas från tidig ålder. Många av de minsta balanscyklarna är rekommenderade från 3 års ålder, men går att använda redan från 2 års ålder om barnet har balans och längd inne.

SÅ VALDE VI UT BÄSTA SPRINGCYKEL

Springcykel eller balanscykel som är ett vanligt namn på denna cykel är ett mellansteg för barn innan de lär sig cykla med en ordentlig cykel. Barn växer olika fort och har kommit olika långt i åldrarna, därför är en springcykel väldigt individanpassad. Men när vi sökte igenom efter den bästa springcykeln försökte vi se bland annat till kvalité och bredden. Till att passa så många barn som möjligt i olika åldrar. Därför har vi bland annat premierat varumärken som har i bägge storlekarna; 10 tum och 12 tum. Samt även sett till att de erbjuder olika färger på cyklarna.

Funktioner som justerbar sitthöjd och enkel montering har vi sett som självklarhet för springcyklarna. Tillsammans med en robust ram och styre som gör att hållbarheten och säkerheten på springcykeln förbättras.

BÄST I TEST!

Springcykel bäst i test

STOY springcykel

Specifikation
 • Finns i flera olika färger
 • Ram: Stål
 • Underhållsfria 10″-gummidäck
 • Finns i både 10 tum & 12 tum

UTMÄRKT VAL!

Bästa springcykel

STIGA Springcykel Runracer C12

Specifikation
 • 12 tum
 • Underhållsfria 12-tumsdäck
 • Justerbar sadelhöjd: 37-43,5 cm
 • Ram: Stål
 • 5 av 5 på Jollyroom (7 recensioner)
 • 5 av 5 på Intersport (7 recensioner)

UTMÄRKT VAL!

Bäst i test springcykel

Pinepeak Springcykel Komfort 10 tum

Specifikation
 • Sitthöjd: 36–41 cm. (10 & 12 tum)
 • Finns i både 10 tum och 12 tum
 • Finns i svart, vit, blått & rosa
 • Ram: Stål

KÖPGUIDE SPRINGCYKEL

När du tittar på att köpa springcykel behöver du framförallt fundera lite över storlek och ålder på ditt barn. De allra flesta springcyklarna är anpassade från 2-3 års ålder och det är framförallt längden på ditt barn som är viktigt. En spring eller balanscykel som den också benämns som, saknar pedaler. Det gör att det är viktigt att ditt barn når ned till marken med fötterna, medan de sitter på sadeln. Når de inte ned ordentligt kommer det bli väldigt svårt för dem att kunna använda springcykeln. Det fungerar nämligen på sådant sätt att barnet ”sparkar” ifrån med fötterna, alternativt springer lätt och sedan lyfter fötterna. När barnet sedan lyfter fötterna gäller det för barnet att hålla balansen när cykeln rullar fram.

Springcyklar finns idag i två olika storlekar, 10 tum och 12 tum. 10 tums springcykel är anpassade för de allra minsta och har en sitthöjd mellan 36-39 cm vanligtvis. De fungerar från 2 års ålder om ditt barn är tillräckligt lång. 12 tums springcykel har en sitthöjd mellan 38-41 cm och fungerar från cirka 3 års ålder.
För att säkerställa vilken storlek på springcykel som ditt barn skall ha kan du mäta insidan av benet.

FAQ

Frågor och svar om springcykel / balanscykel som föräldrar ofta ställer sig.

Varför använda springcykel?

En springcykel är ett perfekt mellansteg för ditt barn mellan en trehjuling och en vanlig cykel. Barnet får möjlighet att träna upp balansen och koordinationsförmågan att styra cykeln. Många barn får det mycket enklare att börja cykla om de innan använt en springcykel under en lång tid.

När kan man börja använda springcykel?

En springcykel kan användas redan från 2 års ålder, så länge barnet har balansen och längden på plats. De flest springcyklar är rekommenderade från 3 års ålder och är den vanligaste åldern att låta barnet börja. Men det är väldigt individuellt, beroende på hur långt fram ditt barn är i sin fysiska utveckling.

Vilken storlek på springcykel?

Springcyklar finns vanligtvis i storlekarna 10 tum och 12 tum. För att få reda på vilken storlek på springcykeln som passar ditt barn, behöver du mäta längden på insidan av benen. Om barnets mått på insidan av benet ligger mellan ca 25 cm-35 cm passar en 10-tums-cykel medan om barnet är ligger mellan ca 35-45 cm är en 12-tums-cykel rätt.

Vad kostar en springcykel?

En springcykel är en relativt billig investering för dig som förälder. Springcyklarna kostar mellan 249 kr till 999 kr.

 

Källa

Under framtagandet av denna guide av springcyklar har vi inte lyckats hitta några objektiva tester gjorde av testinstitut. Utan vi har fått använda oss av befintligt information på nätet, produktspecifikationer och kundomdömen online för att skapa oss en bild av dessa produkter. Några av de källor vi använt oss av är följande:

https://www.jollyroom.se/
https://lekmer.se/
https://www.springcykel.se/
https://www.libero.se/