bäst i test

SPRINGCYKEL

Vi på Barnkollen.se har tagit fram en guide där vi tagit fram de bästa springcyklarna utifrån tester som gjorts samt omdömen och recensioner som finns att tillgå. Vi vet att det inte alltid är så enkelt att veta vad man ska köpa till sitt barn samt vilka produkter som faktiskt håller måttet. Därför hoppas vi att denna guide ska hjälpa dig i ditt köp av springcykel till ditt barn.

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Bästa springcykel

Springcykel även kallad balanscykel är en cykel för mindre barn, som ett mellansteg innan de börjar använda en vanlig barncykel med pedaler. Springcykeln är nämligen precis som det låter i namnet, en cykel som du snarare springer med för att få fart än pendlar med pedaler. Cykeln saknar nämligen pedaler överhuvudtaget.

Springcykel/balanscykel brukar vara ett utmärkt alternativ för barnen att börja lära sig hålla balansen. Många barn som använder sig av springcykel under en längre tid upplevs ha en kortare inlärningsperiod för att cykla utan stödhjul på en vanlig cykel. Genom att de på springcykeln lär sig hantera balansen och styra med styret, gör att det enda som adderas på en vanlig cykel är pedalerna.

Springcykeln går att användas från tidig ålder. Många av de minsta balanscyklarna är rekommenderade från 3 års ålder, men går att använda redan från 2 års ålder om barnet har balans och längd inne.

våra favoriter

Bäst i test

Pinepeak Springcykel 12 Tum

Utmärkt alternativ

Globber Springcykel, Marinblå

billigare alternativ

Kinderkraft Springcykel Uniq

Så valde vi ut bästa springcykel

Springcykel eller balanscykel som är ett vanligt namn på denna cykel är ett mellansteg för barn innan de lär sig cykla med en ordentlig cykel. Barn växer olika fort och har kommit olika långt i åldrarna, därför är en springcykel väldigt individanpassad. Men när vi sökte igenom efter den bästa springcykeln försökte vi se bland annat till kvalité och bredden. Till att passa så många barn som möjligt i olika åldrar. Därför har vi bland annat premierat varumärken som har i bägge storlekarna; 10 tum och 12 tum. Samt även sett till att de erbjuder olika färger på cyklarna.

Funktioner som justerbar sitthöjd och enkel montering har vi sett som självklarhet för springcyklarna. Tillsammans med en robust ram och styre som gör att hållbarheten och säkerheten på springcykeln förbättras.

Vårt mål i slutändan är att vägleda er till rätt produkter och ge de bästa rekommendationerna.

Innehållsförteckning

BÄST I TEST

Pinepeak Springcykel 12 Tum

balanscykel
Specifikation
 • Sitthöjd: 36–41 cm. (10 & 12 tum)
 • Finns i både 10 tum och 12 tum
 • Finns i svart, vit, blått & rosa
 • Ram: Stål

Pinepeaks springcykel Komfort är en stilfull första cykel som är idealisk för att lära sig cykla. Den är perfekt för dem som vill utveckla sin balansförmåga! springcykeln är robust och tålig med en ram tillverkad av stål och ergonomiska, halkfria handtag för ökad komfort och säkerhet. Dessutom är både styret och sadeln justerbara för att passa barnets storlek och växande behov.

Denna springcykel är ett utmärkt val för sommarlek utomhus och ger en rolig och spännande upplevelse för ditt barn medan de lär sig grunderna i cykling. Genom att använda en balanscykel som Pinepeaks Komfort kan barnet utveckla sin balans och koordination innan de tar steget till att cykla på en traditionell cykel med pedaler.

Med sitt säkra och stabila konstruktion är Pinepeaks balanscykel en pålitlig följeslagare för barnets första cykeläventyr. Med denna cykel kan barnet utforska världen runt omkring dem på ett säkert och roligt sätt medan de lär sig att balansera och navigera på två hjul.

Utmärkt alternativ

Globber Springcykel, Marinblå

springcykel bäst i test
Specifikation
 • Material: Metall, plast
 • Vikt: 2,58 kg
 • Sitthöjd: Justerbar mellan 33-37 cm
 • Rekommenderad ålder: Från 2 år

Globbers springcykel är utrustad med ett justerbart säte med tre olika höjdlägen och ett styre som kan ställas in på två olika höjder, vilket gör den anpassningsbar för barn i olika åldrar och storlekar. Sätet är tillverkat av mjukt och halksäkert TPR-material för ökad komfort och säkerhet under åkturen. Dess punkteringsfria hjul av slitstarkt EVA-skum garanterar långvarig användning utan krångel med punkteringar.

Denna springcykel är byggd med en robust stålram för att klara många års användning och har även en praktisk reflex framtill för ökad synlighet och säkerhet i trafiken. Globbers springcykel är en perfekt träningspartner för att utveckla barnens balans och förbereda dem för en smidig övergång till en cykel med pedaler i framtiden. Med dess ergonomiska design och fokus på säkerhet och komfort är Globbers springcykel ett utmärkt val för barns första cykelupplevelse.

Billigare alternativ

Kinderkraft Springcykel Uniq

bästa springcykel
Specifikation
 • Sitthöjd: 30–40 cm
 • Finns i olika färgkombinationer
 • Material: Trä, plast, metall och gummi
 • Vikt: 2,7 kg
 • Rekommenderad ålder: Från 2 år

Kinderkrafts Uniq springcykel är tillverkad med en lätt och robust träram av hållbar björk. Den är perfekt för barn som vill träna upp sitt balanssinne innan de tar steget till en traditionell cykel med pedaler.

Denna springcykel är utrustad med ergonomiska handtag för ökat grepp, en praktisk ringklocka för säkerhet och punkteringsfria gummihjul för en jämn åktur utan bekymmer. Dessutom har den en sadel med justerbar sitthöjd från 30 till 40 cm, vilket gör att den kan anpassas efter barnets växande behov och komfort.

Med Uniq springcykeln från Kinderkraft får barnen inte bara en rolig och spännande leksak, utan också en säker och pålitlig träningspartner som hjälper dem att utveckla sin balans och koordination på ett tryggt och effektivt sätt.

Köpguide springcykel

När du tittar på att köpa springcykel behöver du framförallt fundera lite över storlek och ålder på ditt barn. De allra flesta springcyklarna är anpassade från 2-3 års ålder och det är framförallt längden på ditt barn som är viktigt. En spring eller balanscykel som den också benämns som, saknar pedaler. Det gör att det är viktigt att ditt barn når ned till marken med fötterna, medan de sitter på sadeln. Når de inte ned ordentligt kommer det bli väldigt svårt för dem att kunna använda springcykeln. Det fungerar nämligen på sådant sätt att barnet ”sparkar” ifrån med fötterna, alternativt springer lätt och sedan lyfter fötterna. När barnet sedan lyfter fötterna gäller det för barnet att hålla balansen när cykeln rullar fram.

Springcyklar finns idag i två olika storlekar, 10 tum och 12 tum. 10 tums springcykel är anpassade för de allra minsta och har en sitthöjd mellan 36-39 cm vanligtvis. De fungerar från 2 års ålder om ditt barn är tillräckligt lång. 12 tums springcykel har en sitthöjd mellan 38-41 cm och fungerar från cirka 3 års ålder.
För att säkerställa vilken storlek på springcykel som ditt barn skall ha kan du mäta insidan av benet.

FAQ

En springcykel är ett perfekt mellansteg för ditt barn mellan en trehjuling och en vanlig cykel. Barnet får möjlighet att träna upp balansen och koordinationsförmågan att styra cykeln. Många barn får det mycket enklare att börja cykla om de innan använt en springcykel under en lång tid.

En springcykel kan användas redan från 2 års ålder, så länge barnet har balansen och längden på plats. De flest springcyklar är rekommenderade från 3 års ålder och är den vanligaste åldern att låta barnet börja. Men det är väldigt individuellt, beroende på hur långt fram ditt barn är i sin fysiska utveckling.

Springcyklar finns vanligtvis i storlekarna 10 tum och 12 tum. För att få reda på vilken storlek på springcykeln som passar ditt barn, behöver du mäta längden på insidan av benen. Om barnets mått på insidan av benet ligger mellan ca 25 cm-35 cm passar en 10-tums-cykel medan om barnet är ligger mellan ca 35-45 cm är en 12-tums-cykel rätt.

En springcykel är en relativt billig investering för dig som förälder. Springcyklarna kostar mellan 249 kr till 999 kr.

Källa

Under framtagandet av denna guide av springcyklar har vi inte lyckats hitta några objektiva tester gjorde av testinstitut. Utan vi har fått använda oss av befintligt information på nätet, produktspecifikationer och kundomdömen online för att skapa oss en bild av dessa produkter. Några av de källor vi använt oss av är följande:

https://www.jollyroom.se/
https://lekmer.se/
https://www.springcykel.se/
https://www.libero.se/

<