bäst i test

UV TÄLT

Vi på Barnkollen.se har tagit fram en guide där vi tagit fram de bästa UV-tälten utifrån tester som gjorts samt omdömen och recensioner som finns att tillgå. Vi vet att det inte alltid är så enkelt att veta vad man ska köpa till sitt barn samt vilka produkter som faktiskt håller måttet. Därför hoppas vi att denna guide ska hjälpa dig i ditt köp av UV-tält

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Bästa UV-tält

Att skydda barnen från solens skadliga strålar är en viktigt sak att tänka på under sommarmånaderna. Med hjälp av ett UV-tält kan du känna dig trygg med att de farliga stålarna inte kommer åt barnen. UV-tältet skyddar inte bara mot UVA-strålarna, utan också även mot UVB-strålarna. Du kan enkelt och smidigt placera tältet där det passar dig, och fungerar lika bra på stranden som i parken. Ett tält är det perfekta sättet att skydda men också att skapa en svalare plats i skuggan för de minsta. UV-tält finns i mängder av olika färger och designer, allt för att du ska hitta ett tält som faller just dig i smaken. Det kan även finnas flera olika funktioner på tälten, och med olika mycket skydd mot solens strålar. Det är därför bra att läsa på innan du köper ditt uv tält, så ditt barn blir skyddat från solen på allra bästa sätt inför våren och sommarens aktiviteter.

våra favoriter

Bäst i test

Littlelife Lifeventure Family UV-tält

Utmärkt alternativ

Swimpy UV-tält med Ventilation

billigare alternativ

BabyMoov UV-Tält

Så valde vi ut bästa UV-tält

Det kan vara mycket att tänka på när du ska välja och köpa ett UV-tält. För att du ska få det allra bästa uv tältet till dina barn har vi jämfört tälten och guidar dig här till rätt köp. Vi har kikat på flera olika aspekter när vi jämfört tältet för att få en bra helhetsbild. Det vi främst har tittat på är storlek, vikt och hur smidigt det är att montera upp och ihop, som kan vara avgörande för att du ska landa i ett beslut av tält. Men det allra viktigaste i vår jämförelse mellan tälten var givetvis hur bra det skyddade mot solens strålar. Pris är också för många en viktig fråga när det kommer till uv tält. Att det är prisvärt är en viktig punkt att kika på så du får bästa tältet för pengarna. Det är också alltid viktigt att se över kvalitet och användarvänligheten på tälten jämfört med priset. Val av UV-tält är givetvis individuellt, men med testerna som vi har tagit del av ger vi dig en bild av vad du ska tänka på innan du köper. Det är även viktigt att se till dina egna behov innan du tar ett beslut, och testa gärna för att se vilket tält ni trivs med.

Vårt mål i slutändan är att vägleda er till rätt produkter och ge de bästa rekommendationerna.

Innehållsförteckning

BÄST I TEST

Littlelife Lifeventure Family UV-tält

UV tält bäst i test
Specifikation
 • UPF 50+
 • Höjd 50 cm
 • Längd 95 cm
 • Bredd 75 cm
 • Vikt 1,0 kg
 • Pop-up: JA
 • Pinnar: NEJ
 • Dragkedja: NEJ

Bästa UV-tält på marknaden är Littlelife Lifeventure Family UV-tält som erbjuder ett stort och rymligt utrymme, kombinerat med bra skydd gentemot solstrålarna (UPF 50+). Tältet är extremt rymligt med sina 170×170 cm i bredd och längd. Det gör det möjligt för i stort sett hela familjen att vistas inne i UV-tältet. Det har även en dragkedja som gör det möjligt för dig att stänga igen tältet om det exempelvis är så att ni eller barnet skall ta en tupplur och kan då göra det ostört.

Tältet har UPF 50+ vilket innebär att den skyddar mot 98% av solens strålar, vilket är det högsta skyddet som ett UV-tält kan ha på marknaden. Det gör att du kan känna dig trygg med att placera den i solen, utan att behöva oroa dig för att barnet utsätt för solstrålarna.

Tältet har ingen pop-up funktion utan monteras med pinnar som kan förankras i marken.

Söker du ett större UV-tält med hög säkerhet och plats för flera personer är detta rätt för dig. Modellen finns även i mindre storlek (130×150 cm) om du inte vill ha största modellen. Den hittar du här (Lifeventure Compact UV-tält).

Utmärkt alternativ

Swimpy UV-tält med Ventilation

Bästa UV tält
Specifikation
 • UPF 50+
 • Höjd 87 cm
 • Längd 156 cm
 • Bredd 122 cm
 • Vikt 2,1 kg
 • Pop-up: JA
 • Pinnar: NEJ
 • Dragkedja: NEJ

Swimpys UV-tält med ventilation blir vår vinnare när du letar efter ett billigare alternativ. Det har en enkel och smidig POP-up funktion som gör att tältet är på plats på några få sekunder. UPF 50+ gör att barnet är skyddat i tältet så länge som de är i tältet. Sidorna av tältet som delvis är av nät gör tillsammans med den breda öppningen att ventilationen är optimal för varma dagar på exempelvis stranden.

Överlag är detta tält ett smidigt alternativ för dig som förälder som önskar ett enkelt UV-tält för barnet att få skugga och skydd mot solen i. Bäddar du med handdukar och någon filt kan barnet även ligga och vila här, samtidigt som det fläktar genom nätet. Ett kostnadseffektivt alternativ som passar utmärkt att ha med sig långa varma dagar på stranden.

Billigare alternativ

BabyMoov UV-Tält

Bästa UV-Tält
Specifikation
 • UPF 50+
 • Höjd 50 cm
 • Längd 95 cm
 • Bredd 75 cm
 • Vikt 1,0 kg
 • Pop-up: JA
 • Pinnar: NEJ
 • Dragkedja: NEJ

Detta UV-tält är en kombination av en lekhage, resesäng och ett tält anpassat för de allra minsta barnen, perfekt att ha med sig till en liten bebis på stranden eller picknicken. BabyMoov UV-Tält har tillskillnad från övriga UV-tält en förhöjd kant som gör att det lämpar sig väl för mindre barn. Det vadderade golvet gör det också extra bekvämt för barnet att ligga på både på mage och rygg.

Med ett högt skydd (UPF 50+) och flexibiliteten med det avtagbara taget kan du använda denna både för skydd mot solen, och som en lugn plats för barnet att ligga och vila på. Du behöver inte oroa dig för att barnet kryper iväg eller får in massor av sand i tältet. Tältet är dessutom enkel att montera upp genom POP-up funktionen och att du enkelt kan bära med dig det med förvaringsväskan.

Vill du lägga barnet i skuggan och låta det sova, är det inga problem. Ta av taket och använd myggskyddet istället för att hålla oönskade insekter borta medan barnet sover.

Detta UV-tält ser vi som det ultimata tältet för föräldrar med bebisar som de vill ha skyddade mot solen!

Köpguide UV-tält

Vi har samlat ihop några av de viktigaste aspekterna att tänka på inför ditt köp av UV-tält. Nedan finner du en UV-tält bäst i test köpguide, som kan hjälpa dig på traven till rätt köp. Ta en titt på de olika tipsen här nedan för att se vilket tält som passar bäst för dig och ditt barn.

Bästa skydd
När det kommer till bästa skydd mot solens strålar kan alla uv tält variera. Alla UV-tält ska nämligen vara märkta med olika siffror som vanligtvis märks med UPF och en siffra efter, exempelvis UPF 50+. De olika siffrorna visar vilken solskyddsfaktor tältet har, och är alltså den viktigaste punkten att titta på när du letar tält. Om du exempelvis ska ha det som ett strandtält är det extra viktigt att det är bra skydd inuti, med tanke på att det inte är något som skuggar tältet. Detta är nog den främsta punkten för många när de köper tält, så glöm inte att kolla upp vilket solskydd det är innan du köper ditt UV-tält.

Storlek och vikt
Hur tungt tältet är kan ha en viktig betydelse över hur ofta det faktiskt kommer till användning och blir nedpackat. Även storleken på tältet kan  ha en betydande roll när du skall använda det. Se till att du köper ett tillräckligt stort tält så du får plats med allt du vill ha där. Det är exempelvis bekvämt om du som förälder kan ligga eller sitta tillsammans med ditt barn i UV-tältet. Det finns även olika design på tälten, exempelvis kan vissa uv tält sättas fast stadigt med hjälp av tältpinnar medan vissa står helt fritt på marken. Det är viktigt att se till att inte tältet välter eller blåser iväg och står stadigt oavsett vind.

Smidighet
Att ta med sig sitt UV-tält till stranden eller parken ska inte vara svårt och jobbigt. Se till att köpa ett tält som är smidigt och som du faktiskt kommer använda i vardagen. Många tält har idag den kallade pop-up funktionen, för att göra det snabbt och smidigt att sätta upp. På samma sätt som det ska vara smidigt att sätta upp ska det även vara smidigt att ta ner tältet. Att kunna ta upp och ner tältet snabbt gör att du enkelt kan komma därifrån när du ska hem. Tänk också på att det skall vara smidigt hopvikt så du får plats med det i packningen.

FAQ

Ja, det är möjligt att använda ett UV-tält i solen. UV-tält är en form av skydd som används för att skydda mot direkt exponering av ultraviolett (UV) strålning från solen. UV-tält kan ofta ses på stranden eller i andra miljöer där människor är exponerade för stark sol, såsom stranden eller en campingplats. UV-tält är konstruerade för att skydda från UV-strålning genom att filtrera det och reflektera det bort från personen som står under det. Det är ett bra sätt att skydda sig mot stark UV-strålning och att skydda sig mot solskador.

Nej, det är inte obligatoriskt att använda ett UV-tält till ditt barn. Det är däremot ett smidigt sätt att skydda ditt barn från solens UV-strålar, framförallt om du har en liten bebis som helst inte alls skall utsätta huden för solen. Det finns dock många andra sätt att skydda ditt barn från UV-strålning om du så önskar. Du kan välja att klä på ditt barn lämpliga UV-kläder som täcker huden, använda solskyddskräm, undvika att vara ute under de mest soliga timmarna och söka skydd i skuggan. Det är dock viktigt att komma ihåg att det är bäst att undvika att exponera ditt barn för direkt solljus helt, så om du väljer att använda ett UV-tält kan detta hjälpa till att skydda ditt barn mot strålningen.

UPF (Ultraviolett solskyddsfaktor) mäter hur mycket UV-strålar som kan ta sig igenom tyget och nå huden. Exempelvis har en bomulls t-shirt ett UPF-värde på ca 5, även om små hål i materialet kan släppa igenom vissa strålar. Hudcancer fonden rekommenderar skydd med minst 30 UPF och allt mellan 30-49 är ett bra skydd. UPF 50+ är det bästa skyddet mot solen och blockerar 98 procent av strålarna, och endast två procent kan ta sig igenom. Därför är det en rekommendation att när du skall köpa ett UV-tält bör det helst ha UPF 50+.

Ett UV-tält är användbart för barn som spenderar mycket tid utomhus och behöver skydd mot skadlig UV-strålning. Det är särskilt användbart under soliga dagar på stranden, vid picknickar, camping eller andra utomhusaktiviteter där det inte finns naturlig skugga. UV-tältet ger en säker plats för människor att vistas under dagen utan att riskera överexponering för solens skadliga strålar.

Källa

Det hade inte gjorts några ordentliga och pålitliga test av UV-tält som vi kunde hitta på marknaden. Däremot är vi som ligger bakom Barnkollen.se själva föräldrar som haft stor nytta av just UV-tält och därmed kunnat dela med oss av våra erfarenheter och tankar i kombination med andra kundomdömen och recensioner.

<