För att hålla Barnkollen.se kostnadsfritt för dig som besökare förekommer annonser och affiliate-länkar på sidan.

Finaste stränderna i Skåne

Skåne, den sydligaste delen av Sverige, är känt för sina vackra stränder som lockar besökare från när och fjärran. Med en kustlinje som sträcker sig längs både Östersjön och Öresund, erbjuder Skåne några av landets mest natursköna och inbjudande stranddestinationer.

En av de mest berömda stränderna är Sandhammaren, belägen på den sydöstra kusten. Här finner du vidsträckta sanddyner och mjuk, vit sand som sträcker sig så långt ögat kan nå. Det är en idealisk plats för både bad och långa promenader längs havet. Vattnet är klart och inbjudande, vilket gör det till en favorit bland familjer och par som söker en lugn tillflyktsort.

Längs Skånes västkust ligger den populära stranden vid Skanör-Falsterbo. Denna strand är känd för sina pittoreska badhytter i solblekta karamellfärger och sin breda, vita sandstrand. Det grunda och lugna vattnet gör det till en perfekt plats för barn att leka och bada. Området erbjuder också fantastiska möjligheter för fågelskådning och naturvandringar, tack vare närheten till Kullabergs naturreservat.

Oavsett vilken strand du väljer att besöka, erbjuder Skåne en fantastisk blandning av naturupplevelser, avkoppling och aktiviteter. Med sina vidsträckta sandstränder, klara vatten och pittoreska omgivningar är Skånes stränder verkligen några av de finaste i Sverige. Vi på Barnkollen.se har gjort det enkelt för dig och tagit fram en lista med de finaste stränderna i Skåne.

Lista över de finaste stränderna i Skåne

Råbocka badplats Ängelholm

Visa på karta

Råbocka badplats i Ängelholm är en populär destination för badsugna besökare, särskilt under badsäsongen som sträcker sig från 15 maj till 15 september. Under denna period är strandtoaletterna öppna, och badstegarna är på plats i vattnet, vilket gör det enkelt och bekvämt att ta sig ett dopp.

Denna badplats erbjuder en rad faciliteter som gör vistelsen mer bekväm och tillgänglig för alla. Det finns grillplatser där man kan njuta av en picknick eller grilla tillsammans med familj och vänner. Dessutom finns det toaletter och duschar tillgängliga för besökarnas bekvämlighet.

En särskild anmärkningsvärd funktion på Råbocka är tillgänglighetsmattan, även kallad strandmatta. Denna matta gör det betydligt lättare för personer med barnvagn, rullator eller rullstol att ta sig fram på stranden. Det bidrar till att skapa en inkluderande miljö där alla kan njuta av strandlivet utan hinder.

Råbocka badplats ett utmärkt val för en dag vid havet i Ängelholm. Med sina omfattande faciliteter och tillgänglighetsanpassningar är det en plats där hela familjen kan njuta av sol, bad och grillning.

 

Rörum strand – En exotisk atmosfär

Visa på karta

Rörum Strand i Skåne är en pärla för familjer och barn som söker en härlig dag vid havet. Beläget på Skånes västkust, sträcker sig denna vackra strand ut längs den pittoreska kustlinjen, omgiven av böljande sanddyner och det blåa havet. För barn och deras familjer erbjuder Rörum Strand en mängd faciliteter och möjligheter för en minnesvärd strandupplevelse.

För de små äventyrarna finns det gott om utrymme för att bygga sandslott och gräva djupa hål i sanden. Medan för de som älskar att bada och plaska finns det lugna och grunda vatten att leka i. För lite äldre barn som är intresserade av att utforska det marina livet, är stranden också ett perfekt ställe för skaldjursjakt och att utforska klipporna längs kusten.

För de som är lite mer aktiva och älskar sport och lek, finns det möjligheter till beachvolleyboll och strandfotboll på de öppna områdena. Många familjer tar också med sig sina badbollar och frisbees för att ha roliga tävlingar och lekar på den mjuka sanden

skånes finaste stränder

Mölle bladplats – En oas i den skånska myllan

Visa på karta

Mölle badplats i Skåne är en magnet för familjer som söker en underbar dag vid havet. Beläget vid foten av Kullabergs naturreservat, lockar denna charmiga strand besökare med sin natursköna skönhet och mångsidiga möjligheter för både barn och vuxna.

För barnen är Mölle badplats som en skattkista av äventyr. Den mjuka sanden inbjuder till lek och kreativitet, där barnen kan bygga sandslott, gräva djupa hål och låta fantasin flöda fritt. De grunda och klara vattnen runt Mölle är perfekta för barn att plaska i och utforska.

Men det är inte bara på stranden som barnen kan ha kul. Kullabergs naturreservat, som omger Mölle, erbjuder fantastiska möjligheter till familjeäventyr. Barnen kan ta spännande vandringar längs de välmarkerade stigarna och upptäcka den rika flora och fauna som finns i området. För de lite äldre barnen kan det till och med finnas möjligheter till klättring och grottutforskning under överinseende av erfarna guider.

badplats skåne

Gröningen Helsingborg – Lugnet och pulsen på samma gång

Visa på karta

Gröningen badplats i Helsingborg är en förtrollande plats där både barn och vuxna kan njuta av en fantastisk dag vid havet. Beläget längs den vackra strandpromenaden i Helsingborg, erbjuder Gröningen en härlig blandning av sandstrand, grönområden och spännande aktiviteter för hela familjen.

För barnen är Gröningen som en lekplats vid havet. Den mjuka sanden inbjuder till att bygga sandslott, gräva djupa hål och leka i solen. Med det grunda och lugna vattnet är det också en perfekt plats för barn att bada och plaska i säkerhet.

Men det är inte bara på stranden som barnen kan ha kul. Gröningen erbjuder även flera lekplatser, bland annat populära Suftlekan där barnen kan roa sig mellan de svalkande doppen i havet. För de lite äldre barnen finns det ofta möjligheter till beachvolleyboll och andra bollspel på de öppna gräsytor som omger stranden.

Strand skåne

Lomma beach och Bjärred

Visa på karta

Lomma Beach och Bjärred är två pärlor längs Skånes kust som lockar familjer med sina vackra stränder och mångsidiga aktiviteter för barn i alla åldrar. Dessa charmiga destinationer erbjuder en perfekt blandning av avkoppling, lek och äventyr vid havet.

Lomma Beach är känd för sin breda och långa sandstrand som sträcker sig ut längs Öresunds kust. För barnen finns det gott om plats att leka och bygga sandslott i den mjuka sanden. De grunda vattnen gör det också till en trygg plats för barn att bada och plaska.

Intill stranden finns det grönskande gräsytor där familjer kan njuta av picknick eller leka olika spel. Dessutom finns det ofta lekplatser och volleybollplaner där barnen kan springa och ha kul medan föräldrarna kopplar av.

 

Fina stränder i skåne

Skanör–Falsterbo – Avkoppling och färgglada badhytter

Visa på karta

Skanör och Falsterbo i Skåne är inte bara kända för sina pittoreska badhytter och kilometerlånga sandstränder, utan också för den avslappnade atmosfären som lockar besökare från när och fjärran. Längs kusten sträcker sig sandstränderna i en förtrollande vy, där traktens karakteristiska små badhytter lyser upp i solblekta karamellfärger bland sanddynerna.

Kämpinge strand, öster om Skanör och Falsterbo, är särskilt populär bland besökare och lokalbefolkning. Här samsas soltörstande badgäster på de breda sandstränderna, och längre västerut kan man hitta mer utrymme och lugn för att sträcka ut sig och njuta av solen och havet utan trängsel.

För den som blir sugen på en god lunch eller fika finns det gott om alternativ längs kusten. Den populära Badhytten erbjuder enastående matupplevelser med havet som bakgrundsmusik, medan Skanörs hamn lockar med sina charmiga restauranger och caféer där man kan avnjuta färsk skaldjur och andra lokala delikatesser.

Mälarhusen och Sandhammaren

Visa på karta

Denna sandstrand, som sträcker sig från det charmiga fiskeläget Skillinge i norr till Löderup i söder, anses av många vara Sveriges bästa strand. De karaktäristiska höga sanddynerna skapar naturliga skyddade områden, perfekta för att slå sig ner för en picknick. Den mjuka och fina sanden är idealisk för både lek och avkoppling, vilket gör stranden till en favorit bland både barn och vuxna.

Det är viktigt att vara medveten om att vissa väderförhållanden kan skapa starka undervattensströmmar. Därför bör du alltid läsa den aktuella informationen på tavlan vid parkeringsplatsen innan du badar för att säkerställa en trygg upplevelse.

En del av stranden, belägen utanför Hagestad, är känd som en naturiststrand. Detta område är inte skyltat, men det är lätt att identifiera det på plats.

Med sina unika sanddyner, fantastiska sand och familjevänliga atmosfär, erbjuder denna strand en underbar tillflyktsort för alla som söker sol, bad och lek vid den skånska kusten.

Ribersborg – strandliv mitt i Malmö

Visa på karta

I Malmö kan du enkelt kombinera en dag på stranden med en kväll i stadens livliga nattliv. Ribersborgs strand, känd som ”Ribban”, ligger bara en kort promenad från centrum och centralstationen. Här spenderar Malmöborna gärna sina soliga dagar, med en fantastisk utsikt över Öresundsbron, Danmark och den ikoniska Turning Torso.

Ribersborgs strand är perfekt för familjer, med faciliteter som toaletter, uteduschar och flera kaféer och kiosker. Barnen kan roa sig på den stora lekplatsen, medan de vuxna njuter av solen eller tar ett dopp i havet. För de som söker en särskild upplevelse finns Ribersborgs kallbadhus, där du kan ta ett bastubad och sedan svalka dig i havet.

Denna strand erbjuder en idealisk balans mellan avkoppling och aktivitet, vilket gör den till ett populärt tillhåll för både lokalbefolkningen och besökare. Med närheten till stadens puls är det enkelt att förlänga stranddagen med en kväll på en av Malmös många restauranger, barer och klubbar.

 

Lista över Skånes finaste badstränder

StrandPlats
Råbocka BadplatsÄngelholm
Rörum StrandRörum
Mälle BadplatsMölle
Gröningen Helsingborg
Lomma BeachLomma
Mälarhusen SandhammarenSkillinge, Löderup
Riderborgs StrandMalmö

 

Är vattnet i skåne söt eller saltvatten?

Vattnet i Skåne varierar mellan sött och salt beroende på plats. Skåne är omgivet av både Östersjön och Öresund. Östersjön, som ligger öster om Skåne, innehåller bräckt vatten, en blandning av salt- och sötvatten, vilket innebär att salthalten är lägre än i oceanerna. På västkusten, längs Öresund, är vattnet mer salt, liknande det i andra delar av Nordatlanten, men fortfarande något mindre salt än öppet hav på grund av inflödet av sötvatten från floder och regn. Vid insjöar och åar i inlandet är vattnet sött. Så, beroende på var du befinner dig i Skåne, kan vattnet vara antingen sött, salt eller en blandning av båda.

Söker ni mer tips på aktiviter för familjen? Läs gärna våra tips om saker att göra med barn i Skåne 

Andra inlägg

Dela denna