UV DRÄKT

Marknadens bästa UV DRÄKT

HÖGSTA KUNDBETYG
REKOMMENDERAD AV EXPERTER
BÄST PRIS

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Startsida » Kläder » UV DRÄKT

BÄSTA UV DRÄKT

Under sommaren eller när ni åker på semester till soligare breddgrader är det viktigt att du skyddar ditt barn från solen. Att hålla sig i skuggan så mycket som möjligt är självklart bra, men självklart kommer ni även att vilja befinna er i solen delar av dagen. Det går dock inte att överdriva vikten av att skydda sitt barn från UV-strålar.

Är ditt barn över ett år gammalt kan ni använda solskyddsfaktor, men under ett år rekommenderas det inte och det är bland annat för att de inte alls bör vistas i solen enligt Strålsäkerhetsmyndigheten. Men du kan också använda en UV dräkt för barn för att skydda mot solen. En UV dräkt kan användas både av små och större barn, och kan fungera som ett bra komplement till solskyddsfaktor. Fördelen med en UV dräkt är att den skyddar även under bad, när solskyddsfaktor riskerar att försvinna från kroppen. I den här produktguiden har vi sett över marknaden för att hitta de bästa UV dräkterna på marknaden inför badäventyren. Samt att vi går igenom vad som är viktigt att tänka på när du ska köpa en UV dräkt.

SÅ VALDE VI UT BÄSTA UV DRÄKT

Här nedanför hittar du vår lista av de UV dräkter vi har utsett till de allra bästa. Den viktigaste funktionen en UV dräkt har är att skydda mot solens strålar, alltså UV-ljus. När vi har gjort vår bedömning har vi alltså tittat på vilket skydd som kläderna har för ditt barn. Ju mer den skyddar ditt barn från skadliga UV-strålar desto bättre. Vi tittar även på hur stora delar av kroppen dräkten täcker samt om den är bekväm för barnet att bära. Andra faktorer vi har tagit med i vårt omdöme är hur enkel plagget är att ta på barnet och om det torkar snabbt efter bad. Vi har förstås även vägt in kvalitet kontra priset. Ett dyrare klädesplagg förväntas ha en hög kvalitet. Om vi betalar mycket för UV dräkten vill vi förstås att den håller färg och form efter både bad och tvätt.

Viktigt att tänka på är att olika UV dräkter kan passa olika bra beroende på åldern på ditt barn. När vi har tagit fram och slutfört vår bedömning av den marknaden bästa UV dräkt för barn har vi hämtat information från andra tester, recensioner och betyg vi har hittat online för produkten.

Är ni samtidigt ute efter ett UV tält? Läs gärna då vår produktguide kring UV tält.

BÄST I TEST!

UV dräkt bäst i test

Geggamoja UV-dräkt

Specifikation
 • UPF 50+
 • Maskintvätt 40°C
 • Material: 100% polyester.
 • Dragkedja: JA framtill

KORTÄRMAT SET!

UV kläder bäst i test

Geggamoja UV-set

Specifikation
 • UPF 50+
 • Maskintvätt 40°C, torktumla ej
 • Material: 100% polyesternätmaterial
 • Dragkedja: JA framtill på tröjan

STILREN & KLASSISK!

Bästa UV dräkt

UV-dräkt med kort ärm

Specifikation
 • UPF 50+
 • Maskintvätt 40°C, torktumla ej
 • Material: 100% polyesternätmaterial
 • Dragkedja: JA framtill på tröjan

För de allra minsta!

UV dräkt barn

Swimpy UV-dräkt Bolibompa

Specifikation
 • UPF 50+
 • Maskintvätt 40°C, torktumla ej
 • Material: 85% polyester, 15% elastan
 • Dragkedja: JA baktill

FÖR DEN STILMEDVETNE

UV kläder bäst i test

Petite Chérie Cecina Badset

Specifikation
 • UPF 50+
 • Maskintvätt 40°C, torktumla ej
 • Material: 82% polyamid, 18% elastan.
 • Dragkedja: JA baktill

PREMIUMVALET!

Bästa UV kläder

Liewood Max UV-dräkt

Specifikation
 • UPF 50+
 • Maskintvätt 30°C, torktumla ej
 • Material: 54% återvunnen polyester, 42% nylon och 4% spandex
 • Dragkedja: JA framtill

KÖPGUIDE UV DRÄKT

Även om vi här har utsett vilken vi tycker är bästa UV dräkt är det inte säkert att den uppfyller alla dina krav. Därför går vi här igenom vilka faktorer du bör tänka på när du ska göra ett inköp av en UV dräkt till ditt barn.

Skydd mot solen
En rekommendation vid köp av UV dräkt för barn är att du bör ha minimum UPF 50+. UPF (Ultraviolet Protection Factor) är det värde som används när man mäter solskyddet på kläder, där 50+ är det högsta värdet på marknaden. De allra flesta har det, men det är något du bör kolla upp när du ska köpa en UV dräkt till ditt barn. Du ska alltid kunna läsa på plaggets information hur högt skydd det har. Tänk på att skyddet kan minska när plagget slits och sträcks ut vid användning.

Heltäckande eller inte?
När du ska köpa UV kläder till barn som är mycket små bör du välja så heltäckande som möjligt. Du kommer att hitta UV dräkt för barn som har både långa ärmar och ben, men även modeller som liknar shorts och t-shirt. De heltäckande UV-kläderna brukar vanligtvis inte tillverkas i större storlek än 110/116. Ska du köpa en UV-dräkt till ett lite äldre barn behöver plagget inte vara lika heltäckande. Det finns gott om alternativ där du kan köpa tvådelade UV-dräkter till äldre barn. Fördelen är att dräkten torkar snabbare och barnet blir inte lika kallt efter ett bad om den inte är heltäckande.

Smidig 
När det kommer till barn och utflykter som inkluderar bad behövs det enkla och smidiga lösningar när det kommer till allt. UV dräkter är inte ett undantag som skall tas på och av, både när det är blött och när barnen är insmorda med solskyddsfaktor. De tvådelade UV dräkterna är enkla, precis som vanliga shorts och t-shirts. Men de heltäckande för mindre barn

Mönster och form
Självklart ska du välja en UV dräkt barn som både du och barnet tycker om. Ni kommer att hitta många fina dräkter med olika mönster och former att välja på. Ju yngre barnet är desto viktigare är det att dräkten är enkel att ta på. Kontrollera exempelvis hur mycket du kan öppna dragkedjan som brukar finnas fram till på de flesta UV-dräkter. Dräkten bör sitta tillräckligt tight för att inte glida upp, men ska såklart kännas bekväm att bära för barnet.

FAQ

Här hittar du de vanligaste frågorna och funderingarna som föräldrar kan tänkas ha kring UV dräkter och kläder.

Varför ska man använda UV kläder?

UV-kläder är ett bra val för att skydda huden mot skadliga UV-strålar. UV-kläder är tillverkade med ett förstärkt material som ger bättre skydd än vanlig kläder. De är också ofta gjorda av ett tyg som andas, vilket hjälper till att hålla dig bekväm när du spenderar tid utomhus. UV-kläder är ett bra sätt att skydda din hud från solbränna, solskador och hudcancer.

Hur bra skydd ger UV kläder?

UV kläder erbjuder bättre skydd mot solens skadliga UV-strålar än vanliga kläder. Materialet som används i UV-kläder är speciellt designat för att blockera ett högt antal UV-strålar. I vissa fall kan UV-kläder skydda mot upp till 98% av solens UV-strålar. De flesta UV dräkter och kläder som finns för barn har UPF +50 som innebär att den har högsta möjliga skydd. Dock är det viktigt att tänka på att ju mer kläderna slits, desto mindre skydd ger de.

Hur tvättar man UV kläder?

UV kläder ska tvättas försiktigt i kallt eller ljummet vatten med en mild tvättmedel. Det är viktigt att man inte använder någon form av blekmedel eftersom det kan skada UV-skyddet. Tvätta kläderna separat och torka dem i skugga. Torka inte på hög värme, eftersom det kan skada det UV-skyddande materialet.

Vad är UV kläder tillverkade av?

UV-kläder är tillverkade av tyg som är speciellt behandlat för att skydda mot solen. Tyget kan vara ett vanligt bomullstyg, ett syntetmaterial eller ett spandexmaterial. Tyget behandlas ofta med en UV-blockerande beläggning som reflekterar och absorberar UV-strålning och därmed hjälper till att skydda huden mot solens skadliga strålar.

 

Källa

I samband med att vi sammanställer dessa produktguider för att hjälpa föräldrar i sina inköp söker vi alltid efter kvalitativa källor online. Dessa källor kan vara testhus som aktivt utfört produkterna för en rad tester och sedan betygsatt dem. Det är dock inte alltid det är fallet att en produkt är testad på detta sätt, UV dräkt / kläder är ett sådant exempel. Istället har vi fått söka kunskap kring området med UV-skydd och vikten av det. Detta ger oss en grund för vad som är viktigt kring kläderna och sedan har vi skapat oss en uppfattning vilka UV kläder som är bäst på marknaden utifrån recensioner, betyg och vad vi själva anser viktigt för produkten.