Pysventil

För att hålla Barnkollen.se kostnadsfritt för dig som besökare förekommer annonser och affiliate-länkar på sidan.

Pysventil – Guide & tips

En pysventil används vanligtvis som en engångsventil för att hjälpa barn med tillfälliga gasproblem eller kolik. Den ihåliga ventilen förs in i barnets stjärt och förbi muskeln som annars förhindrar att gaserna släpps ut. Genom att föra den förbi muskeln får gaserna fri passage genom pipen och kan på det sättet släppas ut.

En nyfödd bebis drabbas någon gång under dess första månader av magknip eller gaser i magen. Vissa barn oftare än andra och upp till vart femte barn (enligt Semper) drabbas av kolik (även kallat spädbarnskolik & tremånaders kolik). Anledningen till att barn får ont i magen beror på att deras tarmar inte är tillräckligt utvecklade ännu för att hantera maten. Detta leder till gaser i magen och en uppsvälld mage som gör ont för bebisen. Bristen på kommunikationsförmåga hos bebisen leder då till skrik som fångar förälderns uppmärksamhet.

Vad är en pysventil?

En pysventil är ett hjälpmedel för föräldrar vars barn har ont i magen som orsakats av gaser eller kolik. Pysventilen förs in i barnets rumpa och släpper ut luften som orsakar magontet hos bebisen. Det är en engångsprodukt av gummi utan lösa delar som är ihålig. Det är ihåligheten i pysventilen som möjliggör för luften att släppas ut och därmed minska gaserna i barnets mage.

Hur använder man en pysventil?

Pysventilen är en engångsprodukt och därför bör du alltid ta fram en ny varje gång den skall användas.

  • Smörj in pysventilen med babyolja eller liknande för att enklare kunna föras in i rumpan på bebisen.
  • Lyft upp benen på barnet och var noga med att ha en blöja redo. När pysventilen förs in kan nämligen bajs även släppas ut, så det är bra att vara redo med en blöja som fångar upp det.
  • För sedan försiktigt in pysventilen i rumpan på bebisen, förbi muskeln som annars stoppar gaserna från att släppas ut. På det sättet kommer ihåligheten på pysventilen släppa ut luften.
  • Låt pysventilen sitta kvar ett par sekunder. Det är vanligt att du hör ett litet pysljud när luften släpps ut genom ventilen. Då vet du att du är klar och kan ta ut ventilen.

Hör du inget ljud kan du massera magen försiktigt genom cirkulerande rörelser och sedan försöka igen med pysventilen. Tänk på att det inte alltid hjälper med pysventilen, så försök inte för många gånger då det kan irritera barnets ändtarm.

Hur ofta får man använda pysventil?

Pysventilen får användas vid behov, men maximalt 3 gånger per dygn enligt förpackningen (Fridababy Windi). Så tänk på att inte använda pysventilen alldeles för ofta. Den kan stundtals fungera helt perfekt och få barnet avslappnad direkt. Medan andra gånger inte hjälpa alls, då kan du testa massage på magen eller något annat knep för att lindra magontet.

Är pysventil farligt för barnet?

Nej pysventil är inte farligt för ett barn. Den får användas från 0 månader och är en svensk design som utvecklats av läkare. Pysventilen är vanligtvis rekommenderad av BVC och är designad för att vara säker för bebisar.

Vart köper man pysventil?

Pysventiler går att köpa online exempelvis här via Meds eller på ditt närmaste fysiska apotek.

Andra inlägg

Dela denna