Byta blöja på natten bebis

För att hålla Barnkollen.se kostnadsfritt för dig som besökare förekommer annonser och affiliate-länkar på sidan.

Byta blöja på natten

 

Någonting som sällan är kul men ett måste om olyckan varit framme är att byta blöja på natten. Att byta blöja på natten kan vara jobbigt för såväl dig som förälder och för barnet. För många föräldrar ligger det en ångest i att behöva göra ett blöjbyte under nattetid. Mycket tack vare att barnet riskerar att vakna, bli pigg och inte vilja somna om. Barn har en extra känslig hud, ungefär dubbelt så känslig som hos vuxna och det innebär att barnets hud lätt kan bli irriterad och känslig om blöjan inte byts i tid. En erfaren förälder har säkert samlat på sig erfarenhet och bra tips för hur ett effektivt och smidigt blöjbyte går till. Men för dig som är nybliven förälder och behöver lite hjälp på traven så vill vi dela med oss av värdefulla tips som du kan testa för att förhoppningsvis lyckas bättre med blöjbytet under natten.

Tips för effektivt blöjbyte under natten

  1. Se till att ha allt du behöver inför ett blöjbyte nära till hands, såsom våtservetter, ny blöja och en extra pyjamas ifall ditt barn råkat kissa igenom
  2. Undvik att tända lampor och dylikt. Ett barn har en tendens att dra öronen mot ljuset och ett upplyst rum kan innebära att ditt barn blir piggt.
  3. Undvik kommunikation med ditt barn. Ge inte barnet din uppmärksamhet utan fokusera helt på blöjbytet.
  4. Istället för att transportera barnet till ett skötbord längre bort i rummet så är ett bra tips att byta barnets blöja i sängen där du sover. På så sätt minskar risken för att barnet ska vakna till och du som förälder slipper lämna din säng.
  5. Knäppningen på pyjamasen kan spela en viktig roll på hur smärtfritt ditt blöjbyte blir. En pyjamas med många knäppningar innebär att det blir svårare att få till ett smidigt byte speciellt under natten då det är mörkt. Vi rekommenderar pyjamaser med dragkedja.
  6. Ta försiktigt av pyjamasen och frigör sedan den använda blöjan från barnet kropp. Torka försiktigt av barnets rumpa och underliv med våtservett så att det inte finns rester kvar av urin eller avföring som kan irritera huden. Ett bra tips för att motverka en kissolycka är att placera en servett på barnets underliv, speciellt om det är en pojke.
  7. Sätt på den nya blöjan och knäpp pyjamasen.

Måste man byta blöja på natten?

Om barnet har kissat eller bajsat under natten så bör man byta blöja. Barn har en väldigt känslig hud som lätt kan bli irriterad i samband med kontakt med avföring. Det flesta barnen säger också ifrån när de kissat eller bajsat för att visa att dem vill ha blöjan bytt. Så det är egentligen av två faktorer som det är viktigt att byta blöja under natten. Det enda för att inte orsaka irritation och problem med barnets hud och det andra för att ingen vill sova med en nedkissad eller nedbajsad blöja. Du kan dock känna efter hur blöjan känns. Skulle det vara så att barnet bara har skvätt lite och blöjan fortfarande känns torr så kan man vänta med att byta blöja. Då är det snarare viktigare att låta barnet sova och inte avbryta dess sömn.

Hur undviker man att byta blöja på natten?

Det går inte att styra barn när och hur dem ska bajsa eller kissa. Barnen bestämmer själva när dem är redo att utföra sina behov under dag och kvällstid. Men det finns några tips som man kan testa för att undvika blöjbyte på natten. Håller ditt barn på att bli blöjfri så är det viktigt att alltid se till att barnet går på toaletten innan läggdags. Undvik också att ge barnet för mycket vätska innan hen ska sova. Dessa två tips brukar kunna hjälpa för att undvika byta blöja på natten. När det kommer till bebisar så är det viktigt att du använder rätt blöjstorlek. Inte för att det innebär att ditt barn slutar göra sina behov under natten. Utan mer för att säkerställa att barnet inte ska kissa igenom blöjan. Se också till att blöjan sitter korrekt på och att du är noga med att fälla ut flikarna på blöjan runt ljumskarna på barnet.

Andra inlägg

Dela denna