Spädbarn ont i magen

För att hålla Barnkollen.se kostnadsfritt för dig som besökare förekommer annonser och affiliate-länkar på sidan.

Spädbarn ont i magen

Det finns många saker som ett spädbarn kan uppleva som besvärligt och jobbigt. Ett besvär som många föräldrar upplever hos barnet är just magont. Vi alla som är föräldrar vet hur uppgiven och hjälplös man kan känna sig när ett barn skriker på grund av magont. Det är heller inte alltid helt enkelt att få bukt på med tanke på att anledningarna varför magont uppstår kan vara många. Men det finns åtgärder som du som förälder kan ta till för att försöka få bort besväret hos barnet.

5 tips för att lindra när spädbarn fått ont i magen

1. Ge ditt barn massage

Som vi varit inne på så sväljer spädbarn ofta en hel del luft i samband med matning. Oavsett om du ammar eller ger ersättning på flaska så är detta något som alla barn gör. För att hjälpa ditt barn att bli av med gaserna kan du testa massage. Att massera barnet försiktigt över magen kan resultera i att barnet och dess tarmar slappnar vilket leder till att gaserna kan komma ut. I samband med massagen kan du också testa att cykla med barnet. Kombinationen av massage och cykling brukar vara väldigt effektivt.

2. Magdroppar för barn

Upplever du att barnet har återkommande besvär med magont så kan det vara bra att testa ge barnet magdroppar. Magdroppar kan ha en lugnande effekt på oroliga små tarmar och innehåller bakteriekultur som håller bebisens mage i balans. För vissa funkar magdroppar väldigt bra och motverkar besväret. Vill du testa ge ditt barn magdroppar så rekommenderar vi Sempers magdroppar som du kan köpa via länken nedan.

3. Pysventil

Pysventil är en uppfinning som många småbarnsföräldrar haft stor nytta av. En pysventil är en engångsventil som du försiktigt för in i barnets analöppning. Ventilen hjälper barnet att få ut gaser som du själva inte kan få ut. Vill du läsa mer om pysventilen och hur den fungerar kan du klicka här.

4. Rapa barnet efter matning

Som vi varit inne på är luft en stor bov som kan leda till besvär med magen. När du matar ditt barn är det därför bra att du tar pauser och hjälper barnet att få ut luften. Pausa matningen och häng barnet över axeln, stryk lätt över ryggen och “puffa” på barnets rumpa. På så sätt brukar barnet rapa och frigöra luft från magen. Det här med pauser under matning är viktigt då bebisar har en tendens att vara väldigt hetsiga när dem ska äta.

5. Undvik gasbildande mat

Det kan också vara bra att se över kosten för dig som mamma, om du ammar ditt barn. En del barn kan vara extra känsliga för vi en viss typ av mat vilket genom amningen kan orsaka besvär i magen. Gasbildande mat såsom lök, bönor och kål kan därför vara bra att undvika för att se om besvären minskar hos ditt barn.

 

Varför får spädbarn ont i magen?

Ofta beror det på att tarmarna inte är tillräckligt utvecklade för att kunna ta kunna bryta ner maten på rätt sätt vilket kan innebära att magont hos bebisen uppstår. I samband med att spädbarn äter så har dem en tendens att svälja väldigt mycket luft vilket leder till att det bildas gaser i magen som gör ont. Spädbarn kan också reagera olika på mjölken och för vissa kan bröstmjölk som såväl ersättning göra att barnet får ont i magen. Som ni hör är det en hel vetenskap kring just magont hos spädbarn men som vi nämnt ovan så finns det bra tips och hjälpmedel att ta till för ditt barn.

Hur länge har spädbarn ont i magen?

Hur länge som barnet besväras av ont i magen är väldigt individuellt. Nästan alla barn har någon gång under de första halvåret ont i magen. För vissa barn är det ett kontinuerligt besvär som kan uppkomma såväl dagtid som nattetid. För andra barn kan magont uppstå mer sällan. Generellt sett så brukar man säga att magont hos spädbarn successivt försvinner efter att dem blivit äldre än 6 månader. Med detta är som sagt inget man kan räkna med utan det kan se olika ut från barn till barn. Samma sak gäller kolik som sägs vara mest besvärlig från ungefär 2 veckors ålder till 5 månader ålder. Något som däremot alla föräldrar där ute kan ta med sig är att det någon gång kommer släppa och bli bättre. Magont är inte för alltid utan en fas alla barn går igenom fast i olika grad.

Andra inlägg

Dela denna