Skalkläder eller galonkläder

För att hålla Barnkollen.se kostnadsfritt för dig som besökare förekommer annonser och affiliate-länkar på sidan.

Skalkläder vs galonkläder

Som föräldrar står vi inför en mängd val när det gäller att välja rätt kläder för våra barn, särskilt när det handlar om att skydda dem mot regn och blåst under de våta och kalla dagarna. Två vanliga alternativ är skalkläder och galonkläder, men vad är egentligen skillnaderna mellan dem och vilka är mest lämpade för olika situationer? Vi reder ut detta här nedan för att få lite bättre insikt i de två olika ytterkläderna.

Skillnad på skalkläder och galonkläder

Skalkläder och galonkläder är båda populära val för att hålla barnen torra under regniga förhållanden, men de skiljer sig åt i material och konstruktion.

Skalkläder:
Skalkläder består av flera lager material som är limmade eller sydda tillsammans för att skapa en vattentät och vindtät yta. De är oftast tillverkade av material som polyester eller polyamid och är kända för sin flexibilitet och andningsförmåga. Skalkläder är idealiska för aktiviteter där barnet behöver röra sig mycket eftersom de är lätta och följsamma.

Galonkläder:
Galonkläder är tillverkade av ett enda lager PVC-belagd polyester eller polyuretan, vilket ger dem en hårdare och mer tålig yta jämfört med skalkläder. De är vanligtvis inte lika andningsbara som skalkläder, men de är extremt vattentäta och håller bra mot slitage. Galonkläder är särskilt lämpliga för barn som leker mycket utomhus och behöver extra skydd mot regn och smuts.

Vattenpelare och vattentäthet

När det kommer till att bedöma hur vattentäta kläderna är, är vattenpelare en vanlig måttenhet som används. Vattenpelare mäts i millimeter och representerar den mängd vatten som materialet kan motstå innan det börjar läcka igenom.

Skalkläder: Vanligtvis har skalkläder en vattenpelare på mellan 5 000 mm och 20 000 mm, vilket innebär att de är lämpliga för de flesta regniga förhållanden och lättare regn. Ju högre vattenpelare desto bättre skydd mot kraftigare regn.

Galonkläder: Galonkläder har vanligtvis en vattenpelare mellan 8 000 mm och 15 000 mm eller till och med högre. Detta gör dem till det perfekta valet för att hålla barnen torra även under de mest ihållande regnskurarna.

Vilka ska du välja?

När det gäller att välja mellan skalkläder och galonkläder för ditt barn beror det i stor utsträckning på deras behov och aktiviteter. Det finns dock flera fördelar med att investera i ett av varje om ekonomin finns för just detta. Annars listar vi de olika fördelarna med vardera klädesplagg här nedan.

Fördelar med skalkläder

  • Perfekta för barn som är aktiva och behöver rörelsefrihet.
  • Andas betydligt mycket mer än galonkläder vilket underlättar när temperaturen skiftar snabbt.
  • Lätta att använda och arbeta med lager på lager. Vilket gör att de kan användas stora delar av året.
  • Har hög vattenpelare, betydligt högre än många tror och många fall samma eller bättre än galonkläder

Fördelar med galonkläder

  • Lättskötta plagg som är enkla att rengöra vid kraftig smuts och lera.
  • Hög hållbarhet för både smuts och eventuella skador på kläderna.
  • Passar bra för kraftiga regnskurar och blötare förhållanden.
  • Går att köpa både ofodrade och fodrade galonkläder beroende på väder.

Oavsett vilket alternativ du väljer är det viktigt att se till att kläderna passar ordentligt och är bekväma för ditt barn att bära. Så nästa gång det är dags att välja regnkläder till ditt barn, ta hänsyn till deras behov och aktiviteter för att göra det bästa valet för dem. Hos Barnkollen.se strävar vi alltid efter att ge dig den bästa informationen för att göra föräldraskapet så smidigt som möjligt.

Andra inlägg

Dela denna