Barnkalas tema

För att hålla Barnkollen.se kostnadsfritt för dig som besökare förekommer annonser och affiliate-länkar på sidan.

Barnkalas teman

 

Att arrangera ett barnkalas är alltid en spännande och minnesvärd händelse för både barn och föräldrar. Ett av de mest underhållande sätten att göra kalaset minnesvärt är att välja ett tema som fängslar barnens fantasi och skapar en rolig atmosfär. Här kommer vi att utforska några fantastiska teman för barnkalas som kommer att ge dig massor av inspiration och idéer för ditt nästa kalas!

Barnkalas teman som aldrig går ur tiden

Intressen och teman kommer och går en del när det kommer till barnen. Men en del av dem lyckas bestå över tid och skulle lika gärna kunna hållas på 80- och 90-talet som nu. Vi kommer att börja med att lista de teman på barnkalas som i stort sett ses som odödliga i detta läge.

Prinsesskalas

Ett prinsesskalas är en dröm som går i uppfyllelse för många små tjejer. Dekorera med glittrande tiaror, vackra prinsessklänningar och en förtrollad slottskaka. Du kan även ordna en prinsesskurs där barnen får lära sig att vinka som riktiga prinsessor och niga som en kunglighet. När det kommer till prinsesskalas kan du också välja att skapa ett kalas som är inspirerat av endast en prinsessa. Som exempelvis Elsa från Disneyfilmen Frost.

Superhjältekalas

För de små som älskar action och äventyr är ett superhjältekalas perfekt. Låt barnen klä ut sig som sina favoritsuperhjältar, ordna en hinderbana och ge dem uppgifter som att rädda världen från skurkar. Dekorera med superhjälteprylar och servera ”superkrafter”-drycker. Låt barnen lyfta fram sina inre superhjältar och ta fram dräkterna. Här finns det gott om superhjältar idag att klä ut sig till genom Marvel-serien och klassiska hjältar som Stålmannen och Batman.

Djungelkalas

Ett djungelkalas är ett utmärkt sätt att ta med barnen på ett äventyr i vildmarken. Dekorera med lövverk, palmer och gosedjur av djungelns invånare. Organisera skattjakt eller ”safarier” där barnen letar efter gömda skatter i djungeln. Är du händig med penseln kan du även erbjuda barnen ansiktsmålningar på sina favoritdjur.

Piratkalas

För äventyrslystna barn är ett piratkalas ett underbart val. Inrätta en pirathamn med skattkartor och gömda skatter. Barnen kan klä ut sig som pirater och delta i skattjakter och piratlekar. Servera ”sjörövargrogg” och skattkistekakor.

Sjöjungfrukalas

Ett undervattensäventyr med sjöjungfru dekorationer och havstema med allt vackert som finns under vattenytan kan bli ett perfekt tema för barnkalaset.

Dinosauriekalas

Dinosaurier är fortsatt extremt fascinerande för barn och har varit under lång tid. Res tillbaka i tiden till dinosauriernas era med dinosauriedekorationer och aktiviteter. Vill du gå all in för detta tema kan du klä ut dig i en uppblåsbar T-rex dräkt.

Andra barnkalas teman

Listan med teman på barnkalaset går att göra oändlig i stort sett. I takt med att det kommer nya filmer och nya serier för barnen så föds också möjligheten för nya teman. Därför är det viktigt för dig som förälder att försöka hänga med när barnens intressen förändras. De kan snabbt tröttna på en film eller serie, när utbudet nu är så pass stort. En bra idé är därför att ta något mer klassiskt tema till kalaset. Nedan har vi listat ytterligare teman som kan du kan använda dig av på barnkalset.

Rymdkalas: Utforska rymden som astronauter med rymdstationer och rakettema.

Djurkalas: Ett tema som fokuserar på barnens favoritdjur, från bondgård till djungel.

Sagokalas: Inspirerat av kända sagor som Snövit, Askungen eller Peter Pan.

Spionkalas: Barnen kan vara hemliga agenter och lösa mysterier och uppdrag.

Cirkuskalas: Skapa en cirkusstämning med clownkläder, jonglering och ansiktsmålning.

Super Mario-kalas: För spelentusiaster, med Super Mario-figurer och spelinspirerade aktiviteter.

Disney-kalas: Välj ett favorit-Disney-tema som Frost, Lejonkungen eller Aladdin.

Harry Potter-kalas: Ett magiskt äventyr i Hogwarts med trolleritema och trollstavverkstad.

Riddarkalas: Låt barnen vara modiga riddare och prinsessor i ett medeltidstema.

Hollywood-kalas: Låt barnen känna sig som stjärnor med röda mattan och filmtema.

Science Fiction-kalas: För de som älskar rymden och framtiden med robotar och utomjordingar.

Zoo-kalas: Ett djurparkäventyr med djurtema och safariaktiviteter.

Safari-kalas: Utforska vildmarken med safarihjälmar och äventyr i naturen.

Minecraft-kalas: För de som älskar det populära spelet med blocktema och byggaktiviteter.

Pokémon-kalas: Ett äventyr med Pokémon-tränare och jakt på Pokébollar.

Bilar och fordon: För bilälskande barn med fordonstema och raceaktiviteter.

Dessa är bara några exempel på de många teman du kan välja för ett barnkalas. Valet av tema beror på barnets intressen och personliga preferenser. Oavsett vilket tema du väljer, kommer det att skapa en minnesvärd upplevelse för barnen och deras gäster.

Tips för att anordna barnkalas med tema

Att anordna ett lyckat barnkalas kräver planering, kreativitet och omsorg. Här är några generella tips som kan vara användbara oavsett vilket tema du väljer:

 1. Planera i förväg:
  Börja planera kalaset i god tid, helst några veckor i förväg. Det ger dig tillräckligt med tid att ordna alla detaljer och undvika stress.
 2. Budget:
  Sätt upp en realistisk budget för kalaset. Det är lätt att bli entusiastisk och spendera för mycket, så ha en klar uppfattning om dina begränsningar och försök hålla dig inom budgeten.
 3. Gästlistan:
  Gör en lista över de barn som du vill bjuda in och se till att du har kontaktinformation till deras föräldrar. Skicka ut inbjudningar i god tid.
 4. Val av plats:
  Bestäm var kalaset ska äga rum. Det kan vara hemma, i trädgården, på en lekplats eller i en hyrd lokal, beroende på tema och antalet gäster.
 5. Dekorationer:
  Skapa en atmosfär som passar temat genom att använda dekorationer och färger som är relaterade till temat. Tänk på att använda ballonger, flaggor, bordsdukar och andra dekorationer som är relevanta.
 6. Underhållning och aktiviteter:
  Planera lekar och aktiviteter som passar temat och barnens ålder. Skattjakter, lekstationer, ansiktsmålning och pyssel är ofta populära val.
 7. Mat och dryck:
  Servera mat och dryck som är lämplig för barn och som passar temat. Det kan vara enkel fingerfood, pizza, kakor eller cupcakes. Tänk på eventuella allergier och matpreferenser hos gästerna.
 8. Tårta och dessert:
  Beställ eller baka en speciell tårta som följer temat. Det kan vara en prinsesstårta, en raketformad tårta eller något annat kreativt som barnen kommer att älska.
 9. Godispåsar eller partyförmåner:
  Ge gästerna små gåvor eller godispåsar som är kopplade till temat. Det är en trevlig gest som gör att barnen känner sig extra uppskattade.

Genom att noggrant planera och förbereda dig kan du säkerställa att barnkalaset blir en fantastisk och minnesvärd upplevelse för både ditt barn och gästerna. Kom ihåg att det viktigaste är att ha kul och skapa positiva minnen för era barn!

Andra inlägg

Dela denna