bäst i test

GUNGSTÄLLNING

På Barnkollen.se har vi noggrant granskat och testat ett brett utbud av gungställningar för att hjälpa dig hitta den bästa produkten för ditt barn. I vår ”bäst i test”-guide presenterar vi våra favoriter, baserat på säkerhet, kvalitet, design och prisvärdhet. Oavsett om du letar efter en klassisk träställning för trädgården eller en robust metallställning för lekplatsen, så har vi något som passar dina behov. Upptäck de bästa gungställningarna på marknaden och ge dina barn timmar av säker och rolig lek!

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Bästa gungställningen

Att investera i en gungställning till trädgården är ett fantastiskt sätt att främja barnens lek hemma. Gungställningar erbjuder inte bara oändlig underhållning utan bidrar också till att utveckla motoriska färdigheter som balans och koordination. När barn gungar tränar de sina muskler, förbättrar sin spatiala medvetenhet och får en känsla av frihet och glädje.

Dessutom uppmuntrar en gungställning utomhuslek, vilket kan leda till frisk luft och motion, bort från skärmar och inomhusaktiviteter. Som förälder just nu kan detta vara en av de främsta anledningarna till att investera i produkter för utomhusbruk. Skärmtiden bland barnen tar upp mycket av barns lek och som förälder kan du försöka balansera detta.

En gungställning hemma till trädgården ger också dig som förälder en möjlighet att låta barnet underhålla och aktivera sig själv under stunder. Men du kan fortsatt ha uppsikt över barnet, beroende på dess ålder.

våra favoriter

Bäst i test

Hörby Bruk Basic Gungställning

Utmärkt alternativ

Hörby Bruk CanCan Classic Gungställning

billigare alternativ

Plum Metal Multiplay Gungställning

Så valde vi ut bästa gungställningen

På Barnkollen.se strävar vi efter att ge dig de bästa rekommendationerna för produkter till barn, och vår guide för gungställningar är inget undantag. För att välja ut de bästa gungställningarna på marknaden har vi genomfört en noggrann bedömning av olika källor, recensioner, betyg och tillgänglig information online. Vi har analyserat dessa aspekter för att säkerställa att våra val är baserade på objektiva och tillförlitliga kriterier.

Funktionalitet & stabilitet
Vi har granskat hur väl gungställningarna fungerar i praktiken och hur stabila de är. Detta inkluderar en bedömning av hur säkert och pålitligt varje modell är under användning, med särskild vikt vid stabilitet och robusthet.

Storlek
Storleken på gungställningen är avgörande för att passa i olika trädgårdar och lekområden. Vi har tagit hänsyn till både kompaktare modeller för mindre utrymmen och större ställningar som erbjuder mer lekutrymme.

Material och hållbarhet
Materialvalet påverkar både gungställningens livslängd och underhållskrav. Vi har utvärderat gungställningar tillverkade av trä, metall och plast, med fokus på hållbarhet och väderbeständighet. Våra val reflekterar de bästa materialen som tål tidens tand och väderförhållanden.

Utbud (antal gungor)
Mångsidigheten hos en gungställning är en viktig faktor för att hålla barn engagerade och glada. Vi har bedömt modeller baserat på deras utbud av lekmöjligheter, inklusive antal gungor och olika typer av gungor.

Pris
Vi har jämfört priser för att hitta de bästa gungställningarna som ger mest värde för pengarna. Vår bedömning tar hänsyn till balansen mellan kostnad, kvalitet och utbud, så att du kan göra ett kostnadseffektivt köp utan att kompromissa med säkerhet eller funktionalitet.

Genom att noggrant analysera dessa aspekter har vi på Barnkollen.se kunnat sammanställa en lista över de bästa gungställningarna som vi anser är bäst på marknaden. Våra rekommendationer är utformade för att hjälpa dig göra ett informerat och tryggt köp, så att dina barn kan njuta av säker och rolig lek i många år framöver.

Innehållsförteckning

BÄST I TEST

Hörby Bruk Basic Gungställning

gungställning bäst i test
Specifikation
 • Tryckimpregnerat trä för hållbarhet och väderbeständighet
 • Två enkla gungor ingår, var och en med en maximal viktkapacitet på 50 kg
 • Förankringsjärn ingår för stabil och säker förankring i marken.
 • Testad och certifierad enligt europeisk säkerhetsstandard EN71
 • CE-märkt, vilket garanterar överensstämmelse med europeiska säkerhetskrav
 • Rekommenderad ålder: Från 4 år och uppåt

Hörby Bruk erbjuder en robust och pålitlig gungställning tillverkad av högkvalitativt, tryckimpregnerat trä som tål väder och vind. Denna klassiska gungställning är designad för att ge barnen många timmars lek och rörelseglädje i trädgården.

Gungställningen kommer med två enskilda gungor, perfekt för att två barn ska kunna leka samtidigt. För extra säkerhet och stabilitet ingår förankringsjärn som säkerställer att gungställningen står stadigt förankrad i marken, även under de mest livliga lekstunderna. Produkten är noggrant testad och certifierad enligt den europeiska säkerhetsstandarden EN71, vilket innebär att den uppfyller strikta säkerhetskrav för barnleksaker.

Denna gungställning är CE-märkt, vilket ytterligare garanterar att den följer europeiska säkerhetsnormer. Varje gungsits har en maximal viktkapacitet på 50 kg, vilket innebär att den kan användas av både små och något äldre barn. Den rekommenderade åldern för användning är från 4 år, vilket gör den lämplig för förskolebarn och äldre.

Föräldrar kan känna sig trygga med att deras barn leker säkert på denna hållbara och välbyggda gungställning, samtidigt som barnen får en chans att utveckla sin motorik och styrka genom lek.

Utmärkt alternativ

Hörby Bruk CanCan Classic Gungställning

bästa gungställning
Specifikation
 • Material: Stålrörsstativ med svetsade benfästen.
 • Gungor: Två enkelgungor med rep och en dubbelgunga.
 • Sitsar: Robust, UV-beständig plast med rundade kanter och klämskydd.
 • Förankring: Fotplattor för alternativ förankring.
 • Rekommenderad ålder: Från 3 år.
 • Max belastningsvikt: 50 kg per sittplats.
 • Vikt: 22 kg.
 • Mått: 185 x 215 cm.
 • Platsbehov: 275 x 185 cm.
 • Färg: Silver.

Hörby Bruk presenterar Cancan Classic gungställning, en hållbar och säker lösning för barnens lekplats i trädgården. Den är konstruerad med ett stabilt stålrörsstativ och har svetsade benfästen för extra hållbarhet. Denna gungställning kommer med två enkelgungor med rep samt en dubbelgunga, vilket erbjuder flera alternativ för lek och skoj.

De robusta sitsarna är tillverkade i UV-beständig plast, vilket gör dem resistenta mot solens skadliga strålar och därmed långlivade. De rundade kanterna och säkra klämskydden på sitsarna ökar säkerheten ytterligare, vilket ger föräldrar en extra trygghet när barnen leker. Gungställningen är även utrustad med fotplattor som möjliggör alternativ förankring, vilket gör den stabil på olika typer av mark.

Cancan Classic är designad för barn från 3 år och uppåt och kan stödja en maximal belastning på 50 kg per sittplats. Den väger totalt 22 kg och har måtten 185 x 215 cm, med ett platsbehov på 275 x 185

Billigare alternativ

Plum Metal Multiplay Gungställning

gungställning barn
Specifikation
 • Material: 70% metall, 30% plast
 • Gungor: Dubbelgunga med formgjutna sitsar
 • Kompisgunga med justerbar höjd
 • Gungande stege med justerbara rep
 • Maxvikt per gunga: 50 kg
 • Säkerhetsmärkning: CE-märkt
 • Rekommenderad ålder: Från 3 år
 • Färg: Lila och blågrön

Plum presenterar den lila och blågröna Metal Multiplay gungställningen, en hållbar och välkonstruerad lekplats för barn. Gungställningen har en elegant och färgglad design som passar perfekt i trädgården. Den är byggd med en stadig metallkonstruktion som garanterar långvarig hållbarhet och säkerhet under leken.

Denna gungställning inkluderar tre olika gungor för varierad lek: en dubbelgunga med formgjutna sitsar, en kompisgunga med justerbar höjd, och en gungande stege med justerbara rep. Dessa olika gungor ger barnen möjlighet att välja den typ av gungning de föredrar och uppmuntrar till kreativ och aktiv lek.

Multiplay gungställningen är CE-märkt, vilket innebär att den uppfyller de europeiska säkerhetsstandarderna. Den är designad för barn från 3 år och uppåt, och varje gunga har en maximal viktkapacitet på 50 kg, vilket gör den lämplig för de flesta barn.

Gungställningen erbjuder inte bara en rolig lekplats utan bidrar också till barnens fysiska utveckling genom att uppmuntra till utomhuslek och rörelse. Att gunga tränar balans, koordination och styrka, samtidigt som det ger många timmar av nöje.

Tänk på detta när du köper gungställning

Att köpa en gungställning till trädgården kan vara en fantastisk investering för ditt barns lek och utveckling. För att hjälpa dig göra det bästa valet har vi sammanställt en köpguide med viktiga faktorer att överväga innan du slår till.

Säkerhet
Säkerhet är alltid högsta prioritet när det gäller leksaker för barn. Här är några säkerhetsaspekter att tänka på inför ditt köp av gungställning:

Certifieringar: Kontrollera att gungställningen uppfyller relevanta säkerhetsstandarder och har nödvändiga certifieringar.
Stabilitet: Se till att gungställningen är stabil och robust. Den bör inte vackla eller luta när barnen gungar.
Montering: Välj en gungställning med tydliga monteringsinstruktioner. Kontrollera att alla delar och verktyg som behövs ingår.

Material och hållbarhet
Materialvalet påverkar både hållbarheten och underhållskravet för gungställningen. Här är vad du kan tänka på:

Trä: Naturligt och estetiskt tilltalande, men kräver regelbundet underhåll som slipning och målning för att förhindra röta.
Metall: Mycket hållbart och väderbeständigt, men kan bli varmt i solen och är tyngre att flytta.
Plast: Lätt och ofta mer prisvärt, men kanske inte lika hållbart som trä eller metall.

Storlek och utrymme
Innan du köper en gungställning, mät det område där den ska placeras. Se till att det finns tillräckligt med plats runt gungställningen för säker lek. Rekommenderat är en fri yta på minst 2 meter runt om.Kontrollera också att det finns tillräckligt med utrymme ovanför gungställningen, särskilt om du har träd eller andra hinder i närheten.

Funktioner och lekmöjligheter
Gungställningar kommer med olika funktioner och tillägg. Tänk på vad som kommer att hålla dina barn engagerade över tid. Exempel att titta på är antalet gungor och olika typer av gungor som ingår, alternativt går att köpa till. Allt detta bidrar till ett ökat värde av gungställningen, samt högre chans att den utnyttjas av dina barn.

Prissättning
Gungställningar varierar mycket i pris beroende på storlek, material och funktioner. Högre pris kan innebära bättre kvalitet och hållbarhet, men det finns också prisvärda alternativ som erbjuder bra funktioner.

Underhåll och skötsel
Tänk på hur mycket tid och arbete du är villig att lägga ner på underhåll:

Trägungställningar: Kräver regelbunden behandling för att förhindra röta och sprickor.
Metallgungställningar: Kontrollera regelbundet för rost och måla om vid behov.
Plastgungställningar: Enkla att rengöra men kan blekna i solen över tid.

FAQ om gungställning

Höjden på en gungställning varierar beroende på dess design och avsedda användningsområde. Generellt sett bör en gungställning för yngre barn (upp till cirka 5 år) vara lägre, vanligtvis mellan 1,5 till 2 meter. För äldre barn och tonåringar kan gungställningar vara högre, ofta mellan 2,5 till 3,5 meter. Det är viktigt att följa tillverkarens rekommendationer för höjd, eftersom detta påverkar både säkerheten och lekupplevelsen.

Att förankra en gungställning ordentligt är avgörande för säkerheten. Det finns ett flertal olika sätt att genomföra detta på. Beroende på underlag, typ av gungställning samt hur gamla barnen är som skall nyttja den. Tillverkarna har vanligtvis information om hur respektive gungställning rekommenderas att förankras.

Längden på en gungställning varierar beroende på design och antal gungor samt eventuella extra lekfunktioner som rutschkanor eller klätterväggar. En enkel gungställning med en eller två gungor är ofta mellan 2 till 3 meter lång. Om gungställningen inkluderar flera lekfunktioner kan den vara betydligt längre, ibland upp till 5 meter eller mer. Det är viktigt att mäta det tillgängliga utrymmet i trädgården för att säkerställa att gungställningen passar.

Barn kan börja gunga under övervakning när de kan sitta stadigt utan stöd, vanligtvis runt 6 månader. För de yngsta barnen finns det speciella babysitsar som är utformade för att ge extra stöd och säkerhet. Dessa babysitsar har ofta högre sidor och en säkerhetsrem för att hålla barnet på plats. När barnet blir äldre och kan hålla balansen bättre, kan de använda en vanlig gunga. Det är viktigt att alltid övervaka små barn när de gungar och att använda åldersanpassade gungor för att minimera risken för olyckor.

Källa

Barnkollen.se har som mål att hjälpa föräldrar hitta de bästa produkterna för sina barn, och deras arbete med att identifiera den bästa gungställningen på marknaden är inget undantag. Trots att de inte genomför egna fysiska tester, baserar de sina rekommendationer på noggranna analyser av offentlig information. Detta inkluderar recensioner från användare, betyg, detaljerad produktinformation och resultat från andra tester som finns tillgängliga online. Barnkollen.se är skapad av föräldrar för föräldrar, vilket innebär att alla bedömningar och rekommendationer görs utifrån ett föräldraperspektiv, med säkerhet, kvalitet och barnens glädje i fokus.

<