bäst i test

LEKPLATS

Här på Barnkollen.se har vi noggrant granskat och letat efter marknadens bästa lekplatser för att ge dig en omfattande bäst i test-guide. Vi vet hur viktigt det är att skapa en säker och rolig lekplats hemma, där barn kan leka och utvecklas. Därför har vi samlat våra favoritprodukter som erbjuder både kvalitet och säkerhet. Oavsett om du letar efter gungor, klätterställningar eller sandlådor, kan du vara säker på att hitta de bästa alternativen här. Låt oss hjälpa dig att skapa den perfekta lekmiljön för dina barn!

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Bästa lekplats för barn

Att skapa en lekplats hemma är en fantastisk idé som ger både barn och föräldrar många fördelar. En hemmalekplats erbjuder en säker och trygg miljö där barnen kan leka och utforska på egen hand. Med en lekplats på hemmaplan har du full kontroll över miljön och genom att ha en lekplats hemma innebär att barnen kan leka när de vill, utan att du behöver planera en utflykt till en offentlig lekplats. Detta sparar tid och gör det lättare att integrera lek i vardagen.

Genom att klättra, gunga och springa får de den motion de behöver för att må bra. Dessutom stimulerar lekplatser barnens fantasi och kreativitet. Med tillgång till olika lekredskap kan de hitta på nya lekar och äventyr varje dag, vilket främjar deras kognitiva utveckling och sociala färdigheter.

En hemmalekplats blir snabbt en populär mötesplats inte bara för dina barn, men kanske hela grannskapet. Ett utmärkt sätt för barnen att leka med sina kompisar. Det erbjuder också en plats där hela familjen kan samlas och ha kul tillsammans. Föräldrar kan delta i leken eller njuta av att se sina barn ha roligt i en säker miljö.

våra favoriter

Bäst i test

Plum Lekställning i Trä

Utmärkt alternativ

Axi - Beach Tower Brun/Vit Med Enkelgunga

billigare alternativ

Smoby Lekstuga Med Rutschkana

Så valde vi ut bästa lekplats för barnen

På Barnkollen.se är vi dedikerade till att ge dig de mest pålitliga och omfattande rekommendationerna för hemmalekplatser. Även om vi inte genomför egna fysiska tester, baserar vi våra bedömningar på en noggrann analys av olika källor, recensioner, betyg och information online. Här är de aspekter vi tittar på för att säkerställa att vi bara rekommenderar det bästa för dina barn:

Säkerhet: Barnens säkerhet är vår högsta prioritet. Vi granskar noggrant produktrecensioner och säkerhetsrapporter för att säkerställa att lekplatsutrustningen uppfyller alla relevanta säkerhetsstandarder och minimera risken för skador.

Funktionalitet: Vi bedömer hur väl produkterna uppfyller sina avsedda syften. Detta inkluderar hur enkelt det är för barn att använda lekplatsutrustningen och om den erbjuder den typ av lek och aktivitet som främjar fysisk och kognitiv utveckling.

Utbud: Ett brett utbud av produkter och funktioner är viktigt för att tillgodose olika behov och preferenser. Vi ser till att de rekommenderade lekplatserna erbjuder varierade och engagerande aktiviteter som kan hålla barn intresserade och aktiva under lång tid.

Mångsidighet: Vi letar efter produkter som kan anpassas och användas på flera olika sätt. Mångsidiga lekplatser erbjuder fler möjligheter till kreativ lek och kan växa med barnet, vilket ger mer värde över tid.

Hållbarhet: Lekplatsutrustning måste tåla tuffa tag och olika väderförhållanden. Vi bedömer hållbarheten genom att läsa användarrecensioner och undersöka materialens kvalitet och hållbarhet.

Pris: Vi strävar efter att rekommendera produkter som ger mest värde för pengarna. Detta innebär att hitta en balans mellan kostnad och kvalitet, så att du kan göra en investering som både är ekonomiskt försvarbar och långsiktigt hållbar.

Genom att noggrant utvärdera dessa faktorer kan vi ge dig pålitliga och välgrundade rekommendationer. På Barnkollen.se är vårt mål att hjälpa dig hitta den bästa lekplatsen som ger dina barn en säker, rolig och utvecklande lekmiljö hemma.

Innehållsförteckning

BÄST I TEST

Plum Lekställning i Trä

bästa lekställning barn
Specifikation
 • Material: Hållbart och robust trä
 • Torn med kikare och roder för fantasifulla lekar
 • Rutschkana för snabb och rolig nedfärd
 • Klättervägg för fysisk aktivitet och utmaning
 • Rekommenderad ålder: Från 3 år

Plum’s fantastiska lekställning är en dröm för alla barn. Den robusta konstruktionen i högkvalitativt trä garanterar stabilitet och säkerhet, medan designen med torn, rutschkana och klättervägg bjuder in till oändlig lek och fantasi. Detta är en lekställning som håller hög kvalitet och kommer ha sin plats i trädgården många år framöver.

Barnen kan klättra upp för klätterväggen och nå toppen av tornet, där en kikare och ett roder väntar för att inspirera till lekfulla stunder och piratäventyr. När det är dags att ta sig ner igen, kan de susa ner för rutschkanan och snabbt vara redo för nästa omgång av roliga aktiviteter.

Denna lekställning är perfekt för att hålla barnen aktiva och engagerade under sommarens långa dagar och är en bra avlastning för oss föräldrar. En stabil, säker och framförallt rolig lekplats som får höga betyg av oss.

Utmärkt alternativ

Axi - Beach Tower Brun/Vit Med Enkelgunga

lekplats bäst i test
Specifikation
 • Höjd: 241,9 cm
 • Bredd: 283,6 cm
 • Längd: 349 cm
 • Maxvikt: 150 kg
 • Material: Hållbart trä
 • Funktioner:
 • Plattform med panoramautsikt
 • Rutschkana för snabb nedfärd
 • Stege för klättring
 • Stor sandlåda under plattformen
 • Bekväm gunga

Gör hemmet och trädgården ännu mer spännande med det fantastiska Beach Tower från Axi! Denna lekställning erbjuder en mängd roliga aktiviteter som barnen kommer att älska. De kan klättra upp på plattformen och njuta av en panoramautsikt på 360 grader. Från plattformen finns två sätt att komma ner – antingen genom att klättra ner för stegen eller genom att ta det roligare alternativet och åka ner för den spännande rutschkanan.

Under plattformen finns en rymlig sandlåda där flera barn kan leka samtidigt, vilket skapar en perfekt plats för kreativ lek med sand och byggnationer. När barnen har lekt klart i sandlådan eller på rutschkanan, kan de ta en paus och gunga i den bekväma gungan som också är en del av denna mångsidiga lekställning.

Beach Tower är designad för att ge maximal glädje och säkerhet och är byggd för att tåla många års lek. Den har en robust konstruktion och flera lekaktiviteter vilket gör den idealisk för alla energiska och leksugna barn. För den som har lite högre budget och vill ge något extra till sina barn så är detta en lekställning vi starkt kan rekommendera.

Billigare alternativ

Smoby Lekstuga Med Rutschkana

lekställning barn
Specifikation
 • Material: Slitstark plast behandlad med anti-UV-skydd
 • Mått: L 260 cm x B 160 cm x H 197 cm
 • Flera fönster och dörrar för interaktiv lek
 • Inbyggd rutschkana
 • Dekorationer med djurmotiv
 • Realistiska detaljer på tak och väggar
 • Rekommenderad ålder: Från 2 år
 • Färg: Vit, röd, grön och grå

Förvandla trädgården till en magisk lekplats med denna roliga lekstuga från Smoby. Den är designad i livliga färger och dekorerad med charmiga djurmotiv på sidorna, vilket gör den till en fröjd för ögat och en favorit bland barnen. Detaljerna på taket och väggarna ger lekstugan en realistisk känsla och ökar inlevelsen i leken.

Den här lekstugan har flera fönster och dörrar som öppnar upp för kreativ lek och spännande äventyr. Med en inbyggd rutschkana kan barnen enkelt ta sig ner från stugan för att snabbt springa tillbaka och börja om. Tack vare anti-UV-behandlingen behåller färgerna sin glans även efter många soliga dagar. Dessutom är lekstugan lätt att montera, vilket gör den till en smidig och snabb lösning för att skapa en rolig lekplats i trädgården.

Skapa en levande och engagerande lekmiljö för barnen och skapa tid för dig själv medans barnen leker och roar sig. Den är utformad för att ge många timmars glädje och är perfekt för sommarens utomhuslekar i trädgården. Ett lite billigare men väldigt bra alternativ enligt oss.

Köpguide lekplats hemma

Att köpa en lekplats till hemmet är en spännande investering som kan ge dina barn oändliga timmar av rolig och aktiv lek. För att säkerställa att du väljer den bästa lekplatsen för din familj finns det flera viktiga faktorer att överväga. Vi har samlat några av de tipsen som kan vara värt att titta på innan du väljer att investera i en lekplats hemma.

Säkerhet
Säkerhet är det första och viktigaste att tänka på. Kontrollera att lekplatsutrustningen är certifierad enligt relevanta säkerhetsstandarder, som EN 1176 för lekplatser i Europa. Välj robusta och giftfria material och undvik utrustning med små delar som kan utgöra kvävningsrisk. Regelbundet underhåll och inspektion av lekplatsen är avgörande för att upptäcka och åtgärda eventuella skador eller slitage.

Funktionalitet
Funktionalitet är också viktigt. Välj lekplatsutrustning som passar ditt barns ålder och utvecklingsnivå. Mindre barn behöver enklare och säkrare utrustning medan äldre barn kan hantera mer utmanande lekredskap. Se till att utrustningen är lätt för barnen att använda och att det finns tydliga anvisningar för säker lek.

Utbud och mångsidighet
Utbudet av lekaktiviteter spelar en stor roll i hur engagerande lekplatsen blir. En bra lekplats erbjuder en variation av lekaktiviteter som gungor, rutschkanor, klätterställningar och sandlådor. Detta håller barnen engagerade och stimulerar deras fantasi. Tänk också på hur många barn som kan leka på lekplatsen samtidigt och om den erbjuder tillräckligt med plats och lekutrustning för alla. Mångsidighet är en annan viktig aspekt. Välj lekplatsutrustning som kan anpassas och utökas när dina barn växer. Mångsidig utrustning kan användas på flera sätt och erbjuder mer långvarig lekglädje

Kostnad
Pris är en faktor som alltid måste beaktas. Bestäm en budget innan du börjar leta och försök att hålla dig till den. Kom ihåg att det ofta är bättre att investera lite mer i högkvalitativ utrustning som håller längre och är säkrare. Jämför priser och funktioner för att säkerställa att du får mest värde för pengarna. Billigare alternativ kan verka lockande, men kvalitet och säkerhet bör alltid prioriteras.

Planera vart och utrymmet
Tänk också på utrymme och plats. Mät det tillgängliga utrymmet i din trädgård eller på din tomt för att säkerställa att lekplatsutrustningen passar. Placera lekplatsen på en säker plats med bra sikt från huset så att du lätt kan övervaka barnens lek. Undvik att placera lekplatsen nära hårda ytor som betong eller asfalt.

Genom att noggrant överväga dessa faktorer kan du säkerställa att du väljer den bästa lekplatsen för ditt hem och dina barn. En välplanerad hemmalekplats erbjuder en säker, rolig och stimulerande miljö där dina barn kan växa och utvecklas genom lek.

Lekplatser måste uppfylla säkerhetsstandarder, som EN 1176 i Europa, för strukturell integritet, materialval och underhåll.

Kostnaden för en lekplats hemma varierar, från 5 000 till över 100 000 kronor beroende på storlek och komplexitet.

Vid fallhöjder över 60 cm, där gummimattor, sand eller annat skydd behövs för att minska skaderisken. Detta gäller då främst offentliga lekplatser och inte direkt hemma.

Med regelbundet underhåll kan en lekplats hålla i 10 till 20 år, beroende på material och användning.

Källa

<