bäst i test

NATTLAMPA

Vi på Barnkollen.se har tagit fram en guide där vi tagit fram de bästa nattlamporna utifrån tester som gjorts samt omdömen och recensioner som finns att tillgå. Vi vet att det inte alltid är så enkelt att veta vad man ska köpa till sitt barn samt vilka produkter som faktiskt håller måttet. Därför hoppas vi att denna guide ska hjälpa dig i ditt köp av nattlampa till ditt barn.

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Bästa nattlampa

Vaknar ditt barn oroligt på nätterna eller har barnet kanske svårt att koppla av och finna ro när det är dags att sova? Då kan en nattlampa vara ett bra alternativ. För ett barn kan världen och omgivningen kännas stor och läskig och det är något som alla barn känner och upplever någon gång. Ett barn utsätts dagligen för mängder av nya intryck och situationer som dem i sin tur behöver bearbeta, vilket de ofta gör under nätterna när dem sover. Det är just av den anledningen som ditt barn kan uppfattas som stökig och orolig under nätterna. Barn har otroligt stort behov av att vara intill och nära sina föräldrar, det är i det flesta fall där det finner trygghet och värme. Att sova själv i ett eget rum är som vi alla förstår en väldigt stor omställning för barnet. Stunder då det händer mycket i barnets huvud och fysiska utveckling kan ett mörkt och tyst rum göra det ännu svårare för ditt barn att finna trygghet och ro och det är just därför som det kan vara bra att införskaffa en nattlampa. Även barn som sover bra kan uppleva att en nattlampa bidrar med ännu mer trygghet.

En nattlampa är en lampa som man placerar i barnets rum och tänder när det är dags att hoppa i säng. Nattlampan gör att rummet förblir upplyst även under natten då det annars kan kännas läskigt och skrämmande för barnet. De allra flesta barn vaknar till en eller flera gånger under en natt och då kan en nattlampa ge barnet extra trygghet och motverka att barnet känner rädsla över ett tomt och mörkt rum. En del barn kan efter ett uppvakt somna om igen då dem känner sig mer trygga i och med att rummet är upplyst vilket gör att dem kan se omgivningen.

Det finns idag ett stort utbud av nattlampor på marknaden och vi som är föräldrar vet hur svårt det kan vara att veta vilken produkt man ska köpa. Därför har vi på Barnkollen.se tagit fram denna guide som ger dig svaret på vilka nattlampor för barn som är bäst på marknaden.

våra favoriter

Bäst i test

LIEWOOD WINSTON NATTLAMPA

Utmärkt alternativ

PABOBO STJÄRNPROJEKTOR VINTERGATAN

billigare alternativ

LUMIPETS NATTLAMPA UGGLA

Så valde vi ut bästa nattlampa

Vi som driver Barnkollen.se är själva småbarnsföräldrar och har därför befunnit oss i situationen då vi införskaffat nattlampor till barnens rum. Vi hade läst på och fått höra från anhöriga att nattlampor kunde ge barnet den där extra tryggheten, som dem behöver när dem själva känner sig som mest sårbara. Vi märkte dock väldigt snabbt att utbudet var stort och att det var svårt att orientera sig i alla produkter och kommentarer. Därför hoppas vi att vår guide ska ge ditt ett bättre och lättare beslutsunderlag när du ska köpa en nattlampa till ditt barn.

Nattlampan är inget nytt fenomen utan har funnits väldigt länge. Det finns nattlampor för både vuxna och barn, vilket innebär att oavsett ålder så kan man känna behov av trygghet och lugn under nattetid. En del personer lider dessutom av något som kallas för nattskräck och då kan en nattlampa vara till stor hjälp för att dämpa ångesten och rädslan.

Precis som med vilken produkt som helst så har det hänt mycket med utvecklingen när det kommer till nattlampor. Nattlamporna idag finns i många olika utföranden rent tekniskt och utseendemässigt. Du kan hitta nattlampor som kan spela musik och där du kan själv bestämma vilken ljusstyrka som lampan ska avge. Det finns även modeller som ger ifrån sig mönster och på så sätt lyser upp rummet och taket med exempelvis stjärnor eller hjärtan.

Med anledning av att vi ej kunnat hitta några objektiva och professionella tester på nattlampor så har vi utgått från kundomdömen, recensioner samt egna erfarenheter av produkten. Vi har framförallt tittat extra noga på delar som funktion, design och material.

Vårt mål i slutändan är att vägleda er till rätt produkter och ge de bästa rekommendationerna.

Innehållsförteckning

BÄST I TEST

LIEWOOD WINSTON NATTLAMPA

nattlampa bäst i test
Specifikation
 • Mjukt hölje
 • Mysigt sken
 • Sladdfri
 • Finns i 13 olika djurversioner och färger
 • Snygg design

Nattlampan från Liewood som blivit enormt populär mycket tack vare sitt snygga och tilltalande utförande i kombination med stämningen den ger i barnets rum. En bedårande lampa som finns i många olika färger och utföranden. Just denna är en dinosaurie i grön kulör, men det finns alltså andra djur avbildningar och färger att tillgå. Lampan är miljövänlig då den har en plugg i botten för att laddas. Natt belysningen kan vara tänd i 12 timmar om den är fulladdad och det tar ca 3 timmar att ladda upp den igen vilket görs med hjälp av en USB-kabel. Tillverkad i miljövänlig silikon vilket också gör att den är stöttålig och på så sätt mer hållbar. En stor favorit bland såväl dem små som bland dem stora och som är precis lika vacker tänd som släckt.

Utmärkt alternativ

PABOBO STJÄRNPROJEKTOR VINTERGATAN

bästa nattlampa
Specifikation
 • Stjärnhimmel funktion
 • Integrerad speldosa
 • 3 olika vaggvisor
 • Baby Cry Sensor
 • Höljet kan tvättas i maskin

En nattlampa som har hela paketet! Pabobos nattlampa/stjärnprojektor vintergatan är en mjuk och mångfunktionell nattlampa som skapar trivsel och stämning för ditt barn. Nattlampan kan spela vaggvisor vilket de allra flesta barn brukar tycka om. Den innehar också en projektor-funktion vilket innebär att den vackert lyser upp rummet och i synnerhet taket likt en sänghimmel. Här får du alltså inte bara en lampa utan en innovativ och dynamisk nattlampa med många olika funktioner. Den har tre olika program av musik och ljud som hjälper barn att komma ner i varv och somna. Det finns också en funktion integrerad i lampan som kallas för “Baby Cry Sensor” som startar om barnet vaknar under natten och spelar då rogivande och lugnande ljud som hjälper barnet att somna om igen. Det mjuka överdraget på nattlampan kan tas av och tvättas i maskin tvätt på 30 grader. Lampan drivs med hjälp av batteri och det krävs 3st AA-batterier för att lampan skall fungera.

Billigare alternativ

LUMIPETS NATTLAMPA UGGLA

nattlampa barn
Specifikation
 • Kan ställas in i 9 olika färger
 • Justerbart ljus
 • Timer-funktion
 • Fjärrkontroll medföljer
 • Automatisk färgskiftning

En mysig och söt ugglekompis som ger ett varmt och stämningsfullt ljus vid såväl läggdags som under nattetid. Den här lampan från Lumipets levereras med många spännande funktioner och har ett stilrent utförande. Lampan har ett mjukt hölje vilket innebär att den tål att lekas med och klarar av stötar som vanligtvis kan uppkomma. Med nattlampan medföljer en fjärrkontroll med flera spännande funktioner såsom 9 olika ljus, justerbar ljusstyrka, automatiskt färgskiftning, timer-funktion, inbyggda sensorer etc. Som du hör är detta alltså mer än bara en lampa, du kan själv ställa in den och anpassa lampan efter just barnets behov. Lampan laddas med hjälp av en USB-kabel vilket gör den miljövänlig. En mer avancerad och lysande lampa som får ditt barn att känna sig trygg.

Köpguide nattlampa

Det finns en del saker som kan vara bra att känna till och tänka på innan du köper en nattlampa till dig barn. Utvecklingen inom området har gått snabbt framåt och det innebär att du idag kan hitta nattlampor av olika utföranden, karaktärer och inte minst funktionaliteter. Vi har nedan listat de delar som vi anser är viktigt att poängtera och redogöra för dig som konsument.

Funktionalitet
Är du endast ute efter en klassisk och enkel nattlampa som uppfyller sin funktion med att lysa upp rummet under nattetid eller är du ute efter en mer avancerad nattlampa som innehar andra tekniska delar som kan underlätta och skapa trygghet för ditt barn? Det bör du fundera på och ha klar för dig innan du genomför ditt köp. Idag finns det nämligen en rad olika modeller och varianter av nattlampor för barn. Allt från de enkla och billiga modellerna till de mer avancerade som exempelvis kan ha en speldosa integrerad i lampan samt lysa upp rummet i olika mönster och på så sätt bilda en sänghimmel. På en del nattlampor kan dessutom själv reglera ljusstyrkan så det passar ditt barn och dess behov.

Design
En stor majoritet av dem som har barn idag anser att det är fullt så viktigt med designen som själva funktionaliteten. Barnartiklar i stort och i detta fall en nattlampa ser vi många gånger inte bara som en viktig produkt för att vårt barn ska känna trygghet under natten när det är som mörkast, utan också som en inredningsdetalj som ska tillföra något i barnrummet. Designen och utseendet på produkten är alltså en viktig parameter för många föräldrar och det ser vi att tillverkarna har anammat. Utbudet av nattlampor för barn finns idag i många spännande design utföranden som faktiskt är riktigt trevliga att ha framme i barnets rum. Vi som skriver detta är som vi tidigare nämnt också småbarnsföräldrar som är inom den kategorin som anser att funktionalitet och design bör kombineras.

Strömkälla
I takt med att samhället förändras och den tekniska utvecklingen tagit fart så har detta inneburit att vi idag har fått en ny dimension av nattlampor att tillgå. Idag går det att köpa den klassiska varianten som innehar sladd som du ansluter i ett vägguttag. Det finns dock också modeller som är sladdlösa och som drivs med hjälp av batteri. Det finns givetvis för- och nackdelar med båda varianterna. En förkärlek ligger dock hos den batteridrivna modellen resulterar i att du får en mer mobil och flexibel nattlampa som kan placerar precis vart som helst. 

Material
Material är någon som alltid är centralt när vi pratat om barnprodukter. Barnen har inte samma förståelse och konsekvenstänk som oss vuxna vilket många gånger kan resultera i trasiga produkter. De älskar att klämma och känna på allt trots att det ibland kan handla om något som är ömtåligt. Därför är det alltid viktigt att man köper produkter som är tillverkade av hållbara material som klara påfrestningar som kan uppkomma i kontakt med barn. Idag hittar vi nattlampor främst tillverkade i material som silikon och PVC-plast.

FAQ

Priset kan variera beroende på modell samt funktionalitet. En del nattlampor har nämligen fler funktioner än att bara lysa. Det finns varianter som har integrerade speldosor, justerbar ljusstyrka samt olika färger man kan bläddra mellan. Beroende på om du är ute efter en enkel eller mer avancerad nattlampa så kan priset givetvis skilja. Men mellan tummen och pekfingret så får man vara beredd att betala åtminstone mellan 200-500 kr för en bra nattlampa.

Ja, det finns det. Utbudet är som sagt stort och flertalet nattlampor är idag just sladdfria och laddas istället med hjälp av en USB-kabel. På så sätt får du en mer portabel lampa som dessutom är snällare mot miljön.

För att få ytterligare en dimension i din nattlampa så kan du välja att köpa en som har en integrerad sänghimmel. Vad som menas med det är att lampan är utformad likt en projektor som skjuter ut ljus i olika mönster och på så sätt bildar en form av sänghimmel i rummet. Det kan exempelvis vara ett mönster av stjärnor vilket för att du med hjälp av en nattlampa kan efterlikna en riktig himmel. Annars fungerar denna typ av lampa precis som vilken annan lampa som helst och även här finns det ett brett utbud att välja på.

En nattlampa kan skapa en mjuk och behaglig belysning i rummet, vilket gör det enklare att somna och skapar en lugn atmosfär. Dessutom kan en nattlampa fungera som en trygghet för barn och vuxna genom att lysa upp mörka utrymmen och minska rädslan för mörker. Nattlampor finns i olika utföranden och kan användas både som dekoration och som funktionell belysning för att skapa en trivsam och avslappnad miljö på natten.

Källa

Det hade inte gjorts några ordentliga och pålitliga test av nattlampor som vi kunde hitta på marknaden. Däremot är vi som ligger bakom Barnkollen.se själva föräldrar som haft stor nytta av just nattlampor och därmed kunnat dela med oss av våra erfarenheter och tankar i kombination med andra kundomdömen och recensioner.

<

Fler guider