bäst i test

BEDSIDE CRIB

Vi på Barnkollen.se har tagit fram en guide där vi tagit fram de bästa bedside criben utifrån tester som gjorts samt omdömen och recensioner som finns att tillgå. Vi vet att det inte alltid är så enkelt att veta vad man ska köpa till sitt barn samt vilka produkter som faktiskt håller måttet. Därför hoppas vi att denna guide ska hjälpa dig i ditt köp av ett bedside crib.

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Bästa bedside crib

När du väntar barn och börjat fundera kring det här med sovplats för ditt barn, dyker säkerligen alternativet bedside crib, eller även kallat sidosäng upp. Det är nämligen ett av många alternativ som finns som förälder att välja bland som sovplats för sitt barn. Du kan ha ditt barn i sängen liggandes exempelvis i ett babynest, eller den klassiska vaggan eller populära spjälsängen.

Alla dessa har sina fördelar och det är upp till dig som förälder att känna efter vilket som passar dig och er bäst. Men bedside crib är ett populärt alternativ som blivit allt vanligare bland dagens föräldrar. Namnet avslöjar en hel del vad det är för typ av säng, nämligen en säng där ena sidan kan öppnas och tanken är att den ligger kant i kant med er föräldrars säng. På det sättet blir barnet mer lättillgängligt för dig som ammar på natten eller vill ha det nära utan att behöva kliva upp ur sängen varje gång.

Vi kommer redogöra närmare i denna testguide kring denna sidosäng och dess fördelar, samt peka ut våra favoriter bland de bedside cribs som finns idag på marknaden.

våra favoriter

Bäst i test

Maxi Cosi Iora

Utmärkt alternativ

Troll Bedside Crib Sun

billigare alternativ

Shnuggle Air Konverteringssats Barnsäng

Så valde vi ut bästa bedside crib

Som föräldrar själva har vi en hel del erfarenheter själva från just bedside crib. Vi har dock valt att försöka vara helt objektiva i denna guide för att istället förlita oss på andra tester och recensioner från kunder som använt dem.

Behovet ser olika ut för varje förälder, men är man ute efter en bedside crib brukar det finnas en del gemensamma nämnare som man vill tillfredsställa. Ett av dem är att som förälder slippa gå ur sängen under nätterna för att amma, eller bara klappa ditt barn. Därför har mångsidigheten kring en bedside crib varit en viktig del i vårt sökande. Detta tillsammans med antal höjdlägen, hjul, möjlighet att flytta och montera sängen varit några andra funktioner som vi lagt ett extra öga på.

En annan funktion som många glömmer bort, men som man som förälder snabbt inser alltid är bra; möjlighet att tvätta. I en bedside crib kommer det hamna bröstmjölk eller mjölkersättning, kräk, kiss eller till och med lite brunt som läckt ut från blöjan. Att kunna tvätta tyg eller liknande i en säng är en viktig del för att kunna ha din bedside crib under hela den första perioden, tills barnet behöver en större säng.

Vårt mål i slutändan är att vägleda er till rätt produkter och ge de bästa rekommendationerna.

Innehållsförteckning

BÄST I TEST

Maxi Cosi Iora

maxi cosi bedside crib
Specifikation
 • Justerbar höjd: Ja
 • Höjd: 74 cm
 • Yttermått: 95 x 55 cm
 • Bäddmått: 80 x 58 cm
 • Madrass ingår: Ja
 • Fungerar även som resesäng!

Denna bedside crib från Maxi Cosi är ett utmärkt alternativ för dig som söker en smidig och mångsidig sidosäng för ditt barn. Maxi Cosi Iora är tillverkad av mestadels tyg och har en smidig dragkedja för att öppna upp långsidan gentemot sängen. Denna går att dra hela vägen ned till madrasshöjd, så att sängarna har möjlighet att hamna i samma höjd. Väljer du att ha kvar sidan upp kan du enkelt fortfarande se ditt barn genom näten på sidan.

Denna ovala säng med rundade hörn är något mindre än många spjälsängar och klarar en maxvikt på 9 kg. Det gör den perfekt för den första tiden med en nyfödd, där du önskar en lite mer ombonad känsla för barnet.

Sängen har stabila ben och en solid stomme som gör att den upplevs säker och av hög kvalité. Den saknar dock hjul, så för att flytta den mellan rum eller liknande behöver du bära de relativt lätta 11 kg som den väger. Denna bedside crib har fem olika höjdlägen, men också möjligheten att även tiltas i huvudänden. Vilket är oerhört praktiskt och kan underlätta för barnet under nätterna vid förkylningar.

Monteringen är en dröm för den mindre händiga föräldern, den levereras nämligen i princip färdigmonterad. Den går också enkelt att fälla ihop för att ta med sig under exempelvis resor. Denna bedside crib fungerar alldeles utmärkt även som en resesäng, vilket är ett stort plus.

Sammanfattningsvis är det en riktigt bra sidosäng, speciellt för er som inte har det största sovrummet. Den är liten, smidig och mysig för barnet. Tyget är dessutom möjligt att ta bort och tvättas om det kommer smuts eller fläckar på det.

Utmärkt alternativ

Troll Bedside Crib Sun

troll bedside crib
Specifikation
 • Material: Trä
 • Justerbar höjd: Ja
 • Höjd: 74 cm
 • Yttermått: 95 x 47 cm
 • Bäddmått: 89 x 39,5 cm
 • Madrass ingår: Ja

Troll Bedside Crib Sun är en smal sidosäng som erbjuder dig en stabil, säker och smidig plats för ditt barn att sova på. Den är byggd i björk och tallträ med en klassisk spjälsängs design. Ena långsidan är nedfällbar för att kunna ha den i samma höjd som förälderns säng. Den sidan går även att ta bort helt om man hellre önskar det.

Denna bedside crib har tillskillnad från många andra fyra stycken hjul. Vilket ger den en stor fördel om ditt barn exempelvis trivs med att sova i sängen även på dagarna. Då kan du med enkelhet rulla barnet ut i vardagsrummet eller liknande om du vill att ditt barn är i samma rum som dig när de sover. Hjulen har en lätt gummiyta som gör att det heller inte lämnar några repor eller liknande i golvet. Dessa hjul är även låsbara, så du behöver inte oroa dig för att sängen rullar iväg på natten, när du har sidan öppen.

Sängbottnen är ställbar i totalt tolv olika lägen, för att passa så många sängar som möjligt sett till höjden. Denna bedside crib är något smalare än många andra, vilket kan försvåra att få in ett babynest om man önskar det. Det går att klämma ned vid stängt läge, men fungerar alldeles utmärkt när långsidan är öppen.

Sammanfattningsvis är detta en oerhört smidig bedside crib för dig som vill kunna flytta den och önskar ha en som inte tar upp för mycket utrymme. På den negativa sidan är det främst ljudnivån att öppna och stänga sidan som kunder lyfter fram. Har du en lätt väckt bebis kan de vakna av just detta. I övrigt har den det mesta som man kan önska sig, och finns dessutom tillgänglig i ett flertal olika färger: Vit, grå & beige

Billigare alternativ

Shnuggle Air Konverteringssats Barnsäng

bedside crib bästa
Specifikation
 • Kräver Shnuggle Air Crib och Shnuggle Air-flow Cot-madrass.
 • Mått: H 68,5-83 x B 66 x L 125 cm.
 • CE-märkt.
 • Maxvikt: 14 kg.

Shnuggle Smart Conversion Kit erbjuder en smidig lösning för att omvandla din Air Crib till en mer passande säng när ditt barn växer. Med denna omvandlingssats kan du enkelt anpassa din vagga till en spjälsäng som ger gott om utrymme och komfort för ditt växande barn.

Praktisk omvandling
Med Shnuggle omvandlingssats kan du snabbt och enkelt omvandla din Air Crib till en spjälsäng som passar barnet när det har blivit för stort för en vagga. Genom att använda mesh på långsidorna erbjuder spjälsängen optimal ventilation för en behaglig sömn för ditt barn.

Justerbar höjd
Sängens ben är justerbara i 7 olika höjder, vilket gör det möjligt att anpassa sängen efter barnets behov och växande längd. Den flexibla designen ger dig möjlighet att skapa en trygg och bekväm sovplats för ditt barn genom att enkelt justera höjden på sängen.

Allergivänliga textilier
Shnuggle Spjälsäng är tillverkad av allergivänliga textilier som är skonsamma mot barnets känsliga hud. Textilierna är avtagbara och kan tvättas i maskin vid 30 grader, vilket gör det enkelt att hålla sängen ren och fräsch.

Viktigt att notera
För att kunna använda Shnuggle omvandlingssats krävs en luftsäng och en madrass för luftflödessäng, som måste köpas separat. Det är viktigt att ha alla nödvändiga tillbehör för att säkerställa en säker och bekväm sovmiljö för ditt barn.

Sammanfattning
Shnuggle Smart Conversion Kit är ett praktiskt tillbehör för föräldrar som söker en smidig och kostnadseffektiv lösning för att omvandla sin Air Crib till en spjälsäng. Med justerbara höjder, optimal ventilation och allergivänliga material erbjuder denna omvandlingssats en säker och bekväm sovplats för ditt växande barn.

Köpguide bedside crib

Nedan har vi försökt sammanställa en effektiv köpguide för dig som är ute efter att köpa en bedside crib. Funktioner och funderingar som dyker upp inför ett beslut att investera i en sidosäng och kanske framförallt varför.

Varför skall man köpa en bedside crib?
Den kanske viktigaste men också den svåraste frågan att besvara då det är väldigt individuellt. Men bedside crib har många fördelar, speciellt om vi utgår från att det är en nyfödd bebis som skall sova där. Som ammande mamma kan det vara besvärligt och tungt att gå ur sängen var och varannan minut för att amma. Då är en bedside crib smidig att bara lägga sig emot och ge bröstet, alternativt smidigt bara lyfta över barnet till sängen och tillbaks.

Det är också en fördel med att använda bedside crib jämfört med att ha barnet sovandes i sängen, då det alltid finns en kväv och klämrisk att ha en nyfödd i sängen.

Material
Idag finns det ett flertal olika typer av bedside crib, några av dem har vi redogjort för här i denna köpguide. Där det finns fördelar och nackdelar med varje sidosäng. I våra ögon är materialet en del att ta ställning till när du köper en bedside crib. Köper du en av trä, får du räkna med att den kan låta lite mer än en som är mestadels av tyg. Du får dock en robust säng som kan upplevas som mer hållbar och tålig. Väljer du tyg får å andra sidan se till att allt tyg går att tvätta, annars riskerar du att ha en illaluktande eller fläckig bedside crib.

Flyttbar
En flyttbar bedside crib medför flera fördelar, speciellt med tanke på att det kan innebära olika typer av rörelser. Med flyttbar menar vi bland annat de som har hjul och kan rullas runt i hemmet. På det sättet kan du låta ditt barn sova i denna sidosäng i vilket rum som helst, exempelvis vardagsrummet om du vill sitta där medan barnet sover. Ett annat sätt som flyttbar innebär, är att den är enkel att packa ihop och ta med sig när du är ute och reser. På det sättet behöver du inte köpa en extra resesäng.

Säkerhet
Sist men definitivt inte minst, utan snarare det allra viktigaste; Säkerheten för ditt barn. Precis som alla saker är säkerheten nummer ett, speciellt med en liten nyfödd bebis. I princip alla de större leverantörerna har lång erfarenhet att tillverka denna typ av produkt och erbjuder dessutom garanti om något skulle vara fel på produkten, vilket är en stor trygghet som förälder. Alla moderna bedside cribs från välkända leverantörer uppfyller dessutom de krav på säkerhet som finns inom EU och Sverige. Det gäller allt från spjälornas täthet till användning av giftfria färger och material i sängarna.

FAQ

En bedside crib är en säng som du placerar intill din vanliga säng. Till skillnad från en klassisk spjälsäng kan en bedside crib öppna ena sidan för att på det sättet ”byggas ihop” med den större sängen. Det underlättar för föräldrar vid exempelvis amning under nätterna.

En bedside crib fungerar som en spjälsäng, med höj- och sänkbar botten som gemensam funktion. Det som skiljer dem åt är att på en bedside crib är det möjligt att öppna sidan, genom att exempelvis sänka ned den. På det sättet kan den öppna sidan placeras intill förälderns säng.

Det finns bedside crib för upp till 15 kg, det är dock oftast begränsade till längden. Därför är det vanligast att ett barn kan sova upp till 6-12 månaders ålder i en bedside crib.

Med en bedside crib är syftet att den skall ligga i linje med förälderns säng och därför kan du bädda den därefter. I en bedside crib går det utmärkt att använda ett babynest om du önskar att barnet får extra stöd runt om sig när den sover. Det går också utmärkt att använda spjälskydd för att barnet skall undvika att fastna med armar och ben emellan spjälen.

Källa

Det hade inte gjorts några ordentliga och pålitliga test av bedside crib som vi kunde hitta på marknaden. Däremot är vi som ligger bakom Barnkollen.se själva föräldrar som haft stor nytta av just bedside crib och därmed kunnat dela med oss av våra erfarenheter och tankar i kombination med andra kundomdömen och recensioner.

<