Att göra i Dalarna med barn

För att hålla Barnkollen.se kostnadsfritt för dig som besökare förekommer annonser och affiliate-länkar på sidan.

Att göra i Dalarna med barn

Dalarna, beläget i hjärtat av Sverige, är känt för sina natursköna landskap, rika kulturarv och många familjevänliga aktiviteter. Från djupa skogar och glittrande sjöar till charmiga byar och spännande attraktioner, erbjuder Dalarna något för alla åldrar. Denna guide är framtagen för att hjälpa familjer hitta de bästa upplevelserna i Dalarna, oavsett om ni söker äventyr, lärorika besök eller avkopplande stunder tillsammans.

Dalarna är en given destination för familjer med skidor som intresse under vinterhalvåret med bland annat Sälen, Säfsen, Romme, Orsa, Idre, Lindvallen och många fler. I denna guide har vi fokuserat vad det främst finns att göra med barn i Dalarna under de varmare månaderna.

Bästa aktiviteter med barn

Här är en lista med några av de mest populära och rekommenderade aktiviteterna för barnfamiljer i Dalarna:

 • Tomteland i Gesunda
 • Leksand Sommarland
 • Falu Gruva
 • Nusnäs Dalahästtillverkning
 • Rodelbanan i Rättviksbacken
 • Säterdalen
 • Zorngården i Mora
 • Avesta Bison Park

Guide kring aktiviter att göra i Dalarna med barn

Nedan är en sammanställning av roliga aktiviteter att göra i Dalarna med barn under vår, sommar och höst.

 

Sagolandet Tomteland

Ort: Gesunda (20 min från Mora)
Hemsida: https://www.tomteland.se/
Rekommenderad ålder: 2-8 år

Tomteland är ett magiskt äventyrsland beläget vid foten av Gesundaberget i Mora. Här kan barnen träffa Tomten och hans nissar året runt, utforska sagolika miljöer och delta i olika aktiviteter som teaterföreställningar, ponnyridning och pyssel. På vintern förvandlas Tomteland till ett vinterparadis med snöskulpturer och isskulpturer, vilket gör det till ett perfekt utflyktsmål för familjer som vill uppleva julstämning och vintermagi. Under sommaren får du följa med på en sagolik resa bland älver, troll, drakar, drakjägare och många fler. Ett perfekt äventyr för barn och familjer som uppskattar sagor och vill låta fantasin flöda fritt.


Leksand Sommarland

Ort: Tällberg, Leksand
Hemsida: https://leksandsommarland.se/
Rekommenderad ålder: 2-16 år

Leksand Sommarland är en populär nöjespark med ett brett utbud av aktiviteter för hela familjen. Här finns vattenrutschbanor, pooler, minigolf, gokart och mycket mer. Parken ligger vackert vid Siljan och erbjuder även möjlighet till bad och picknick. Leksand Sommarland är ett perfekt ställe för en heldag med lek och äventyr med hela familjen. Storleken på Leksand Sommarland med sina 48 attraktioner gör den till en perfekt destination för flera dagars aktiviteter med barnen. Intill Leksand Sommarland har du även camping där det erbjuds möjlighet att bo i husvagnen, tältet eller hyra stugorna. Eller varför inte testa glamping mellan lekarna på sommarlandet.


Falu Gruva

Ort: Falun
Hemsida: https://www.falugruva.se/
Rekommenderad ålder: 4-16 år

Falu Gruva är en historisk plats som ger en fascinerande inblick i Sveriges gruvhistoria. Här kan familjer gå på guidade turer genom de gamla gruvgångarna, besöka museet och lära sig om kopparbrytningens betydelse för regionen. Barnen kan också delta i roliga och lärorika aktiviteter som gruväventyr och skattjakter. Reglerna på Falu Gruva kräver dock att barnen skall kunna gå i trappor och har en åldersgräns på tre år för att följa med ned i gruvan. En perfekt aktivitet för familjen under regniga dagar eller när du vill slippa undan sommarhettan. Enligt hemsidan är det alltid runt sex plusgrader nere i gruvan.


Nusnäs Dalahästtillverkning

Ort: Nusnäs (20 min från Mora)
Hemsida: https://www.nilsolsson.se/
Rekommenderad ålder: Alla åldrar

I Nusnäs kan familjer besöka verkstäder där de berömda Dalahästarna tillverkas. Här får barnen möjlighet att se hur dessa traditionella trähästar skapas från början till slut och till och med prova på att måla en egen häst. Det är en rolig och kreativ upplevelse som ger en djupare förståelse för en av Dalarnas mest kända symboler. I butiken finns ett stort utbud av dalahästar i olika storlekar, färger och modeller samt andra produkter som exempelvis träskor. Under sommarperioden finns också ett kafé med fika, glass och lättare luncher.

Bild: Visitdalarna.se

Rodelbanan i Rättviksbacken

Ort: Rättvik
Hemsida: https://rattviksbacken.com/
Rekommenderad ålder: Från 3 år

I hjärtat av Dalarna, med en oslagbar utsikt över Siljan, ligger Rättviksbacken som erbjuder en unik rodelupplevelse. Detta är enligt deras egen hemsida Sveriges enda parallella rodelbana, där du kan tävla med vänner och familj nerför den slingrande banan. Att åka rodel i Rättviksbacken är enkelt och roligt för hela familjen. Efter att ha köpt rodelpass i kiosken intill liften, tar ni liften upp till toppen. Rodelbanan stänger vid regn av säkerhetsskäl, men köpta rodelpass gäller även under bättre väderförhållanden. Alla barn från 3 år kan åka rodel, men barn under 8 år åker tillsammans med en vuxen i en dubbelrodel. När barnen fyllt 8 år och nått en längd av minst 130 cm får de åka själva i rodelbanan.


Säterdalen

Ort: Säter
Hemsida: https://www.xn--sterdalen-v2a.com/
Rekommenderad ålder: Alla åldrar

Säterdalen är ett naturskönt område som erbjuder vackra vandringsleder, lekplatser och picknickområden. För barnen finns det även en miniatyrjärnväg och en spännande djurpark med svenska lantbruksdjur. Säterdalen är perfekt för en avkopplande dag ute i naturen med möjlighet till både lek och lärande.


Zorngården i Mora

Ort: Mora
Hemsida: https://zorn.se/
Rekommenderad ålder: Från 4 år

Zorngården, tidigare hem till den berömda svenska konstnären Anders Zorn, är nu ett museum som visar upp hans liv och verk. Här kan familjer gå på guidade turer genom det vackra hemmet och upptäcka Zorns konstnärskap. För barnen finns speciella aktiviteter som konstverkstäder där de kan skapa egna konstverk inspirerade av Zorn.


Avesta Bisonpark

Ort: Avesta
Hemsida: https://avesta.se/avesta-visentpark/
Rekommenderad ålder: Från 2 år

Avesta Bisonpark är en spännande och unik destination för hela familjen. Här kan ni se de mäktiga amerikanska bisonoxarna på nära håll och lära er mer om dessa imponerande djur. Parken erbjuder guidade turer där ni får följa med ut i fältet och få en djupare förståelse för bisonoxarnas liv och beteenden. För barnen finns det även en lekplats och möjlighet att delta i olika aktiviteter som ponnyridning och pyssel. Avesta Bisonpark är en perfekt utflykt för att kombinera lärande med äventyr och lek.


Andra spännande aktiviteter i Dalarna med barn

Det finns massvis med aktiviteter att göra för er som familj om ni väljer att besöka Dalarna. Ovan har vi listat några av våra favoriter och de mest populära aktiviteterna. Nedan är en sammanställning av fler aktiviteter som är värda att titta närmare på:

 • Mountainbike i Säfsen
 • Äventyrstur i Äventyrsgruvan
 • Högt och Lågt i Rättvik
 • Sagostigen vid Snöå Bruk
 • Långshyttans Älgpark
 • Mora Hyrkart
 • Rummet – Escape Room i Borlänge
 • Paintballparken Dalarna i Gagnef
 • Downhill Sälen bikepark
 • Cykla Dressin i Finnskogarnas vildmark
 • Fryksås fäbod
 • Besök Dalhalla

Andra inlägg

Dela denna