Djurparker i Sverige

För att hålla Barnkollen.se kostnadsfritt för dig som besökare förekommer annonser och affiliate-länkar på sidan.

Djurparker i Sverige

Djurparker är populära destinationer för familjer i Sverige. Dessa parker erbjuder en unik möjlighet att se och lära sig om en mängd olika djurarter från hela världen, samt att förstå vikten av bevarande och djurskydd. Den första djurparken i Sverige, Skansen, öppnades 1891 i Stockholm och har sedan dess inspirerat till skapandet av många andra djurparker runt om i landet. Idag finns det ett brett utbud av djurparker i Sverige, från traditionella zoologiska parker till moderna djur- och naturparker som fokuserar på bevarande och utbildning.

Barnkollen.se har tittat närmare på djurparker i Sverige för att hjälpa dig och din familj att planera er nästa upplevelse. Djurparkerna i Sverige finns utspridda över vårt avlånga land, från Ystad till Järvsö, till Öland, Norrköping och Stockholm.

Lista alla djurparker i Sverige

Skansen, Sveriges äldsta djurpark

Skansen

Plats/Ort: Stockholm
Hemsida: skansen.se

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum och Sveriges första djurpark, grundad 1891. Här kan besökare uppleva svensk kulturhistoria samt se nordiska djur som björn, varg och älg. Faktum är att under många år var även elefanterna en av de främsta attraktionerna i djurparken. De hade under 60 år Skansen som sitt hem, mellan åren 1930-1992 innan djurparken valde att skänka dem till en djurpark i England.

Idag är Skansen inte bara en djurpark med över 40 djurarter utan även en nöjespark som bland annat anordnar ”Allsång på Skansen” under sommarperioden.

Snöleopard på Kolmårdens Djurpark
Snöleoparden som är en av många djur med hem på Kolmårdens Djurpark

Kolmårdens Djurpark

Plats/Ort: Kolmården, Norrköping
Hemsida: kolmarden.com

Kolmården är Nordens största djurpark och erbjuder en mängd olika upplevelser, inklusive Safari linbanan, delfinshow och populära Bamses Värld. Kolmården är tillsammans med Skansen den mest omtalade djurparken i Sverige och passar barn i alla åldrarna. Bamses Värld är den perfekta lilla nöjesparken inne i djurparken för de mindre barnen. Här hittar du massvis med roliga attraktioner från den populära barnserien. Bland annat Godiståget, skeppet Victoria och Skalmans bilar. Ett perfekt sätt att underhålla de allra minsta.

Totalt har Kolmården över 50 djurarter i parken med bland annat lejon, tigrar, snöleoparder, björnar, zebror, elefanter, noshörningar, schimpanser, gorillor och många fler. Extra populärt är linbanan som går över några av djurens inhägnader. Där du bland annat får möjlighet att titta på många av djuren, som exempelvis lejonen.

Kolmården erbjuder även en populär delfinshow nere i akvariet och önskar man lite mer adrenalinfylld aktivitet, kan man intill pröva berg och dalbanan Wildfire. Faktum är att Wildfire har blivit utnämnd till världens bästa berg- och dalbana i trä och till Europas bästa i alla kategorier.

 

Borås Djurpark

Plats/Ort: Borås
Hemsida: borasdjurpark.se

Borås Djurpark är en av Sveriges mest besökta djurparker och hem till över 300 djur från cirka 40 olika arter. Parken har främst djur från norden och afrikanska savannen med bland annat lejon, elefanter, hyenor, giraffer och geoparder. Parken är uppdelat i sex olika ”världar” som de delar den i: Dinopark, Nordiska skogen, Djungelriket, Afrikanska Savannen, Simbaland och Bondgården. Varje område har sin särskilda nisch med djur, där barnen även får möjlighet att resa miljontals år bakåt i tiden i populära, Dinopark där dinosaurierna finns. Där barnen får möjlighet att se storleken på sju olika dinosaurier och bland annat leta fram ben i sanden.

Förutom djurparken i Borås går det att boka en biljett och få fri entré till Stadsparksbadet och Alidebergsbadet. Vilket gör det till en perfekt upplevelse med både zoo och bad!

 

Furuviksparken

Plats/Ort: Furuvik, Gävle
Hemsida: furuvik.se

Furuviksparken kombinerar en djurpark med ett nöjesfält och en vattenpark, vilket gör det till en perfekt destination för familjer. Parken är hem för både exotiska och inhemska djur. Med över 30 djurarter i djurparken får ni möjlighet att titta på djur som schimpanser, kameler, lemurer och alpackor. Sedan 2022 finns även Pelle Svanslös och hans vänner i Furuviksparken. Förutom föreställningar om Pelle Svanslös, Maja Gräddnos, Måns, Bill och Bull kan ni handla i Maja Gräddnos Handelsbod eller gå Pelles skattjakt.

I parken hittar du även 15 olika åkattraktioner för både stora och små barn att åka i. Bland annat har Furuviksparken den populära berg och dalbanan Lightning, som utsås till den bästa berg och dalbanan 2023 och når 75 km/h på bara tre sekunder. I badområdet hittar du en stor härlig pool, två vattenrutschbanor, en barnpool och ett häftigt äventyrstorn för barnen att leka i.

 

Parken Zoo

Plats/Ort: Eskilstuna
Hemsida: parkenzoo.se

Parken Zoo i Eskilstuna är både en djurpark och ett nöjesfält för hela familjen. Här finns exotiska djur som tigrar och lemurer samt barnvänliga attraktioner och shower på scen. Som hem för över 50 olika djurarter är Parken Zoo en perfekt destination för att få se en stor variation av djur. Från större djur som sumatratiger, jaguar, kamel, lejon och leopard till mindre djur som lemurer, landsköldpaddor, kejsartamariner och minigrisar.

På Parken Zoo får ni som familj mycket mer än bara en djurpark. I parken hittar ni 14 olika åkattraktioner, främst anpassade för mindre barn. Där barnen kan njuta av allt från radiobilar, ballongfärden, tekoppen och många fler roliga attraktioner. Även Parken Zoo erbjuder möjlighet till bad, i det som de kallar Parkbadet. Det består av tre bassänger: en 50 m bassäng, en barnbassäng och en plaskbassäng för de allra minsta.

 

Ystad Djurpark, lemur
Lemuren, som du bland annat hittar i Ystad Djurpark

Ystad Djurpark

Plats/Ort: Ystad
Hemsida: ystaddjurpark.se

Ystad Djurpark erbjuder en lantlig upplevelse med en mängd olika djur, inklusive zebror, kameler och apor. Parken är också känd för sina interaktiva upplevelser och barnvänliga aktiviteter. Med över 50 olika djurarter är Ystad Djurpark en perfekt utflykt för hela familjen i södra Skåne. I parken har barnen möjlighet att komma in och klappa de afrikanska dvärggetterna, eller vara med vid matning av kameler, surikater och lemurer.

I parken hittar du även ett litet bad där barnen kan svalka sig efter en lång dag i parken. Det är dock inget äventyrsbad eller liknande som några andra djurparker erbjuder. Men en perfekt aktivitet för en varm sommardag.

 

Ölands Djur & Nöjespark

Plats/Ort: Färjestaden, Öland
Hemsida: olandsdjurpark.com

Ölands Djur & Nöjespark kombinerar en djurpark med ett nöjesfält och en vattenpark. Med placering på populära sommardestinationen Öland är detta en perfekt aktivitet för hela familjen att besöka under de varmare månaderna i Sverige. Parken är hem för över 30 djurarter som innefattar bland annat; Amur tiger, flamingo, kameler, tapir, schimpans, surikat och zebror. Ett brett utbud med andra ord av spännande djur att uppleva i parken.

I parken hittar ni även vattenlandet ”Pirate Island” där barnen kan leka loss i en kompakt men häftig vattenpark med olika vattenrutschkanor. I parken har de även ett litet nöjesfält där barnen kan åka karuseller.

 

Vildriket (Järvzoo)

Plats/Ort: Järvsö
Hemsida: vildriket.se

Vildriket som tidigare hette Järvzoo, fokuserar på nordiska djur och ligger i en naturskön miljö i Järvsö, Hälsingland. Parken erbjuder en promenadslinga där besökare kan se nordiska djur som vargar, björnar och lodjur i sina naturliga miljöer. Vildriket har främst fokuserat på just de nordiska djuren där de lever i en så naturlig miljö som möjligt. Detta gör parken till en härlig och mysig upplevelse där ni får se några av de häftigaste djuren som vi har i Sverige och Norden.

Till skillnad från många andra djurparker i Sverige har Vildriket öppet året runt och du har även möjlighet att övernatta på parkens egna Varghotell.

 

Nordens Ark

Plats/Ort: Hunnebostrand
Hemsida: nordensark.se

Nordens Ark är en kombinerad djurpark och bevarandeanläggning som fokuserar på att rädda hotade djurarter. Parken erbjuder besökare en chans att se allt från snöleoparder till amurtigrar. Med sin placering på västkusten, cirka 1,5 timme från centrala Göteborg är det en perfekt utflykt för hela familjen.

Parken har ett stort fokus på att bevara och beskydda utrotningshotade djur och ge dem chans att öka sin population. I parken kommer ni få uppleva häftiga djur som bland annat; Amurleopard, amurtiger, järv, lodjur, manvarg, persisk leopard och snöleoparden.

 

Lycksele Djurpark

Plats/Ort: Lycksele
Hemsida: lyckseledjurpark.se

Sveriges nordligaste djurpark presenterar de sig som på Lycksele Djurpark. Precis som Vildriket har Lycksele Djurpark valt att främst fokusera på de nordliga djuren som har sitt naturliga habitat i Sveriges landskap. Med över 20 djurarter i parken har de allt från de tre stora; Björn, varg och älg, till lodjur, fjällräv, rödräv, järv, utter myskoxe och renar.

I parken finns även lekland där barnen har gott om alternativ, där hittar du bland annat: Karuseller, bumperboats, bungee run, hinderbana, klättertorn, studslandskap, trampbåtar, ankdamm, linbana, vattenlek med flottar och mycket annat. Djurparken har öppet både på vintern och under sommaren.

 

Stängda djurparker

Orsa Rovdjurspark

Plats/Ort: Orsa, Dalarna
Hemsida: orsarovdjurspark.se

Orsa Rovdjurspark var Europas största rovdjurspark och har specialiserat sig på att visa och skydda rovdjur som björnar, vargar och lodjur. Parken ligger i en naturskön miljö vid Orsasjön. Parken är dock stängd numera och har varit det sedan november 2022.

Söker ni mer tips på aktiviter för familjen? Läs gärna våra tips om Sveriges bästa vattenland inför sommarens aktiviteter, eller för regnigare dagar hittar du våra tips på Sveriges bästa äventyrsbad.

Andra inlägg

Dela denna