bäst i test

BABYSKYDD

Som nybliven förälder kan utbudet av bebisprodukter kännas överväldigande. Med en stor variation i pris, kvalitet och användningsområde kan det ibland bli svårt att hitta en produkt som tillgodoser just era behov. Därför har vi på Barnkollen tagit fram en guide kring babyskydd.

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Bästa babyskydd

Babyskydd är ett viktigt tillbehör och ett absolut måste för alla föräldrar. Det är en praktisk och välanvänd produkt med tanke på att du kan bära din nyfödda bebis i ditt babyskydd samt fungerar den som en trygg och säker plats i bilen. Med ett välanpassat babyskydd som passar era behov kan den omtumlande tiden som nybliven förälder bli lite lättare. Att säkra en trygg bilfärd för din bebis är ett viktigt ansvar och skyldighet som inte bör underskattas. Därför kan du ta del av vårt omfattande test av babyskydd och låta oss guida dig till ett pålitligt och säkert val. På så sätt kan du få ut det mesta för pengarna och göra en smart investering som du dessutom kan använda fler gånger i framtiden.

våra favoriter

Bäst i test

Cybex Cloud T i-Size Plus Babyskydd

Utmärkt alternativ

Maxi-Cosi Pebble Pro i-Size Babyskydd

billigare alternativ

Britax Römer Baby-Safe Core Babyskydd

Så valde vi ut bästa babyskydd

Det finns många olika aspekter att tänka på vid köpet av ett babyskydd. Föräldrar har ofta varierande prioriteter eller preferenser, och framförallt tjocklek på plånboken. Dock är säkerheten den viktigaste faktorn som spelar en avgörande roll i detta val. I många av de tester som vi läst är detta självklart centralt en viktig del att hålla koll på är vilka bilbarnstolar som är plustestade av VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut). Testet är frivilligt och därmed en kompletterande provning till godkännandet, och det tuffaste testet som finns idag i Sverige. Testet mäter bland annat bilstolarnas säkerhet utefter kortare bromssträcka, högre hastighet och mätning av nackkrafter.

Utöver själva tryggheten som ett babyskydd måste tillfredsställa kan vi enligt våra erfarenheter även säga att tvättråd och anpassningsbara babyskydd är en gemensam nämnare som många föräldrar tycker är viktig. Möjligheten att enkelt få av klädseln är en omständighet som kan vara avgörande för många föräldrar när livet sker i bilen. Livslängden på babyskyddet kan ofta vara varierande och något som underskattas av många föräldrar, då man oftast lever i nuet. Har man planer på att få fler barn kan ett babyskydd med hög kvalité återanvändas både en eller flera gånger.

Behovet av en enkel installation är en fråga som kan spara dig både tid och ansträngning. Det beror därefter på vilken typ av bil du äger och om den är utrustad med isofix montering. Vi har tagit dessa aspekter tillgodo för att hjälpa dig göra ett bra val för din vardag och bebisens trygghet samt komfort. På så sätt kan du känna dig säkrare i ditt val och slippa oroa dig för att glömma viktiga funktioner som du senare kan komma att ångra.

Innehållsförteckning

BÄST I TEST

Cybex Cloud T i-Size Plus Babyskydd

Babyskydd bäst i test
Specifikation
 • Isofix eller bilbälte
 • Vikt babyskydd: 4,5 kg
 • Förlängningsbart rygg/nackstöd: Ja
 • Yttermått (längd): 68 cm
 • Yttermått (bredd): 44 cm
 • Yttermått (höjd): 63 cm
 • Kan bältas fast?: Ja
 • Sufflett: Ja
 • Godkänd enligt i-Size och UN R129.

Cybex Cloud T i-Size är ett modernt och pålitligt babyskydd som bygger på Cybex långa erfarenhet inom branschen. Enkelheten i användningen och dess fullspäckade funktioner gör det till ett utmärkt val för föräldrar.

Lätt installation och användning: Med möjligheten att montera direkt i bilsätet eller med tillhörande isofixbas Cybex Base T, erbjuder Cloud T enkel installation och användning. Ljus- och färgindikationer underlättar monteringen, och babyskyddet klickar enkelt i basen.

Smidig användning med Base T: Användning av Base T gör det enkelt att sätta fast och lossa babyskyddet utan krångel. Möjligheten att rotera babyskyddet mot bildörren underlättar spänning och lyftning av barnet.

Komfort och säkerhet: Med ett spädbarnsinlägg för de allra minsta och möjligheten att justera selen och nackstödet för optimal passform, erbjuder Cloud T både komfort och säkerhet för barnet. Dess tre olika vinkellägen möjliggör användning både i bilen och på barnvagnen.

Slutsats: Cybex Cloud T i-Size imponerar med sin enkla användning och pålitliga prestanda. För föräldrar som värdesätter smidighet och säkerhet är detta babyskyddet ett utmärkt val som gör varje bilresa så enkel och bekväm som möjligt. Trots priset känns det som en värd investering när man ser hur väl Cybex Cloud T i-Size presterar på alla nivåer.

Utmärkt alternativ

Maxi-Cosi Pebble Pro i-Size Babyskydd

Bäst i test babyskydd
Specifikation
 • Isofixbas
 • Vikt babyskydd: 4,4 kg
 • Förlängningsbart rygg/nackstöd: Ja
 • Yttermått (längd): 68 cm
 • Yttermått (bredd): 44 cm
 • Yttermått (höjd): 56 cm
 • Kan bältas fast?: Ja
 • Sufflett: Ja, ett läge

Det populära babyskyddet från Maxi Cosi blir en av våra testvinnare i en stenhård konkurrens med övriga här på listan. Babyskyddet är godkänt enligt standarden för babyskydd (i-SIZE, R129) och har många säkerhetsfunktioner som gör den till utmärkt babyskydd. Den kommer även högt i många andra tester och rankingar, bland annat delad tre i Råd och Röns test av babyskydd.

Montering & fästning
Detta babyskydd är mångsidigt på det sättet att det både kan fästas med ett flertal olika ISOFIX-baser från Maxi Cosi och med bilbältet. Vilket gör att den passar en stor mängd olika bilmodeller. Rekommenderat är att använda en bas med ISOFIX-fästet, både för säkerheten och bekvämligheten. Den innehar nämligen Click and Go så att du enkelt kan lyfta i och ur babyskyddet ur bilen.

Är du dessutom ett fan av varumärket kan du använda basen till även bilbarnstolen Pearl One när barnet växer.

Material
Babyskyddet är tillverkat av stötabsorberande material och lyfts fram i många recensioner och tester för sin höga komfort för barnet. Babyskyddet kommer med babyinsats för de nyfödda som behöver extra vaddering. Klädseln är avtagbar och går att tvätta i tvättmaskin.

Prisklass – Medel
Prismässigt ligger Maxi Cosi Pebble Pro i-Size i mellanprisklassen, både om man inkluderar basen som du vanligtvis behöver köpa till separat och om du väljer att köpa den utan. En testvinnare bland både föräldrar och hos populära sajter som Pricerunner och Bäst-i-test.se. Priset är heller inte orimligt vilket gör att fler personer har möjlighet att köpa detta högkvalitativa babyskydd.

Billigare alternativ

Britax Römer Baby-Safe Core Babyskydd

Bästa babyskydd
Specifikation
 • Isofixbas
 • Vikt babyskydd: 3,9 kg
 • Förlängningsbart rygg/nackstöd: Ja
 • Yttermått (längd): 64 cm
 • Yttermått (bredd): 44 cm
 • Yttermått (höjd): 61 cm
 • Kan bältas fast?: Ja
 • Sufflett: Ja, flera lägen

Britax Baby-Safe Core är ett lätt och pålitligt babyskydd med enkel och trygg konstruktion som ger föräldrarna lugn och säkerhet under bilresor. Med möjligheten att installera den med antingen bilbältet eller den medföljande isofixbasen, erbjuder Baby-Safe Core flexibilitet och användarvänlighet.

Smidig installation och användning: Isofixbasen Baby-Safe Core Base har tydliga indikatorer och klickljud som visar när babyskyddet och basen är korrekt monterade. Att fästa och lossa babyskyddet är enkelt och kräver ingen finjustering, vilket ger föräldrarna förtroende för säkerheten.

Bekväm och anpassningsbar för barnet: Med spädbarnsinlägget och möjligheten att höja nackstödet anpassas Baby-Safe Core för både nyfödda och lite äldre barn. Trots vissa nackdelar som selremmarnas tendens att vrida sig, erbjuder babyskyddet en bekväm och säker åktur för barnet.

Praktisk och prisvärd lösning: Baby-Safe Core är en prisvärd och praktisk lösning för familjer som reser mycket med bil. Även om den saknar vissa funktioner som liggläge eller rotationsmöjligheter, uppfyller den grundläggande behov och erbjuder en pålitlig prestanda. Dess kompatibilitet med Maxi Cosi-fästen gör den också mångsidig och lätt att använda med olika barnvagnar.

Britax Baby-Safe Core imponerar med sin okomplicerade design och pålitliga prestanda. För föräldrar som värdesätter enkelhet och säkerhet är detta babyskyddet ett utmärkt val. Trots vissa brister uppfyller det grundläggande behov och erbjuder en pålitlig lösning för familjer som söker en prisvärd och pålitlig babyskydd.

Köpguide babyskydd

Vi har försökt att sammanställa en enkel och tidsbesparande köpguide av föräldrar till föräldrar inför ditt köp av babyskydd. Vår ambition är att presentera olika fördelar på ett objektivt sätt utifrån olika personers behov i åtanke.

Säkerhet
Säkerheten är som sagt den största fördelen och syftet som ett babyskydd ska tillgodogöra. Med tanke på att alla babyskydd på marknaden måste uppfylla kraven för skyddsanordningar borde alla produkter vara lika säkra för ditt barn. Dock finns det alternativ som strider mot de svenska rekommendationerna gällande bebisens position i bilen. Det ger dig som förälder friheten att själv bestämma hur länge ditt barn ska sitta i omvänd position. Du bestämmer även själv när det är dags för nästa steg eller en ny bilbarnstol. Vi anser att du bör orientera din val med bebisens säkerhet i första hand. Därför bör du ta ställning i frågan genom att göra smarta val ur ett säkerhetsperspektiv. Olika detaljer som storleken på sidokollisionsskydd varierar på olika produkter och kan ha en stor inverkan på säkerheten på bilresan.

Montering – Isofix eller bälte?
Monteringen kommer tidigt in i bilden när det kommer till valet av babyskydd. Vilken typ av babyskydd är kompatibelt med din bil kan avgöra denna fråga. Du kan därmed välja att spänna fast babyskyddet med bilbälte eller isofix. Isofix är något som många aldrig hört talas om innan de blir föräldrar, men finns idag möjlighet att fästa med i de allra flesta modernare bilarna. Det är vanligtvis små fästen som sitter bakom gummiluckor eller innanför sätet. Där du då ”klickar” på babyskyddet i dessa fästen. Väljer du en montering med bilbälte kan det bli omständigt att behöva spänna fast babyskyddet korrekt varje gång. Eftersom produkten även fungerar som ett tillbehör till vagnen kan du behöva montera babyskyddet varje gång du ska åka bil.

En del babyskydd går även att koppla samman med barnvagnen, så att du som förälder kan klicka ur dem ur bilen och sedan klicka på dem på barnvagnen. Vanligtvis behövs någon typ av adapter för detta, se till bara att den passar både babyskydd och barnvagn.

Hållbarhet
Babyskydden är vanligt att man återanvänder för syskonen, eller så köper man begagnat. Då är det viktigt att hålla koll på hur gammalt babyskyddet. Rekommendationen är att de håller i upp till 10 år, men en rekommendation är att byta efter ca 5-7 år. Många experter rekommenderar att inte köpa begagnat, men gör du det är viktigt att du får kvitto på babyskyddet för att veta ålder. Samt att du är hundraprocent säker att den inte är krockad.

Klädsel & material
Klädseln och materialet är en viktig fråga om du vill att ditt babyskydd ska hålla länge. På så sätt kan det potentiellt användas till framtida bebisar. Du kommer säkerligen att behöva rengöra ditt babyskydd relativt ofta. Olyckor och spill sker betydligt oftare än man ibland önskar som förälder. Därför är det bra om klädseln är enkel att få av, för att tvättas i tvättmaskin och sedan enkel att montera igen. Det är dessutom viktigt att välja material som är behagliga och som andas. Reser ni ofta och länge med bilen kan det vara en viktig synpunkt, för att barnet inte skall bli för varm i babyskyddet.

Till vissa babyskydd kan du köpa en extra klädsel till, vilket då kan vara passande att investera i. Det finns dessutom alternativ och tillbehör som solskydd vilket kan göra längre bilresor mer bekväma. Marknadens leverantörer har olika säkerhetskoncept att erbjuda konsumenterna och det är upp till dig att avgöra vilken typ av babyskydd du vill investera i.

FAQ babyskydd

Babyskyddet används från barnets första dagar upp till cirka 12 – 15 månaders ålder. Främst beroende på barnets längd, som till stor del bestämmer när det är dags för barnet att byta till en bakåtvänd bilbarnstol. 

Det monteras vanligtvis antingen med trepunktsbältet i bilen eller med Isofix. Babyskydd som fästes med bilbältet fungerar på de allra flesta bilmodeller, oavsett modell och ålder. Nyare bilar har vanligtvis stöd för Isofix och är betydligt enklare och smidigare att fästa.

Samtliga barn som är under 135 cm långa måste använda ett babyskydd, bilbarnstol eller annan skyddsanordning i bilen. Läkare och forskare är dock eniga och rekommenderar att barnet sitter skall använda bälteskudde eller bilbarnstol upp till 10 – 12 års ålder.

Alla barn under en längd av 135 cm måste använda en speciell skyddsanordning såsom ett babyskydd, en bilbarnstol, en bältesstol eller en bälteskudde. Barn som sitter i bakåtvända skydd får endast placeras på en sittplats där passagerarkrockkudden har avaktiverats.

Källa

I samband med varje produktguide som vi skapar på Barnkollen.se utgår vi först främst från kvalitativa källor med produkttester och testhus. När det kommer till babyskydd är det först och främst viktigt att varje babyskydd genomgått säkerhetstesterna som krävs. Sedan har vi valt att använda oss av ett flertal olika källor för att sammanställa vår topplista bland babyskydden  på marknaden. 

Råd & Rön 2022 – Test av totalt 52 babyskydd och bilbarnstolar som publicerades 17 maj 2022

Test.se 2022 – Sammanställning av marknadens bästa babyskydd

Bäst-i-test 2022 – Årligt test av babyskydd, totalt 19 babyskydd testade

Pricerunner bäst i test av babyskydd 2022 – Sammanställning av totalt 12 olika modeller som genomfördes i mars 2022.

<