BB Väska lista

För att hålla Barnkollen.se kostnadsfritt för dig som besökare förekommer annonser och affiliate-länkar på sidan.

BB-väska lista

BB-väskan är ett mycket viktigt föremål att ha med sig till BB när man ska föda barn. Det hjälper till att förbereda föräldrarna för vistelsen på BB och att ta hand om det nyfödda barnet. Med en bra förberedd BB-väska kan föräldrarna koncentrera sig på att ta hand om det nya barnet och njuta av den något hektiska, men underbara vistelsen på BB.

Lista på saker att ha med sig i BB-väskan till barnet

 1. 2-4 pyjamasar eller bodys och byxor, som kanske är i två olika storlekar. Välj gärna pyjamas/byxor med fot för att slippa krångla med strumpor. Bodys med omlott-funktion är smidigt för att slippa dra plagget över bebisens känsliga huvud och fontanell. Det kan vara bra att ha kläder med knäppning i grenen för enklare blöjbyten. Komplettera med en body som kan användas för hud-mot-hud.
 2. Kudde och lätt filt.
 3. En mössa i mjukt material är ett perfekt sätt att skydda bebisens huvud och hålla den varm. Mössan är gjord av ett skönt material som känns bekvämt mot bebisens hud och håller värmen både på sommaren och vintern.
 4. Nappar, kläder, blöjor, våtservetter, solskyddskräm, babyolja, tvättmedel och annat som kan behövas för att ta hand om det nyfödda barnet.
 5. Det är viktigt att se till att bebisen har rätt ytterkläder för att kunna åka hem från BB. För att hålla värmen är en overall som passar årstiden det bästa alternativet. För att skydda bebisfötterna kan en mössa, vantar och tossor också vara bra att ha med. För att undvika att bebisen blir för kall rekommenderas det att man tar med en lite tjockare mössa, vantar och tossor. Det är bra att komma ihåg att det är viktigt att hålla bebisen varm och skyddad när man åker hem från BB.
 6. Babyskydd för att transportera hem barnet på ett säkert sätt efter BB-vistelsen.

Lista på saker att ha med sig i BB-väskan till mamman

 1. Som kvinna är det skönt att ha med sig förlossningsbindor och tamponger trots att det ofta finns att tillgå på sjukhuset.
 2. Mat och dryck för föräldrarna.
 3. Du behöver inte oroa dig för att bli portad från BB om du glömmer bort att ta med legitimation. Det är möjligt att komplettera med en leg när bebisen har fötts. Det är dock viktigt att komma ihåg att ha med leg när man ska till BB, eftersom den är nödvändig för att verifiera en persons identitet.
 4. Mjukiskläder och underkläder är ett perfekt val för nyförlösta kvinnor som vill bära sina egna kläder. Mjuka material som bomull, lin eller viscose passar bra att bära varje dag. För att undvika att kläderna ska skava eller bli för trånga, välj hellre stora storlekar som är lite för långa. För att få rätt stöd och komfort är det viktigt att ha kläder som passar rätt. Om man ammar rekommenderas det att välja plagg som är lätta att knäppa upp och som ger tillräckligt med utrymme. Det finns också specialdesignade amningsplagg som är lätta att ta på och av och som ger bra stöd till en förändrad kropp.
 5. En amnings-bh är ett måste för alla ammande mammor. Den är stor och mjuk och ger ett bra stöd för de ömma och mjölkstinna brösten. Att ha en bra amnings-bh är inte bara skönt för brösten, utan det håller även kläderna torra
 6. Föräldraverktyg för att hantera förlossningssmärta och förbereda för amning. Kan exempelvis vara salva för bröstvårtorna eller värktabletter.
 7. Toalettartiklar som tandborste, tandkräm, schampo, duschkräm, borste, hårsnodd och lotion.
 8. Två par bekväma uppsättningar kläder, en för förlossningen och en för vistelsen på BB inklusive trosor, strumpor, T-shirt. Gäller för båda man och kvinna.
 9. Aktivitetsväska för att ha något att göra under vistelsen ifall förlossningen drar ut på tiden.

Hur ser en BB väska ut?

En BB-väska är vanligtvis en stor väska eller ryggsäck som är försedd med fack, för att hålla alla saker organiserade och lättillgängliga. Den kan vara tillverkad av tyg, läder eller annat material och kan ha ett handtag eller en axelrem för att bäras. Vissa BB-väskor har även ett fristående fack för att lagra föräldraverktyg som föräldrahandböcker, mobiltelefon, kamera m.m.

Får man förlossningsbindor på BB?

Ja, det finns bindor som är specifikt designade för förlossning. Dessa bindor är mycket absorberande och sköna mot huden. De är lämpliga för att bära under långa förlossningar.

När ska man börja packa BB-väskan?

Man bör börja packa BB-väskan någon gång mellan vecka 28 och vecka 32 under graviditeten. Det är dock viktigt att komma ihåg att barnet kan komma tidigare än väntat, så det är bäst att ha väskan färdigpackad i god tid. När du börjar packa BB-väskan är det viktigt att tänka på att det som du tar med dig behöver vara praktiskt och lättillgängligt. Du behöver också försöka att tänka på att det inte tar upp för mycket utrymme.

Vad är viktigt att tänka på när man kommer hem från BB?

Det viktigaste att tänka på när man kommer hem från BB är att följa alla läkares rekommendationer för återhämtning. Det innebär att ta det lugnt första veckorna, undvika ansträngande aktiviteter, äta en balanserad kost, dricka mycket vätska och regelbundet mata barnet. Det är också viktigt att följa eventuella vårdplaner som läkaren har ordinerat och att kontakta läkaren om det uppstår några problem. Det är också viktigt att ta hand om den mentala hälsan genom att få tillräckligt med sömn, slappna av och umgås med familjen och ert nya livsverk. Ta bort alla krav från vardagen och rikta fokus på barnen och se till att lära känna varandra. Första tiden går otroligt fort så ett tips är att vara i nuet och ta tillvara på den första tiden tillsammans.

Andra inlägg

Dela denna