BAKÅTVÄND BILBARNSTOL

Marknadens bästa BAKÅTVÄND BILBARNSTOL

HÖGSTA KUNDBETYG
REKOMMENDERAD AV EXPERTER
BÄST PRIS

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Startsida » Bilen » BAKÅTVÄND BILBARNSTOL

BÄSTA BAKÅTVÄNDA BILBARNSTOL

Från och med att barnet är nyfött till cirka fyra års ålder är rekommendationen att använda en bakåtvänd bilbarnstol. När barnet sitter bakåtvänt skyddas de mycket mer från de extrema krafterna som uppstår vid en eventuell kollision. Ett litet barn har inte samma nackmuskulatur som större barn och vuxna, samt att deras huvud är i proportion med deras kroppar mycket större. Risken för allvarliga nackskador är därför mycket stora om barnet skulle sitta framåtvänd. I en bakåtvänd bilbarnstol tas kraften emot av bilbarnstolen och barnets nacke och rygg skyddas. Det finns flera olika typer av bilbarnstolar som är bakåtvända och du bör alltid använda en som är anpassad efter barnets vikt och längd. Den första bilbarnstolen brukar kallas för babyskydd och används till cirka ett års ålder. Men det finns idag bakåtvända bilbarnstolar som går att använda från att barnet är nyfött till att det är cirka fyra år gammalt.

SÅ VALDE VI UT BÄSTA BAKÅTVÄND BILBARNSTOL

När vi har utsett en bakåtvänd bilbarnstol bäst i test har vi alltid haft säkerheten som vår första prioritet. Säkerheten är det allra viktigaste och är huvudsyftet med att använda en bilbarnstol. Vi har därför tittat på faktorer som hur enkelt det är att sätta fast barnet på ett säkert sätt, hur stolen fästes i bilen och hur väl den skyddar vid kollisioner från sidan exempelvis. Men för att du ska vara benägen att använda en bakåtvänd bilbarnstol så länge som möjligt är det förstås viktigt att stolen också är tillräckligt rymlig och bekväm för barnet. Därför har vi även med aspekter som bekvämlighet och rymlighet när vi utser de bästa bakåtvända bilbarnstolarna. Andra faktorer vi väger in är hur smidiga och enkla det är att använda, hur länge du kan använda stolen, om du kan fästa den både med isofix och bilens bälte och liknande punkter. Vi gör helt enkelt en samlad helhetsbedömning av stolarna. Det är förstås viktigt att den är säker, men stolen ska även vara bekväm och smidig att använda. Självklart har vi även tittat på priset på bilstolarna eftersom det är en viktig faktor för många. Ekonomin ska inte sätta stopp för något barn att åka säkert.

Som förälder är det allra viktigaste när man köper en bilbarnstol krocksäkerheten och att barnet således transporteras tryggt och säkert. Det har hänt otroligt mycket kring utvecklingen av bilbarnstolar och varje år när tillverkarna släpper sina nya och uppdaterade modeller så innebär det i regel alltid en uppdatering gällande säkerheten. Därför har vi givetvis lagt extra fokus kring detta.

BÄST I TEST!

Axkid Minikid 2 (2022/23) bakåtvänd bilbarnstol

Specifikation
 • Godkänd för barn från 0-25kg
 • Vikt: 11.4 kg
 • Plustestad
 • Enkel montering
 • Extra sidokrocksskydd
 • Väldigt hög komfort för barnet
 • Anpassningsbart nackstöd
 • Testvinnare i TryggHansas test "Bilbarnstolar" 2022
 • Höga kundbetyg på flertalet sajter online
 • Plustestad - vilket ger ett överlägset sidokrockskydd

BÄSTA BAKÅTVÄNDA BILBARNSTOL BUDGET!

Britax Römer MAX-WAY Plus 9-25 kg

Specifikation
 • Plustestad
 • Stolens vikt: 7 kg
 • Extra sidokrocksskydd (SICT)
 • Justerbart nackstöd
 • Mjuk sittdyna för bästa komfort
 • Stödben med indikator för korrekt montering
 • Avtagbar klädsel som kan tvättas
 • Passar barn mellan 9-25 kg
 • Plustestad - vilket ger ett överlägset sidokrockskydd
 • Testvinnare i TryggHansas test "Bilbarnstolar" 2022

BÄSTA BAKÅTVÄNDA BILBARNSTOL PREMIUM!

BeSafe Stretch Bakåtvänd Bilbarnstol

Specifikation
 • Godkänd enligt UN R129 och Plus-testad.
 • Bilbarnstolens vikt: 11,5 kg
 • Förstärkt ram som bär krafterna vid krock
 • Hög komfort
 • Enkel att montera
 • Kan placeras fram-, bak- och i mittensättet
 • Passar barn upp till 36 kg
 • Klarade världens tuffaste krocktest: Plus-testet
 • Vinnare i bäst-i-test.se test om bilbarnstolar
 • 4,5 av 5 stjärnor på pricerunner.se (49 st omdömen)

UTMÄRKT ALTERNATIV

Axkid Minikid 2

Specifikation
 • Vikt: 0 – 25 kg
 • Ålder: Ca. 6 månader – 5 år
 • Installation: Bilens 3-punktsbälte
 • Riktning: Bakåtvänd
 • Godkännande: ECE R44/04 och Plustestgodkänd till 25 kg
 • Bilbarnstolens vikt: Ca. 11,4 kg
 • D x B x H: 56 x 46 x 62 cm
 • 4,6 av 5 stjärnor på pricerunner.se (107 st omdömen)
 • 4,6 av 5 stjärnor på Axkid.com (135 st omdömen)
 • Utvald tillsammans med 4 andra i Trygg Hansas test av bilbarnstolar

KÖPGUIDE BAKÅTVÄND BILBARNSTOL

Många aspekter spelar in när du ska hitta er bästa bakåtvända bilbarnstol. Den stolen som är den bästa för dig och ditt barn, kanske inte är den bästa för grannen. Här går vi därför igenom vilka saker du bör tänka på när du väljer vilken bakåtvänd bilbarnstol du ska köpa.

Rätt stol för rätt ålder
Barnet ska sitta i en bakåtvänd bilbarnstol från födseln till cirka fyra års ålder. Det betyder inte att du med säkerhet kan använda samma stol under hela den perioden. Väljer du att köpa ett så kallat babyskydd kan barnet sitta i det från födseln till cirka 9 – 12 månaders ålder. Efter det behöver du byta till en större stol, men som också är bakåtvänd. Du kan idag hitta bakåtvända bilbarnstolar som går att använda under många år. Men du kan då behöva köpa till en spädbarnsinlägg för att barnet ska kunna sitta säkert i stolen under sitt första år.

Storlek och fästningsanordningar
När du väljer vilken bakåtvänd bilbarnstol du ska köpa är det viktigt att du har din bil i åtanke. Stolen behöver få plats i bilen och ska även kunna fästas på ett säkert sätt. Har du en mycket liten bil behöver du se till så att stolen får plats i bilen. Tänk på att en bilstol får endast placeras bakåtvänd i framsätet om airbagen går att koppla ur. Du behöver också titta på hur stolen ska sättas fast i bilen. Det säkraste och smidigaste är isofix, men alla bilar har inte det. Om din bil saknar isofix-spännen behöver du kontrollera att det är möjligt att fästa stolen med bilens bälte.

Pris
En väldigt viktig faktor för många när de väljer bilbarnstol är priset. Det här är oftast den dyraste bilbarnstolen du kommer att behöva köpa till ditt barn, men du har fortfarande många prisklasser att välja på. En bakåtvänd bilbarnstol kan kosta allt ifrån strax under tusenlappen upp till 10 000 kronor. En dyrare bilbarnstol behöver absolut inte vara säkrare än en billigare modell. Kontrollera däremot alltid så att stolen är godkänd enligt EU-direktiv. Däremot är det ofta så att en dyrare bilbarnstol har fler funktioner och kan många gånger också vara bekvämare för barnet. Men välj alltid utifrån din egna ekonomi.

Säkerhet
När du ska köpa en bakåtvänd bilbarnstol är det viktigt att du först och främst tittar på säkerheten. Kontrollera att stolen har godkända säkerhetstester, överensstämmer med gällande säkerhetsstandarder och att den är certifierad av antingen Europeiska eller Nordamerikanska säkerhetsorganisationer. Se till att stolen har justerbar spännrem, hållare för bälte och en säkerhetssele som kan justeras, för att säkerställa att barnet sitter ordentligt och säkert.

FAQ

Här nedan har vi sammanställt vanliga frågor kring bakåtvända bilbarnstolar.

Vad menas med plustestad bilbarnstol?

Plustestet är ett komplement för godkännande till R.44 och R.129. Det är tänkt för att öka säkerheten för barn som reser i bil, samt för att underlätta valet av bilbarnstol för föräldrar. Genom att en plustestad bilbarnstol används kan man garantera att barnet inte utsätts för farliga nackkrafter som kan vara livshotande vid en frontalkollision. Testet är giltigt för barn som väger upp till 18 eller 25 kg, samt för barn som är längre än 105 cm, beroende på vilken längd som anges av bilbarnstolstillverkaren.

Hur länge ska barn sitta bakåtvända i bilen?

Barn bör färdas bakåtvänt i bilbarnstol fram till cirka fyra-fem års ålder eller ännu längre om det är möjligt. Det är viktigt eftersom ett barns huvud är stort och tungt i förhållande till resten av kroppen, och nacken är särskilt bräcklig. Bakåtvänd bilbarnstol distribuerar de krafter som uppstår vid en eventuell olycka jämnt mellan kropp och huvud och skyddar barnets känsliga nacke. Dessutom ger den bakåtvända bilbarnstolen ett robust skydd runt barnets kropp.

Varför ska barn sitta bakåtvända i bilen?

Väljer du att låta ditt barn åka bakåtvänt i bilen ger det bättre skydd. Den bakåtvända bilstolen kommer att fungera som en skyddande sköld och absorbera krafterna från kollisionen. De stora krafterna fördelas över barnets rygg, nacke och huvud vilket minskar risken av skador på nacken. Genom att låta barnet åka bakåtvänt ökar du chansen till att barnet ska överleva en kollision.

Vilken bakåtvänd bilbarnstol tar minst plats?

Enligt oss är Britax Römer Max-Way Plus är den ultimata bilbarnstolen för små bilar. Det ger barnet möjlighet att åka baklänges på ett bekvämt sätt även vid trångt utrymme, vilket ger bättre säkerhet och komfort. Stolen har flera lutningslägen, så att du kan anpassa den för att passa just ditt barn. Dessutom kan du justera selen för att se till att den passar barnet perfekt.

Är det säkrare att åka baklänges?

Vid krocktester har det visat sig att det är fem gånger farligare för ett barn att sitta framåtvänt i bilen, i jämförelse med att åka bakåtvänt. Det är tydligt att det är mycket större påverkan på barnets nacke i det första fallet.

Kan en bilbarnstol bli för gammal?

En bilbarnstol har en livslängd cirka tio år. Detta beror dock på hur den behandlas och sköts. Solen kan påverka materialet och göra att det åldras snabbare än väntat. För att förlänga livslängden på barnstolen, är det bäst att täcka över stolen när den inte används och står i solen.

Källa

I samband med varje produktguide som vi skapar på Barnkollen.se utgår vi först främst från kvalitativa källor med produkttester och testhus. När det kommer till bakåtvända bilbarnstolar är det först och främst viktigt att varje bilstol genomgått säkerhetstesterna som krävs. Sedan har vi valt att använda oss av ett flertal olika källor för att sammanställa vår topplista bland bakåtvända bilbarnstolar på marknaden. 

Trygg Hansa – Genomförde ett stort test av bilstolar 2022
https://familjen.trygghansa.se/vara-foralder/forebygg-olycka/bilbarnstolar-tester

NFI –  https://ntf.se/konsumentupplysning/barn-i-bil/godkannanden/plustest/

Bäst-i-test-se – Stort test där man sammanställt 23 olika bilbarnstolar på marknaden