bäst i test

BAKÅTVÄND BILBARNSTOL

Vi på Barnkollen.se har tagit fram en guide där vi tagit fram de bästa bakåtvända bilbarnstol utifrån tester som gjorts samt omdömen och recensioner som finns att tillgå. Vi vet att det inte alltid är så enkelt att veta vad man ska köpa till sitt barn samt vilka produkter som faktiskt håller måttet. Därför hoppas vi att denna guide ska hjälpa dig i ditt köp av en bakåtvänd bilbarnstol.

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Bästa bakåtvända bilbarnstol

Från och med att barnet är nyfött till cirka fyra års ålder är rekommendationen att använda en bakåtvänd bilbarnstol. När barnet sitter bakåtvänt skyddas de mycket mer från de extrema krafterna som uppstår vid en eventuell kollision. Ett litet barn har inte samma nackmuskulatur som större barn och vuxna, samt att deras huvud är i proportion med deras kroppar mycket större. Risken för allvarliga nackskador är därför mycket stora om barnet skulle sitta framåtvänd. I en bakåtvänd bilbarnstol tas kraften emot av bilbarnstolen och barnets nacke och rygg skyddas. Det finns flera olika typer av bilbarnstolar som är bakåtvända och du bör alltid använda en som är anpassad efter barnets vikt och längd. Den första bilbarnstolen brukar kallas för babyskydd och används till cirka ett års ålder. Men det finns idag bakåtvända bilbarnstolar som går att använda från att barnet är nyfött till att det är cirka fyra år gammalt.

våra favoriter

Bäst i test

Axkid Minikid 2 bakåtvänd bilbarnstol

Utmärkt alternativ

Britax Römer Safe-Way M

billigare alternativ

BeSafe Stretch Bakåtvänd Bilbarnstol

Så valde vi ut bästa bakåtvända bilbarnstol

När vi har utsett en bakåtvänd bilbarnstol bäst i test har vi alltid haft säkerheten som vår första prioritet. Säkerheten är det allra viktigaste och är huvudsyftet med att använda en bilbarnstol. Vi har därför tittat på faktorer som hur enkelt det är att sätta fast barnet på ett säkert sätt, hur stolen fästes i bilen och hur väl den skyddar vid kollisioner från sidan exempelvis. Men för att du ska vara benägen att använda en bakåtvänd bilbarnstol så länge som möjligt är det förstås viktigt att stolen också är tillräckligt rymlig och bekväm för barnet. Därför har vi även med aspekter som bekvämlighet och rymlighet när vi utser de bästa bakåtvända bilbarnstolarna. Andra faktorer vi väger in är hur smidiga och enkla det är att använda, hur länge du kan använda stolen, om du kan fästa den både med isofix och bilens bälte och liknande punkter. Vi gör helt enkelt en samlad helhetsbedömning av stolarna. Det är förstås viktigt att den är säker, men stolen ska även vara bekväm och smidig att använda. Självklart har vi även tittat på priset på bilstolarna eftersom det är en viktig faktor för många. Ekonomin ska inte sätta stopp för något barn att åka säkert.

Som förälder är det allra viktigaste när man köper en bilbarnstol krocksäkerheten och att barnet således transporteras tryggt och säkert. Det har hänt otroligt mycket kring utvecklingen av bilbarnstolar och varje år när tillverkarna släpper sina nya och uppdaterade modeller så innebär det i regel alltid en uppdatering gällande säkerheten. Därför har vi givetvis lagt extra fokus kring detta.

Vårt mål i slutändan är att vägleda er till rätt produkter och ge de bästa rekommendationerna.

Innehållsförteckning

BÄST I TEST

Axkid Minikid 2 bakåtvänd bilbarnstol

bästa bakåtvända bilbarnstol
Specifikation
 • Godkänd för barn från 0-25kg
 • Vikt: 11.4 kg
 • Plustestad
 • Enkel montering
 • Extra sidokrocksskydd
 • Väldigt hög komfort för barnet
 • Anpassningsbart nackstöd

Axkid Minikid 2 är en bekväm bilbarnstol som är utrustad med ett långt stödben som kan justeras enkelt med en knapp. Förankringsbanden är självspännande, vilket gör att monteringen går smidigt. För att justera stolens lutning ändras endast främre justeringsbenet, så att den passar just ditt barn.

Axkid Minikid har ett innovativt vadderat nackstöd som anpassar sig efter barnets längd. Det unika med denna funktion är att det har en bromsfunktion för extra komfort för de minsta barnen. Nackstödet och internselen justeras automatiskt efter barnets längd och stolek när bältet dras åt.

Axkid Minikid har godkänts enligt ECE R44 rev 04 samt även tilldelats en plusgodkännande. Stolen kan användas bakåtvänt för barn mellan 0-25 kg med bilens trepunktsbälte. Denna modell har genomgått det strikta svenska Plustestet och uppnått lysande resultat, vilket ledde till plusgodkännande. För de minsta barnen följer en extra tjock dyna med för att ge ett ännu bättre skydd.

Extra Sidokrocksskydd – Axkid Side Impact Protection (ASIP) ger ett utmärkt skydd för ditt barn om det skulle inträffa en krock från sidan. ASIP ska placeras på sidan som vänder mot bildörren. Om bilbarnstolen placeras i mitten behövs inte detta skydd. Materialet på klädseln har förbättrats så att det är lättare att ta av och sätta på, dessutom blir det enklare att tvätta klädseln.

Nytt för den senaste modellen 2022/2023

 • Det nya nackstödet gör att den redan höga ryggen blir ännu högre, vilket innebär att ditt barn kan åka bakåtvänt längre. Uppdateringen ger ditt barn ännu större skydd och säkerhet när det åker bakåtvänt.
 • Premium modellen av klädseln har gjorts om för att förbättra användarvänligheten. För att passa bättre har klädseln fått en uppdaterad design med mer stretching. Detta gör att passformen blir ännu bättre. Specialdesignen gör att komforten är förbättrad.
 • Barnens komfort har aldrig varit så högt som nu! En ny komfortdyna har utvecklats för att ge ännu bättre passform för de minsta barnen.

Utmärkt alternativ

Britax Römer Safe-Way M

bakåtvänd bilbarnstol bäst i test
Specifikation
 • Högsta tillåtna vikt (kg): 36
 • Vikt (kg): 8.6
 • Mått (cm): 58 x 44 x 77
 • Höjd (cm): 58
 • Längd (cm): 77
 • Bredd (cm): 44
 • Produktkategori: Bilbarnstol
 • Typ: Bakåtvänd
 • Åldersgrupp: 9-25 Kg

Med Britax Safe-Way M kan ditt barn åka bakåtvänt upp till 7 års ålder (max 125 cm, 36 kg). Oavsett resans längd kan du vara säker på att ditt barn reser säkert och bekvämt med SAFE-WAY M. Stolens mjuka stoppning och den ergonomiska utformningen garanterar både säkerhet och komfort. SAFE-WAY M växer i takt med ditt barn, och med den medföljande insatsen kan även din lilla bebis åka säkert med extra skydd och en mer lutad position.

SAFE-WAY M installeras enkelt med Britax nya ClickTight-system, vilket säkerställer en snabb och säker installation. Både selen och nackstödet är justerbara och kan enkelt anpassas efter ditt växande barn.

Säkerhet
Stolen är både Plus-testad och godkänd enligt säkerhetsföreskriften UN R129 – ett krav för stolar tillverkade efter september 2023.

Nackstöd
Det V-formade nackstödet är utformat för att begränsa barnets huvudrörelser och skydda nacken vid en eventuell kollision. Nackstödet kan justeras smidigt för att passa ditt barns längd och säkerställa en bekväm sittställning.

Enkel installation
Med det nya ClickTight-systemet spänns bältet åt automatiskt, vilket garanterar en säker installation varje gång. Du behöver inte längre manuellt justera bältet som fäster stolen, det räcker med att använda handtaget för att det ska spännas åt. Installationssvårigheter och felaktiga inställningar är inget du behöver oroa dig för längre. Stödbenet kan höjas och sänkas för att ge extra stabilitet åt stolen och minimera dess gungningar i bilen. En tydlig indikator visar när stolen är ordentligt och stadigt placerad mot fordonsgolvet.

Särskilt skydd och komfort för bebisar
Ditt barn kan använda SAFE-WAY M från en längd av 61 cm. Mellan 61 cm och 87 cm kan insatsen användas för att låta barnet resa i en mer lutad position, vilket ger ökad komfort och säkerhet.

Tvättbart överdrag
Med barn i bilen kan allt hända. SAFE-WAY M har ett tvättbart överdrag som enkelt kan tas av utan att behöva lossa selen, vilket gör det till ett praktiskt alternativ för enkla rengöringar.

 

Billigare alternativ

BeSafe Stretch Bakåtvänd Bilbarnstol

bilbarnstol
Specifikation
 • Godkänd enligt UN R129 och Plus-testad.
 • Bilbarnstolens vikt: 11,5 kg
 • Förstärkt ram som bär krafterna vid krock
 • Hög komfort
 • Enkel att montera
 • Kan placeras fram-, bak- och i mittensättet
 • Passar barn upp till 36 kg
 • Klarade världens tuffaste krocktest: Plus-testet

Besafe har skapat en bilbarnstol som passar alla. Du är inte beroende av ISOFIX eller någon speciell bil. Bältesinstallationen är lätt och enkel att göra, och bilbarnstolen är mycket flexibel. Den kan justeras när ditt barn växer, upp till 125 cm och 36 kg. Det innebär att ditt barn inte kan växa ur bilbarnstolen innan det når 125 cm. Bilbarnstolen finns i olika färger, såsom svart, grå, blå eller grön.

Hög säkerhet
Sätets unika ram kommer att stödja och bära krafterna som uppstår vid en frontalkrock. Dessutom är sittskalet mycket stabilt, så att ditt barn hålls säkert i en stabil position vid en olycka.

Enkel montering och flexibilitet
Du kan anpassa sätet till vilken position som helst genom att använda det monterade bältet. Bältesinstallationen är intuitiv och den mest praktiska lösningen som finns med många smarta funktioner. Det går att montera sätet i framsätet, baksätet eller mittsätet.

Hög komfort

 • Stolen går att justera i fem olika lutningslägen för bästa komfort
 • Huvudstödet är justerbart i 10 steg vilket för att stolen passar även när ditt barn växer.
 • Stort benutrymme upp till 26 cm
 • Hög rörelsefrihet när barnets spänns fast.
 • Two-Fit Cushions™ för individuell anpassning efter barnet

En bilbarnstol med fokus på framtiden
Genom att använda miljövänliga och hållbara material och göra det lättare att byta ut delar ökar livslängden på denna stol till med cirka 15 år. Detta bidrar till att våra barns framtid tas om hand på bästa möjliga sätt.

Bästa möjliga säkerhet för småbarn

 • Revolutionerande säkerhetskoncept upp till 36 kg och 125 cm
 • Klarade världens tuffaste krocktest: Plus-testet
 • Stötdämpande sittskalmaterial och konstruktion
 • Extra sidokrocksskydd SIP+
 • Skyddande och mjukt nackstöd med Dynamic Force Absorber™
 • Godkänd enligt UN R129
 • Låter barn åka 5x säkrare bakåtvända tills ca 7 år

Köpguide bakåtvända bilbarnstol

Många aspekter spelar in när du ska hitta er bästa bakåtvända bilbarnstol. Den stolen som är den bästa för dig och ditt barn, kanske inte är den bästa för grannen. Här går vi därför igenom vilka saker du bör tänka på när du väljer vilken bakåtvänd bilbarnstol du ska köpa.

Rätt stol för rätt ålder
Barnet ska sitta i en bakåtvänd bilbarnstol från födseln till cirka fyra års ålder. Det betyder inte att du med säkerhet kan använda samma stol under hela den perioden. Väljer du att köpa ett så kallat babyskydd kan barnet sitta i det från födseln till cirka 9 – 12 månaders ålder. Efter det behöver du byta till en större stol, men som också är bakåtvänd. Du kan idag hitta bakåtvända bilbarnstolar som går att använda under många år. Men du kan då behöva köpa till en spädbarnsinlägg för att barnet ska kunna sitta säkert i stolen under sitt första år.

Storlek och fästningsanordningar
När du väljer vilken bakåtvänd bilbarnstol du ska köpa är det viktigt att du har din bil i åtanke. Stolen behöver få plats i bilen och ska även kunna fästas på ett säkert sätt. Har du en mycket liten bil behöver du se till så att stolen får plats i bilen. Tänk på att en bilstol får endast placeras bakåtvänd i framsätet om airbagen går att koppla ur. Du behöver också titta på hur stolen ska sättas fast i bilen. Det säkraste och smidigaste är isofix, men alla bilar har inte det. Om din bil saknar isofix-spännen behöver du kontrollera att det är möjligt att fästa stolen med bilens bälte.

Pris
En väldigt viktig faktor för många när de väljer bilbarnstol är priset. Det här är oftast den dyraste bilbarnstolen du kommer att behöva köpa till ditt barn, men du har fortfarande många prisklasser att välja på. En bakåtvänd bilbarnstol kan kosta allt ifrån strax under tusenlappen upp till 10 000 kronor. En dyrare bilbarnstol behöver absolut inte vara säkrare än en billigare modell. Kontrollera däremot alltid så att stolen är godkänd enligt EU-direktiv. Däremot är det ofta så att en dyrare bilbarnstol har fler funktioner och kan många gånger också vara bekvämare för barnet. Men välj alltid utifrån din egna ekonomi.

Säkerhet
När du ska köpa en bakåtvänd bilbarnstol är det viktigt att du först och främst tittar på säkerheten. Kontrollera att stolen har godkända säkerhetstester, överensstämmer med gällande säkerhetsstandarder och att den är certifierad av antingen Europeiska eller Nordamerikanska säkerhetsorganisationer. Se till att stolen har justerbar spännrem, hållare för bälte och en säkerhetssele som kan justeras, för att säkerställa att barnet sitter ordentligt och säkert.

FAQ

Plustestet är ett komplement för godkännande till R.44 och R.129. Det är tänkt för att öka säkerheten för barn som reser i bil, samt för att underlätta valet av bilbarnstol för föräldrar. Genom att en plustestad bilbarnstol används kan man garantera att barnet inte utsätts för farliga nackkrafter som kan vara livshotande vid en frontalkollision. Testet är giltigt för barn som väger upp till 18 eller 25 kg, samt för barn som är längre än 105 cm, beroende på vilken längd som anges av bilbarnstolstillverkaren.

Barn bör färdas bakåtvänt i bilbarnstol fram till cirka fyra-fem års ålder eller ännu längre om det är möjligt. Det är viktigt eftersom ett barns huvud är stort och tungt i förhållande till resten av kroppen, och nacken är särskilt bräcklig. Bakåtvänd bilbarnstol distribuerar de krafter som uppstår vid en eventuell olycka jämnt mellan kropp och huvud och skyddar barnets känsliga nacke. Dessutom ger den bakåtvända bilbarnstolen ett robust skydd runt barnets kropp.

Väljer du att låta ditt barn åka bakåtvänt i bilen ger det bättre skydd. Den bakåtvända bilstolen kommer att fungera som en skyddande sköld och absorbera krafterna från kollisionen. De stora krafterna fördelas över barnets rygg, nacke och huvud vilket minskar risken av skador på nacken. Genom att låta barnet åka bakåtvänt ökar du chansen till att barnet ska överleva en kollision.

Enligt oss är Britax Römer Max-Way Plus är den ultimata bilbarnstolen för små bilar. Det ger barnet möjlighet att åka baklänges på ett bekvämt sätt även vid trångt utrymme, vilket ger bättre säkerhet och komfort. Stolen har flera lutningslägen, så att du kan anpassa den för att passa just ditt barn. Dessutom kan du justera selen för att se till att den passar barnet perfekt.

Källa

I samband med varje produktguide som vi skapar på Barnkollen.se utgår vi först främst från kvalitativa källor med produkttester och testhus. När det kommer till bakåtvända bilbarnstolar är det först och främst viktigt att varje bilstol genomgått säkerhetstesterna som krävs. Sedan har vi valt att använda oss av ett flertal olika källor för att sammanställa vår topplista bland bakåtvända bilbarnstolar på marknaden. 

Trygg Hansa – Genomförde ett stort test av bilstolar 2022
https://familjen.trygghansa.se/vara-foralder/forebygg-olycka/bilbarnstolar-tester

NFI –  https://ntf.se/konsumentupplysning/barn-i-bil/godkannanden/plustest/

Bäst-i-test-se – Stort test där man sammanställt 23 olika bilbarnstolar på marknaden

<