bäst i test

FRAMÅTVÄND BILBARNSTOL

Vi på Barnkollen.se har tagit fram en guide där vi tagit fram de bästa framåtvända bilbarnstolarna utifrån tester som gjorts samt omdömen och recensioner som finns att tillgå. Vi vet att det inte alltid är så enkelt att veta vad man ska köpa till sitt barn samt vilka produkter som faktiskt håller måttet. Därför hoppas vi att denna guide ska hjälpa dig i ditt köp av en framåtvänd bilbarnstol.

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Bästa framåtvända bilbarnstol

När du är ute och kör med ett barn i bilen finns det ingenting som är viktigare än tryggheten. Du vill självfallet kunna ta dig från punkt A till B utan att äventyra din eller ditt barns säkerhet. Det är här som en framåtvänd bilbarnstol kommer in i bilden. Den förser barnet med en bekväm och robust sittplats med inbyggt bälte. Samtidigt agerar produkten som ett ypperligt skydd om en trafikolycka skulle inträffa. Avsätt tid för att jämföra de olika alternativen. Då får du garanterat tag på en bältesstol som uppfyller dina och myndigheternas kvalitetskrav. Vissa modeller är framställda med småbarn i åtanke medan andra lämpar sig till aningen äldre barn. Därför ska du se till så att den framåtvända bilbarnstolen som du satsar på är ämnad för just ditt barn. Med en testad och godkänd bilbarnstol i de rätta materialen kan du tryggt och säkert köra iväg med sonen eller dottern i bilen.

Enligt svensk lag ska barn använda särskild säkerhetsanordning i bilen upp till att de är 135 cm långa, dvs ca 10-12 år gamla. Men när barnet är längre än så behöver det inte betyda att man kan sluta med bältesstolen. Det är fortfarande viktigt att barnet sitt i en korrekt position och att bilbältet ska hamna på rätt punkter på barnets kropp.

Med det här testet kommer du att få lära dig allt om framåtvända bilbarnstolar. Du kommer bland annat att få information om när du bör börja använda en sådan stol, för- och nackdelar jämfört med andra sorters stolar samt svar på vanligt förekommande frågor som föräldrar har innan dem ska köpa en ny bälstesstol.

våra favoriter

Bäst i test

Britax Römer KidFix i-Size

Utmärkt alternativ

Maxi-Cosi Kore Pro i-Size

billigare alternativ

Maxi-Cosi RodiFix AirProtect

Så valde vi ut bästa framåtvända bilbarnstol

Nedan finner du en topplista där vi har samlat några av de bästa framåtvända bilbarnstolarna. Vi har jämfört ett stort antal modeller och därefter noga valt ut högkvalitativa alternativ för att förse dig med en översikt av de allra bästa modellerna på marknaden. Då säkerheten är A och O när du har barn i bilen har vi lagt stort fokus på bilbarnstolens konstruktion. Den ska vara tillverkad i robusta material som håller i alla lägen. Därtill ska bilbarnstolen ha ett sidokrockskydd, ett bra benutrymme och givetvis ett slitstarkt bälte. Alla dessa punkter och fler har vi haft i åtanke när vi korat våra testvinnare. Med en hel uppsjö av bilbarnstolar i olika prisklasser kan du utan tvekan hitta en framåtvänd bilbarnstol som fångar din uppmärksamhet. Visst finns det bilbarnstolar som gör susen för dig med en tajt budget. Det finns dock även varianter för dig som enbart vill ha det mest exklusiva. Kika på vår framåtvänd bilbarnstol bäst i test lista och hitta en modell som passar dig, ditt barn och era förutsättningar.

Vi har tagit med bältesstolar med och utan isofix. Isofix stolar är i regel dyrare än vanligt bältesstolar men fördelen är också att stolen sitter ordentligt fast samt att dem är betydligt mycket enklare att montera då du slipper använda bilens bälte för att montera fast stolen i sätet. Utöver detta har vi också tagit fram de bästa premium-modellerna som finns att tillgå, lika så prisvärda och säkra budgetalternativ. När vi fastställt våra testvinnare har vi givetvis utgått från myndigheternas direktiv gällande lagar och regler och säkerställt att stolarna är godkända för att användas i trafiken. Med det sagt så hoppas vi att du kommer hitta en framåtvänd bilbarnstol som faller just dig i smak.

Vårt mål i slutändan är att vägleda er till rätt produkter och ge de bästa rekommendationerna.

Innehållsförteckning

BÄST I TEST

Britax Römer KidFix i-Size

bilbarnstol barn
Specifikation
 • Ergonomisk design
 • Optimal krockprestanda
 • Unikt skydd för huvud och nacke
 • Sidokrockskydd
 • Fyra förankringspunkter för bältet
 • Justerbart huvudstöd
 • Bra ventilation
 • Avtagbar och tvättbar klädsel

Britax Römer Premium Line har utvecklat KIDFIX i-SIZE, deras säkraste bältesstol hittills. Den är godkänd efter den nya i-Size-standarden och har skapats tillsammans med experter för att ge bästa skyddet för ditt barn. Krockprestandan har fått en ny utformning och nackskyddet är utrustat med Britax XP-PAD, en stötdämpande pad som minskar haktrycket mot bröstkorgen. Dessutom hjälper nackstödet till att minska kraftiga framåtrörelser. KIDFIX i-SIZE är även utrustad med det utfällbara sidokrockskyddet SICT som absorberar upp till 40 % av kraften vid sidokollisioner. Det inbyggda krockskyddet skyddar huvudet till höften och det finns även en fjärde förankringspunkt för trepunktsbältet som skyddar barnets känsliga buk. För att även erbjuda maximal komfort har stolen generöst vadderade lufthål för god ventilation och ett justerbart huvudstöd med tydliga markeringar som gör det lätt att ställa in stolen efter ditt barns längd.

Bältesstol som gör att bältet sitter bra på barnet
När det gäller bilåkning med ett barn som sitter framåtvänd, är det ännu viktigare att bältet är rätt placerat. Britax Kidfix i-Size har då SecureGuard, som är en bälteshållare mellan barnets ben, vilket förhindrar att bältet glider upp mot magen. Den är bra placerad, och det finns inga problem med tryck eller skav. Utstickande bälteshorn följer med för att enklare dra bältet, och det finns även en XP-PAD för att minska påfrestningen på barnets nacke vid krock. Stolen är väl vadderad vilket ger barnet bekvämlighet även vid längre resor. Klädseln är behaglig mot huden, och lätt att rengöra.

Toppmodern framåtvänd bilbarnstol med hög komfort och säkerhet
Att välja bältesstol är alltid svårt eftersom det beror helt på vilken bil och vilket barn den ska användas med. Britax Kidfix i-Size upplevs inte vara helt kompatibel för yngre barn under 5–6 års ålder, vilket är bra eftersom barn i den åldern bör sitta bakåtvända i så stor utsträckning som möjligt. Upplevelsen är att den passar bäst mellan 7–11 år, och barn i den åldern sitter riktigt bra. SecureGuarden mellan benen, bälteshornet och XP-PAD med sidokrocksskyddet ger den extra säkerhetskänslan som man förväntar sig av en modern bältesstol. Britax levererar fullt ut med Kidfix i-Size.

Utmärkt alternativ

Maxi-Cosi Kore Pro i-Size

bästa framåtvända bilbarnstol
Specifikation
 • Side Protection System
 • Kore i-Size-skalet ger fullt skydd för hela kroppssidan
 • Växer med barnet
 • Kore i-Size är utformad för barn mellan 100 och 150 cm och expanderar i både höjd och bredd.
 • Justerbart nackstöd
 • i-Size Säkerhet
 • Snabbt att spänna säkerhetsbältet
 • Den öppna designen gör det enkelt för barn att få in och ut sitt bilsäte och att spänna upp sig själv.
 • Modern design
 • IsoFix-Installation

Maxi-Cosi Kore i-Size är den perfekta lösningen för att hålla barnen säkra. Den är utformad för att förenkla barnens in- och utstigning ur bilen samt att de ska kunna fästa säkerhetsbältet på egen hand. Förutom att uppfylla de högsta säkerhetsnormerna, som i-Size-lagstiftningen, har Kore i-Size även ett sidoskydds-plus-system (SPS Plus) för att ytterligare förbättra sidokrockskyddet. Barn mellan 100 och 150 cm kan njuta av den överlägsna komforten som Kore i-Size erbjuder, eftersom den växer med barnet både i bredd och höjd.

Billigare alternativ

Maxi-Cosi RodiFix AirProtect

bilbarnstol bäst i test
Specifikation
 • Framåtvänd bilbarnsstol för användning från 15 – 36 kg
 • Sidokrockskydd med AirProtect
 • Justerbart nackstöd
 • Optimerat bältesdragningssystem
 • Justerbart lutningsläge
 • Installeras i bilens ISOfix-fästen eller med bilbältet
 • Väl vadderat säte för extra komfort
 • Klädsel som enkelt tas av och tvättas

Maxi-Cosi RodiFix AirProtect är en framåtvänd bilbarnstol som är ergonomiskt utformad och har presterat väldigt bra i flera olika tester, så som ADAC, TCS och Stiftung Warentest. Monteringen är enkel tack vare ISOfix-systemet och dessutom minskar det risken för felaktiga monteringar. Barnet kan sitta ner på några sekunder och spänna fast sig själv med hjälp av användarvänliga bältesskenor och ett lättåtkomligt spänne. RodiFix AirProtect har flera fördelar, som att det har ett högt komfortnivå och en luftfylld kudde som skyddar både huvud och axlar. Dessutom växer den med barnet genom att nackstödet kan justeras i höjdled och ryggstödet flexar i bredd. Sitsen är även mycket bekväm med extra stoppning runt huvud, rygg och sittdel. Den lätta vikten och den kompakta designen gör det lätt att ta med sig den mellan olika bilar och den fästs med bilens 3-punktsbälte och ISOfix-armar.

Justerbar höjd på ryggstödet
Bälteshållaren på Maxi-Cosi Rodifix Airprotect är markerad tydligt på båda sidor av nackstödet, så att den kan placeras på alla bilens säten. Barn under 140 cm längd får dock inte sitta framför en aktiv airbag. När bilbältet förs in stänger sig bälteshållaren automatiskt. Det finns ingen bälteshorn för höftbältet, så det kan lätt råka glida uppåt. Det är viktigt att dra höftbältet ordentligt, så att det inte hamnar så högt att det löper över barnets mage. Justering av ryggstödet är enkelt. Överst på nackstödet finns en lättåtkomlig knapp som man pressar in för att lossa spärren inuti. Sen är det bara att dra uppåt eller nedåt tills ryggstödet är i rätt höjd för barnet. Att justera ryggstödet tar bara några sekunder, så att det är inga problem att skifta mellan att låta olika långa barn sitta i stolen.

Prisvärd bältesstol från känd tillverkare
Maxi-Cosi Rodifix Airprotect är en otroligt prisvärd framåtvänd bilbarnstol från en av världens mest kända tillverkare, Maxi-Cosi. Det här är en bältesstol som är väldigt behändig och således enkel att förflytta mellan olika bilar. Den ger också barnet en väldigt bra komfort tack vare dess generöst vadderade sitt- och sidodynor. Absolut en bältesstol värt att köpa om du inte har lust att spendera för mycket pengar, du kommer troligen bli väldigt nöjd med din investering.

Köpguide framåtvänd bilbarnstol

Hur kan du vara säker på att du har hittat din bästa framåtvända bilbarnstol? Nedan ska vi bjuda på en liten köpguide som kan hjälpa dig på traven. Ta en titt på de olika tipsen och ta hänsyn till dessa råd när du väljer ut en framåtvänd bilbarnstol.

Anpassningsbar design
Barn växer så det knakar. Därför dröjer det inte länge förrän de har växt ur sin bilbarnstol. För att garantera en så lång livslängd som möjligt är det en god idé att beställa en justerbar modell. Om höjden, sittvinkeln samt benutrymmet går att justera kan du anpassa bilbarnstolen efter dess att barnet växer.

Viktkapacitet
Det är under flera års tid som barn använder bilbarnstolar som flitigast. Även om din son eller dotter inte väger så mycket just nu kommer detta att förändras om ett antal år. Se därför gärna till så att din framåtvända bilbarnstol har en hög godkänd viktkapacitet. Då tar du det säkra före det osäkra.

Bilbarnstol med Sidokrockskydd
Det var inte många år sedan man började lägga mer fokus på det faktum att 1/5 av alla trafikolyckor är ett resultat av en sidokrock. Med detta sagt finns det fortfarande ett flertal bilbarnstolar som inte har något vidare skydd på sidorna. När du letar efter din perfekta framåtvända bilbarnstol, kontrollera därför att den är utrustad med ett sidokrockskydd.

Pris
Bilbarnstolar finns visserligen att hitta inom flera olika prisklasser, men det är väl värt att undvika förvånansvärt låga priser. Om det känns för billigt för att vara sant kan det mycket väl vara så. Nöj dig inte med låg kvalitet och bristfälliga material, utan spendera hellre lite mer pengar för att få en riktigt robust bilbarnstol. Det handlar som sagt om att hålla ditt barn säkert alla dagar i veckan, så kvaliteten är viktigare än priset. Lyckligtvis nog kan du i vår topplista få tag på bilbarnstolar som både är högkvalitativa och som säljs till ett rimligt pris.

Rätt modell vid rätt ålder
Bilbarnstolar finns det många av. Vissa modeller är lämpliga när ditt barn är yngre medan andra riktar sig till äldre barn. Nyfödda barn upp till 9 månader sitter i ett så kallat babyskydd. Det här skyddet är bakåtvänt och håller din bebis trygg i alla lägen. Efter 9 månaders ålder byter du till den bakåtvända bilbarnstolen. Du fortsätter att använda den stolen till dess att ditt barn fyllt 4 år eller är över 100 cm lång. Då är det dags att vända bilbarnstolen framåt. Enligt experternas så rekommenderas det dock att du byter till en framåtvänd stol när barnet fyllt 5 år.

Bältesstol med eller utan Isofix
Du kan köpa en bilbarnstol med eller utan så kallad Isofix. Att montera en bilbarnstol på bilen kan göras på två olika sätt – antingen med bilbälte eller med Isofix. Vad som passar bäst för dig beror på flera olika faktorer. Isofix är ett enkelt och säkert sätt att montera en bilbarnstol som inte kräver att man använder bilens bälte. En forskning som gjorts i England visar att hela 52% av de bilbarnstolar som monteras med bilbälte inte sitter fast tillräckligt bra. Om man istället väljer att montera med Isofix minskar risken för att montera fel. I slutändan är dock detta en kostnadsfråga då barnsolar med isofix vanligtvis kostar lite mer kontra dem traditonella stolarna. 

I-size certifiering
I-Size är en ny typ av certifiering av bilbarnstolar som infördes 2014. Den bygger på Reglemente UN R129 och gör det enklare att välja och installera den korrekta stolen. I-Size baseras på barnets längd och ungefärliga ålder och ställer högre krav på anpassningen mellan bilen och stolen. Krocktesterna har förbättrats, särskilt kravet på ett sidokollisionstest. För närvarande omfattar I-Size bara babyskydd och montering med ISOFIX.

Annan viktig information om bilbarnstolar

 • Placera aldrig bilbarnstol vid en aktiv airbag.
 • Se till att bilbarnstolen är märkt med E-godkännande.
 • Kontrollera så att bilbarnstolen är rätt monterad.
 • Vänd inte ett för litet barn framåt.
 • Barnets öra ska nå den högsta punkten vid bakåtvänd bilbarnstol.
 • Förarens fokus störs ifall barnet börjar gråta.

FAQ

Att montera en bilbarnstol med Isofix är ofta säkrare och enklare än med ett vanligt bilbälte. Det är dock viktigt att komma ihåg att det är mer flexibelt med ett vanligt bälte, och i vissa bilar är det lättare att få till en god vinkel. Dessutom är Isofix stolar oftast dyrare och tyngre än bältade stolar.

En bilbarnstol som är godkänd enligt R44 eller R129 är av största vikt. Den bör kunna användas med bakåtvänt åkande så länge som möjligt, upp till 25 kg. Det är en fördel om den är kompatibel med flera olika bilmärken, så att du slipper köpa en ny stol om du byter bil. Det är också bra om den är godkänd för alla platser i bilen. Köper du en bilbarnstol från ett känt varumärke så får du också en stol av hög kvalitet som gått igenom tester och fått godkännande att säljas på den svenska marknaden.

Barn som åker i bakåtvända bilbarnstolar har betydligt mindre risk att bli dödade eller skadas svårt än de som sitter i framåtvända barnstolar. Experter rekommenderar därför att ditt barn ska sitta bakåtvänt så länge som möjligt, minst fram tills att det fyllt 4 år. Byt därför inte till framåtvänd bilbarnstol för tidigt.

Om du använder en bältesstol ska du först kontrollera att bältesstolen är godkänd för just din bilmodell. Därefter ska du följa tillverkarens instruktioner för hur du fäster bältesstolen i bilen. För att fästa bältesstolen ska du fästa bältesbanden runt stolens ram och sedan fästa dem till bilens bältesfästen. Många bältesstolar har också ett extra bälte som ska fästas runt stolens ram och sedan fästas i bilens bakre bältesfästen.

Källa

När vi tagit fram denna guide kring framåtvända bilbarnstolar så har vi grundligt analyserat marknaden och dess stora utbud av produkter inom kategorin. Vi har också tagit del av information från bland annat Trafikverket, NFI samt andra liknande testsidor för att bilda oss en bredd uppfattning om hur både experter och allmänheten ser på bältesstolar. Utöver detta så har vi också scannat av hundratals kundomdömen och recensioner för att få en bild om vad föräldrarna själva tycker och tänker om just dessa produkter. Detta har kockat ner till vår guide och tillika testvinnare som vi presenterar här på sidan.

Trafikverket – https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/trafikregler/i-fordonet/sa-skyddar-du-barnen—regler-och-tips/

Bäst-i-test.se – Sveriges största testsajt har sammanställt sina favoriter av bältesstolar uppdaterades senast i 2022.

NFI – Nationella trafiksäkerhetsförbundets föreskrifter kring ”barn i bil”

<