BRÖSTPUMP

Marknadens bästa BRÖSTPUMP

HÖGSTA KUNDBETYG
REKOMMENDERAD AV EXPERTER
BÄST PRIS

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Startsida » Övrigt » BRÖSTPUMP

BÄSTA BRÖSTPUMP

En bröstpump kan komma väl till hands i många lägen för mammor. Medan vissa mammor enbart pumpar då och då finns det andra som gör det regelbundet. Kanske är det till exempel för smärtsamt att amma eller så räcker mängden bröstmjölk inte till. Vidare kan det vara så att dina bröst behöver en paus eller att du vill förvara bröstmjölk till ett senare tillfälle. Vad fallet än må vara är det viktigt att det är en kvalitetsprodukt som fungerar när du behöver den. Pumpen ska fungera effektivt samt vara lätt att använda för bästa resultat. Samtidigt måste du besluta dig för huruvida du föredrar en manuell eller elektrisk bröstpump. Nedan har vi sammanställt en topplista över de bästa bröstpumparna på marknaden. Du får därför lite hjälp på traven så att du slipper att leta i all oändlighet efter den mest fördelaktiga modellen. Kika även på vår köpguide där vi ger dig ett antal råd kring allt som har att göra med bröstpumpar.

Känner du dig osäker som förälder när det kommer till bröstpumpar och hur det fungerar så har 1177.se samlat bra information om just detta på sin sida.

SÅ VALDE VI UT BÄSTA BRÖSTPUMP

När vi sammanställde vår bröstpump bäst i test lista såg vi till så att vi endast lyfte fram effektiva och lättanvända produkter. Ibland förbereder mammor i förväg genom att köpa en bröstpump redan under graviditeten. Andra gånger är bröstpumpen inte ett planerat inköp, utan en nödvändighet efter dess att barnet har fötts. Hur din situation än ser ut vill vi hjälpa dig att göra ett välgrundat val när du införskaffar dig din bröstpump. Därför har vi noga jämfört, samt valt ut modeller som uppfyller höga kvalitetskrav.

Vi baserar valen på våra egna erfarenheter tillsammans med konsumentrecensioner och produkttester. Då utgår vi från bröstpumparnas funktioner, utföranden samt effektivitet. Om du dessutom är intresserad av att ta reda på mer kring bröstpumpar kan du skrolla ner till vår köpguide. Där informerar vi bland annat kring för- samt nackdelar med elektriska och manuella bröstpumpar. Du kommer också att kunna ta reda på vad det är som utgör en högkvalitativ bröstpump. Spelar material någon roll, ska produkten vara enkel- eller dubbelbröstad och varför är bröstpumpar så viktiga? Lär dig allt och lite till om bröstpumpar för att garantera att du tar det rätta beslutet när du väljer ut en bröstpump till dig själv.

BÄST I TEST!

bröstpump bäst i test

Medela Swing Maxi Flex

Specifikation
 • Dubbelpump
 • Sugkraft: Ställbar
 • Drivs av: Sladd eller 6 AAA-batterier
 • 4 medföljande storlekar på tratten
 • Testvinnare hos Pricerunner 2022
 • Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2022

BÄSTA KOMBINERADE!

Bäst i test bröstpump

MAM 2-i-1 Bröstpump Elektrisk & Manuell

Specifikation
 • 2 i 1 – Manuell + Elektrisk
 • Sugkraft: Ställbar
 • Uppladdningsbart batteri
 • Kompatibel med alla MAM-flaskor

UTMÄRKT ALTERNATIV!

bästa bröstpump

Elvie Stride Elektrisk Bröstpump

Specifikation
 • Appstyrd bröstpump
 • Sugkraft: Ställbar
 • Uppladdningsbart batteri
 • Brusreduceringsteknik

KÖPGUIDE BRÖSTPUMP

För att hitta din bästa bröstpump finns det vissa saker och ting som är bra att tänka över. I köpguiden nedan ska vi inte bara prata mer om varför mammor drar nytta av bröstpumpar, utan vi kommer även att titta på vilka olika bröstpumpar som finns tillgängliga. Efterforska kring dina valmöjligheter och beställ en modell som uppfyller dina behov samt önskemål

Varför mammor använder bröstpumpar
Bröstpumpar används flitigt för ett flertal olika skäl. Det kan bland annat vara så att barnet har svårt att få fäste eller så pumpar man av medicinska anledningar. Om bröstvårtorna är såriga kan bröstpumpar bli ett sätt att få en paus från amningen så att bröstvårtorna får tid att läka. När båda föräldrarna vill turas om att mata bebisen kan mamman även pumpa mjölk som hälls över i nappflaskan. Dessa är enbart några exempel på de många skälen till att mammor vänder sig till bröstpumpar.

Elektriska och manuella bröstpumpar
Det finns två typer av bröstpumpar idag, elektriska och manuella. Som namnet antyder är manuella bröstpumpar modeller där du själv pumpar ut mjölken för hand efter du fäst bröstpumpen vid bröstet. En elektrisk bröstpump gör å andra sidan allt arbete åt dig. Med detta sagt, vilken lösning bör du vända dig till? I slutändan beror ditt beslut på vad du som enskild individ föredrar. Den manuella varianten har inte lika många delar och är därför portabel. Om du är ute på vift och vill ta med dig den mest transportvänliga bröstpumpen, välj då en manuell pump. Den positiva aspekten hos de elektriska bröstpumparna är att du slipper pumpa på egen hand, vilket kan vara extremt välbehövligt i en vardag med bebis. Om du regelbundet vill använda bröstpumpen under en längre tid blir det därför lättare med en elektrisk variant.

Enkel- och dubbelbröstpump
Det räcker gott och väl med en enkelbröstpump om du inte pumpar särskilt ofta. Trots detta finns det relativt många fördelar med en dubbelbröstpump som är värda att nämna. Om du av medicinska anledningar väljer att pumpa går det givetvis fortare att pumpa båda brösten på samma gång. Samtidigt får du ut mer mjölk än om du pumpar brösten separat. När allt är sagt och gjort är det dock upp till dig vad du föredrar.

Tillbehör bröstpump
När du skall köpa en bröstpump är det viktigt att titta på tillbehören till din bröstpump. Det finns flera välbehövliga tillbehör som kommer underlätta användandet och värt att se över vad som ingår innan du köper din produkt.

Extra flaskor – Det ingår vanligtvis en eller flera flaskor när du köper bröstpump. Men använder du den flera gånger om dagen, så är det en rekommendation att ha flera flaskor. En eller två stycken kan kännas lite under en hel dag.

Extra trattar – För att hålla det rent och hygieniskt är det viktigt att ha extra trattar som du fäster på bröstvårtorna. I olika skeden av första tiden kan det även behövas trattar i olika storlekar.

Förvaring – När du har pumpat mjölk och vill förvara den är det först och främst viktigt att du har något att förvara den i. Det finns bland annat smidiga mjölkförvaringspåsar som du kan lägga mjölken i och lägga i frysen eller kylskåpet. Tänk på att mjölken kan högst förvaras i kylskåpet i upp till tre dygn (under 4 grader) och upp till 6 månader i frysen.

Uppvärmningsskål – En uppvärmningsskål är smidigt när du behöver tina och värma upp bröstmjölken. Det underlättar framför att exempelvis stå vid kastrullen.

Vikten av god hygien
All utrustning bör hållas ren för att vara på den säkra sidan. Mer specifikt bör du tvätta händerna både före samt efter användning av pumpen. Därtill måste du rengöra och sterilisera pumpens olika delar. Låt gärna bröstpumpen ligga i en förvaringsväska när du inte använder den så att den förblir ren och skyddad. När du köper bröstpumpen är det därför viktigt att säkerställa om den kan diskas med diskmedel, eller om den exempelvis kan köras i diskmaskinen. Som vi nämner ovan är det också en fördel om du har flera flaskor och trattar.

FAQ

Det finns alltid en hel del frågor och funderingar som är kopplade till amning, främst från mammor. Där kommer bröstpumpen också in som kan hjälpa mamman att ge barnet mjölk. Nedan har vi sammanställt de vanligaste frågorna kopplade till manuella- och elektriska bröstpumpar.

 

Är det bra att använda bröstpump?

En bröstpump kan underlätta för en mamma på flera olika sätt. Den kan exempelvis användas direkt för att få hjälp att få igång mjölkproduktionen, men dels också om barnet har svårt att få grepp om bröstet till en början. Många mammor blir också extremt såriga på bröstvårtorna och då kan det underlätta att variera amningen från bröstet med att använda bröstpump och mata med flaska. 

Är elektrisk bröstpump bättre än manuell?

Elektriska bröstpumpar är nästintill på alla punkter smidigare och bättre än en manuell bröstpump. I en vardag där du har fullt upp med din bebis och annat, kan det vara skönt att låta den elektriska bröstpumpen göra allt jobb för att få ut mjölken ur bröstet. Dock kan en manuell bröstpump vara smidigare när du är ute och reser. För det första behöver den färre delar och den är inte heller i behov av elektricitet. 

Vad kostar en bröstpump?

Priset på bröstpumpar skiljer sig en del, främst mellan manuella och elektriska bröstpumpar. De elektriska är lite dyrare med tanke på deras extra funktionalitet. De elektriska bröstpumparna går att köpa från cirka 500 kronor och uppåt. De manuella bröstpumparna kostar från 250 kronor.

Kan man öka mjölkproduktionen genom att pumpa?

Ja genom att schemalägga tillfällen med bröstpumpen utöver när barnet ammar kan du öka din mjölkproduktion. Genom att pumpa extra kommer kroppen naturligt att öka mjölkproduktionen, på det sättet kan bröstpumpen fungera som ett bra hjälpmedel till din amning.

 

Källa

För att sammanställa denna köpguide när det kommer till bröstpumpar har vi använt oss av ett flertal olika källor. Det har varit relativt få objektiva testhus som genomfört mer avancerade tester av bröstpumpar. Däremot finns det gott om recensioner och andra kvalitativa källor som vi använt oss av.

1177.se – Samlad information och rekommendationer när det kommer till amning och att pumpa ur bröstmjölk.
https://www.1177.se/barn–gravid/att-skota-ett-nyfott-barn/amning-och-flaskmatning/handmjolka-och-pumpa-ur-brostmjolk/

Bäst-i-test.se – Genomgående tester av totalt 18 olika modeller av bröstpumpar
https://www.xn--bst-i-test-q5a.se/brostpump

Pricerunner.se – Genomgående tester av totalt 19 olika modeller av bröstpumpar
https://www.pricerunner.se/test/brostpump