Snoriga barn tips

För att hålla Barnkollen.se kostnadsfritt för dig som besökare förekommer annonser och affiliate-länkar på sidan.

Snoriga barn tips

Under småbarnsåren när barnen börjar gå på förskola är det nästan mer vanligt att barnen är snoriga än att dem inte är det. Barn brukar ofta bli mer snoriga under hösten och vintern när kylan börjar tränga sig på i kombination med att man umgås mer inomhus. Vi som är vuxna vet hur jobbigt det kan vara med en täppt och rinnande näsa och än mer problematiskt är det för dem små som har trängre luftvägar och inte på egen hand kan ta till hjälpmedel som krävs för att linda täppan. Små barn är väldigt hjälplösa i dessa lägen då dem själva inte kan fräsa sig fria från allt snor samt har svårt att kommunicera om dem har ont. Därför spelar du som förälder en avgörande och viktig roll för att hjälpa ditt barn att bli frisk och framförallt lindra täppan så att barnet kan andas och inte minst sova ordentligt.

Men som förälder är det inte alltid helt lätt att veta vilka tips man ska ta till och därför vill vi ge dig en snabb guide på enkla och effektiva tips att ta till om ditt barn känner sig bekymrad över snoret.

5 effektiva tips som lindrar snuva och nästäppa hos snoriga barn

1. Bröstmjölk eller koksaltlösning
Att äta med en täppt och snorig näsa kan vara väldigt problematiskt för ditt barn. Genom nästan är nämligen det enda sättet barnet kan ta upp syre under matningen. Ett bra tips som kan minimera täppan är att hälla några droppar bröstmjölk i barnets näsa. Bröstmjölk har nämligen förmågan att lösa upp slemmet i barnets näsa och på så sätt kan det lättare för barnet att äta. Ett annat alternativ är att skölja barnets näsa med koksaltlösning. Brukar sällan vara kul för barnet men resultatet brukar bli väldigt bra.

2. Nässpray för barn
Näsdroppar eller nässpray är det absolut vanligaste hjälpmedlet som vi vuxna tar till vid täppa i näsa. Det finns speciellt framtagna näsdroppar som är anpassade till just små barn och dessa brukar fungera utmärkt för att lindra besväret. Var dock noga med att följa anvisningarna på förpackningen så att du inte överdoserar och ger ditt barn för mycket nässpray.

3. Lindra täppan med nässug för barn
Alla småbarnsföräldrar har nog testat på denna briljanta uppfinning. Det kan vara oerhört frustrerande för föräldrar att se barnet besvärad av täppa och att dem själva inte kan fräsa eller göra sig fria från snoret. Med en nässug så hjälper du dig barn att suga ut snoret från nästa och frigör på så sätt luftvägarna så att det blir lättare för barnet att andas. Vad dock försiktig när du använder nässugen då det vid överanvändning eller felanvändning kan orsaka problem för barnet. Som alltid är det viktigt att du följer anvisningarna som medföljer när du köper en nässug till barnet.

4. Placera barnets huvud högt
Nästäppa brukar vara som mest besvärligt när det är dags för barnet att sova. Inte minst då många små barn har stort behov av napp vilket resulterar i att näsan är det enda organet som barnet kan andas via. Ett bra tips för att lindra täppan är att placera barnet huvud lite högre än normalt. Du kan exempelvis lägga en extra kudde under huvudet vilket gör att täppan inte blir lika ihärdig.

5. Nässköljning vid intorkat snor
Ibland är det inte bara besvärligt med att näsan hos barnet känns täppt utan det är också vanligt förekommande att intorkat snor samlar sig runt näsväggarna inne i barnet näsa. Det kan upplevas både obehagligt och irriterande för barnet och då är det bra för dig som förälder att veta hur du kan motverka besväret. En nässköljning är ett bra sätt att få bort intorkat snor men kanske inte så trevligt. Du sprutar in koksaltlösning eller saltvattenspray i näsan som sedan rinner bakåt ner i magsäcken på barnet. Kan jämföras med en kallsup. Som sagt inte så trevlig men väldigt effektivt.

 

Bör man söka vård för ett snorigt barn?

Upplever du att förkylningssymptomen sitter i under en längre tid och att ditt barn inte blir av med besvären så bör du kontakta en läkare. När det kommer till barn i denna ålder så är det alltid bättre att höra sig för med en läkare en gång för mycket än en gång för lite. Nu cirkulerar det också virus och andra besvärliga sjukdomar som barnen kan utsättas för och då behöver man som sagt uppsöka vård för att få hjälp. Men vi hoppas tipsen ovan ska underlätta besvären kring nästäppa för ditt barn.

Andra inlägg

Dela denna