D-vitamin barn

För att hålla Barnkollen.se kostnadsfritt för dig som besökare förekommer annonser och affiliate-länkar på sidan.

D-vitamin barn

D-vitamin är viktigt för att barns ben och tänder ska utvecklas normalt. Det bidrar också till att förbättra immunförsvaret och hjälper till att reglera kalcium och fosfor i kroppen. D-vitamin har också visat sig minska risken för typ 1-diabetes, astma, vissa typer av cancer och andra autoimmuna sjukdomar. Barn som inte får tillräckligt med D-vitamin kan också drabbas av rakit, en sjukdom som orsakar benstelhet och deformiteter.

Barn behöver ofta få i sig mer D-vitamin än vuxna. I Sverige är det viktigt att barn får tillräckligt med D-vitamin eftersom det inte finns så mycket sol under större delen av året. För att få tillräckligt med D-vitamin krävs det att man får det från maten. D-vitamin finns framförallt i fet fisk, ägg, mejeriprodukter och i olika kosttillskott. Det är viktigt att barn får tillräckligt med D-vitamin för att undvika d-vitaminbrist.

D-droppar för bebis under två år

Barn under två år bör dagligen få 10 mikrogram D-vitamin, som finns i D-droppar. Det är bäst att ge bebisar D-droppar som är godkända som läkemedel, eftersom de testas noggrant jämfört med D-vitamin som räknas som kosttillskott, vilket står på förpackningen. Även barn över två år, som inte regelbundet äter mat som är berikad med D-vitamin eller fisk, och som ofta bär kläder som täcker mycket av kroppen, behöver extra D-vitamin. Är du osäker så rådfråga alltid med barnhälsovården där du bor och var sedan noga med att ge D-droppar till din bebis.

Rekommenderat dagsintag av D-vitamin

Vem behöver extra tillskott?Hur mycket tillskott behövs?
Barn under två år10 mikrogram/dag
Barn över två år och vuxna som inte äter fisk10 mikrogram/dag
Barn över två år och vuxna som inte äter berikad mat10 mikrogram/dag
Barn över två år som inte äter fisk eller berikad mat10 mikrogram/dag
Barn över två år och vuxna som bär kläder som täcker ansikte, armar och ben10 mikrogram
Barn över två år och vuxna som inte är ute i solen under sommaren10 mikrogram/dag
Barn över två år och vuxna som bär kläder som täcker ansikte, armar och ben eller inte är ute i solen under sommaren och dessutom inte äter fisk och D-vitaminberikade livsmedel20 mikrogram/dag

Vad händer om barn får i sig för mycket D-vitamin?

En överdosering av D-vitamin är vanligtvis inte skadlig för en person vid ett tillfälle. Dock kan långvarig användning av D-vitamin vara mer riskabelt. För barn från omkring ett års ålder är det ofarligt att ta 25 ml av D-vitamin, orala droppar som innehåller 80 IE/droppe, eller 100 st D-vitamintabletter som innehåller 10 µg/tablett, vid ett tillfälle. Var noga med att följ anvisningarna på förpackningen och överdosera inte. Skulle det vara så att du råkat överdoserat D-droppar till ditt barn under en längre tid så bör du kontakta läkare och få råd.

Finns det några biverkningar med D-vitamin?

Höga intag av D-vitamin under en längre tid kan orsaka Hyperkalcemi som är ett medicinsk tillstånd som orsakas av förhöjda nivåer av kalcium i blodet. Det kan få allvarliga konsekvenser om det fortsätter över en längre tid. Då kan det leda till förkalkning av mjukdelsvävnader, vilket kan skada njurar, blodkärl, hjärta och lungor. En av de vanligaste orsakerna till att man uppnår ett högt intag av vitamin D är när man tar för mycket av tillskott eller mediciner som innehåller det.

Andra inlägg

Dela denna