Mjölktänder

För att hålla Barnkollen.se kostnadsfritt för dig som besökare förekommer annonser och affiliate-länkar på sidan.

Mjölktänder

Mjölktänder, även kända som primära tänder eller barnets första tänder, är de första uppsättning tänder som vanligtvis börjar dyka upp hos spädbarn från sex månaders ålder och framåt. Dessa tänder är temporära och ersätts senare av permanenta tänder när barnet växer upp. Mjölktänder spelar en viktig roll i tuggning, talspråk och utvecklingen av barnets ansiktsstruktur.

Hur många mjölktänder har barn?

Barn har normalt sett en total uppsättning av 20 mjölktänder. Denna uppsättning består av fyra centrala incisiver, fyra laterala incisiver, fyra hörntänder och fyra första och fyra andra premolarer. Dessa tänder kommer fram i en viss ordning, oftast med de två centrala incisiverna som de första att bryta igenom tandköttet.

När tappar man mjölktänderna?

Processen att tappa mjölktänder och få permanenta tänder varierar från barn till barn, men det finns generella riktlinjer att följa. Vanligtvis börjar tappningen av mjölktänderna runt sexårsåldern och fortsätter fram till tidig tonårsålder. Här är en grov tidslinje för när mjölktänder tappas:

Centrala incisiver: Mjölktänderna i mitten fram tappas vanligtvis först, oftast runt sexårsåldern.

Laterala incisiver: De mjölktänder som sitter bredvid de centrala incisiverna tappas vanligtvis några år efter de centrala incisiverna, runt sju till åtta års ålder.

Hörntänder: Mjölkhörntänderna tappas oftast runt nio till tolv års ålder.

Premolarer: De första och andra premolarerna tappas sist, oftast mellan tretton och fjorton års ålder.

Det är viktigt att komma ihåg att tappningen av mjölktänder är en individuell process och kan variera i tid och ordning mellan olika barn.

 

Gör det ont att tappa mjölktänderna?

För de flesta barn är processen att tappa mjölktänder inte smärtsam i sig själv. Tandköttet kan bli ömt och lite sårt när en mjölktand är på väg att lossna, men detta är vanligtvis en mild och övergående känsla. Det kan vara till hjälp att ge barnet svala och mjuka livsmedel under denna tid och att vara extra försiktig med tandborstning i det ömtåliga området.

För att lindra eventuell obehag kan du också överväga att ge ditt barn milda smärtstillande medel som rekommenderats av en tandläkare eller läkare. Det är dock viktigt att rådgöra med en tandläkare om du är osäker på ditt barns tandhälsa eller om de upplever något ovanligt obehag.

När får man sina permanenta tänder?

De permanenta tänderna ersätter gradvis mjölktänderna när barnet växer upp. Den första permanenta tanden som kommer fram är oftast den första molar, även känd som sexårsmolar, som dyker upp i sexårsåldern. Efter det fortsätter permanenta tänder att komma fram under flera år, och processen är normalt avslutad i tidig tonårsålder när alla 32 permanenta tänder är på plats.

Det är viktigt att hålla ett noggrant öga på barnets tandvård under denna period och uppmuntra goda tandvårdsrutiner, inklusive regelbunden tandborstning och besök hos tandläkaren.

Antal tänder vid olika åldrar

När nedan visar vi en tabell som visar ungefär hur många tänder man har vid en viss ålder i livet. Det är dock viktigt att komma ihåg att antalet tänder kan variera något mellan olika individer. Vissa barn kan få sina tänder tidigare eller senare än genomsnittet, och vissa tänder kan vara mer benägna att komma fram än andra. Detta är en generell riktlinje och inte en exakt regel.

ÅlderAntal Tänder
6 månader0
1 år6-10
2 år12-14
3 år14-16
4 år16-20
5 år20-22
6 år24-26
7 år26-28
8 år28-32

Andra inlägg

Dela denna