bäst i test

MATSTOL BARN

En milstolpe för många föräldrar är när barnet vuxit och kan sitta med vid matbordet. Även om det är kladdigt och möjligtvis ser ut som ett bombnedslag är det ändå ett stort steg för många föräldrar att placera sitt barn i matstol. I vår bäst i test-guide när det kommer till matstolar för barn hittar du våra favoriter som utmärker sig i både funktion, säkerhet och design. Vi har försökt att samla de tre bästa alternativen för att göra ditt val enklare. Låt oss guida dig till en trygg och bekväm matstol som passar just din familjs behov.

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Bästa matstolen för barn

En matstol för barn är en av de viktigaste investeringarna för småbarnsföräldrar. En bra matstol erbjuder säkerhet, komfort och stöd för ditt barn under måltiderna. Det är dessutom så att en bra matstol ser till att följa barnet genom dess uppväxt. Från det att de lärt sig att sitta upp till att kunna sitta utan några stöd eller byglar.

Under de första åren av barnets liv utvecklas motorik och sittförmåga snabbt, och en stabil och ergonomiskt utformad matstol bidrar till denna utveckling. Den hjälper barnet att sitta i en bra position, vilket främjar både matsmältning och korrekt hållning. Dessutom minskar en säker matstol risken för olyckor och fall, vilket ger föräldrar sinnesro under måltiderna.

Att investera i en matstol som håller under flera år framöver medan barnet växer är också ekonomiskt och praktiskt fördelaktigt. Många moderna matstolar är designade för att anpassas i takt med att barnet växer, från en hög barnstol till en vanlig sittplats. Detta innebär att du inte behöver byta ut stolen varje år, vilket sparar både pengar och resurser. En hållbar och justerbar matstol kan användas från spädbarnstiden upp till flera år, och ibland till och med vidare till nästa barn i familjen.

Att välja en matstol av hög kvalitet är alltså en långsiktig investering i ditt barns säkerhet och komfort. Genom att satsa på en stol som kan justeras och användas under flera år, säkerställer du att ditt barn har en trygg och bekväm plats vid matbordet genom hela barndomen.

våra favoriter

Bäst i test

Stokke Tripp Trapp Matstol inkl. Babyset och Bricka

Utmärkt alternativ

Kinderkraft Enock Matstol

billigare alternativ

Troll Marita Matstol

Så valde vi ut bästa matstolen för barn

På Barnkollen.se genomför vi inga egna fysiska tester, utan vi förlitar oss på noggrann research och analyser av källor, recensioner, betyg och information online. För att säkerställa att våra rekommendationer är så tillförlitliga som möjligt, utvärderar vi matstolar utifrån följande aspekter:

Funktionalitet
Vi undersöker hur väl matstolen uppfyller sitt syfte och hur lätt den är att använda i vardagen. Detta inkluderar faktorer som justerbarhet, säkerhetsfunktioner, rengöringsvänlighet och hur bekvämt barnet sitter. En funktionell matstol ska göra måltiderna smidiga och bekväma både för barnet och föräldrarna.

Mångsidighet
Vi bedömer hur anpassningsbar matstolen är för olika åldrar och behov. En bra matstol bör kunna justeras och användas under flera år, från spädbarnstiden till när barnet är större.

Hållbarhet
Hållbarhet är en nyckelfaktor i vår bedömning. Vi granskar materialen och konstruktionen för att säkerställa att matstolen är robust och kan tåla daglig användning under lång tid. En hållbar matstol innebär att den kan användas av flera barn eller under hela barnets uppväxt utan att förlora sin funktionalitet och säkerhet.

Pris
Vi jämför priset på matstolen i förhållande till dess funktioner, mångsidighet och hållbarhet. En bra matstol ska erbjuda ett rimligt värde för pengarna. Vi strävar efter att hitta produkter som kombinerar hög kvalitet med ett överkomligt pris, så att du får bästa möjliga investering för din familj.

Genom att bedöma matstolar utifrån dessa aspekter kan vi ge dig välgrundade rekommendationer och hjälpa dig att hitta den bästa matstolen för ditt barn. Vi hoppas att våra guider och tips gör det lättare för dig att välja en matstol som passar just dina behov och din livsstil.

Innehållsförteckning

BÄST I TEST

Stokke Tripp Trapp Matstol inkl. Babyset och Bricka

bästa matstolen barn
Specifikation
 • Klassisk och ikonisk design av Peter Opsvik
 • Lång hållbarhet, stödjer upp till 110 kg
 • Mått: H78 x L49 x B46 cm
 • Optimal sid- och ryggstöd
 • Hög rygg och stängd front med grenrem
 • Enkel att rengöra med en fuktig trasa
 • Vattenbaserad, giftfri färg
 • Fri från bisfenol och ftalater
 • Medföljande guide för inställning av sits och fotstöd efter ålder
 • Utökad 7-årsgaranti för träkomponenter
 • Finns i flera färger som passar alla typer av inredning

Tripp Trapp från Stokke är inte bara en vanlig matstol, den är en trogen följeslagare som växer med ditt barn genom livet. Denna innovativa stol, designad av Peter Opsvik, har en justerbar sits och fotstöd som ger optimal komfort och stöd för både rygg och fötter i alla åldrar. Tillverkad av hållbart bokträ, kombinerar den robust konstruktion med tidlös design.

Stolen är utformad för att låta ditt barn sitta med vid matbordet och delta i familjens måltider från en mycket tidig ålder. Babysetet fästs enkelt utan verktyg och är utrustat med ett ergonomiskt ryggstöd för att säkerställa korrekt hållning. Matbrickan, tillverkad av BPA-fri plast, är lätt att rengöra vilket gör den idealisk för både snabba måltider och trånga utrymmen.

Tripp Trapp erbjuder en lösning som växer med barnet, från baby till vuxen, och anpassar sig enkelt efter behov. Med sitt ergonomiska stöd och högkvalitativa material är det en investering i både komfort och hållbarhet. Oavsett inredningsstil kan du hitta en färg som passar ditt hem, vilket gör Tripp Trapp till ett estetiskt och praktiskt val för alla familjer. Just denna stol som vi presenterar i vår guide ingår babyset. Notera att du också kan köpa stolen utan babysetet.

Utmärkt alternativ

Kinderkraft Enock Matstol

matstol barn bäst i test
Specifikation
 • Stilren och praktisk 3-i-1-matstol
 • Tillverkad i stabilt och hållbart trä
 • Utrustad med trepunktsbälte för de yngre barnen
 • Justerbar sits och fotstöd för anpassning efter barnets storlek
 • Avtagbart bälte och bricka för äldre barn
 • Lättviktig (6 kg) för enkel förflyttning
 • Hög stol för barn 6 månader till 3 år, låg stol för barn 3 till 10 år

Enock är en robust och säker 3-i-1-matstol från Kinderkraft som kombinerar stilren design med funktionalitet. Denna mångsidiga matstol, tillverkad av hållbart trä, är utformad för att växa med ditt barn. Den kan användas både som en barnmatstol och som en vanlig stol, vilket gör den till en långsiktig investering för familjen. Till saken hör också att den är väldigt prisvärd.

För de yngre barnen erbjuder Enock en trygg sittplats tack vare ett trepunktsbälte och en rymlig bricka som gör måltiderna bekväma och säkra. Sitsen är justerbar i höjdled och fotstödet kan anpassas i position eller tas bort helt, vilket gör att stolen kan anpassas efter barnets storlek och behov. När barnet blir äldre kan både bältet och brickan enkelt tas bort, vilket förvandlar matstolen till en bekväm sittplats för de större barnen.

Med en lätt vikt på endast 6 kg är Enock enkel att flytta mellan olika rum, vilket gör den praktisk för användning i hela hemmet. Den höga stolen är idealisk för barn mellan 6 månader och 3 år, medan den låga stolen passar barn från 3 till 10 år. Enock erbjuder många härliga stunder vid matbordet, oavsett ålder.

Billigare alternativ

Troll Marita Matstol

babystol bäst i test
Specifikation
 • Solid björk och mdf
 • Breda ben för extra stabilitet
 • Justerbart fotstöd och ryggstöd
 • Enkel att torka av och hålla ren
 • Miljövänlig, vattenbaserad färg i grå nyans
 • Svensktillverkade färger, lack och lim
 • Uppfyller europeiska och amerikanska standarder genom rigorösa tester

Denna eleganta och stabila matstol från Troll är designad för att ditt barn ska sitta högt, tryggt och säkert under måltiderna. Tillverkad av solid björk, erbjuder stolen en stabil och säker sittplats med benen brett isär för extra stabilitet, vilket gör att den kan hantera även de mest energiska måltiderna.

Matstolen har ett bekvämt fotstöd där barnet kan vila sina fötter, och ett ryggstöd som ger bra stöd när barnet vill luta sig tillbaka. Med den generösa sittytan är det enkelt att sätta i och ta ur barnet, och det hållbara materialet gör att stolen är lätt att rengöra från matspill och kladd.

Den grå, miljövänliga vattenbaserade färgen är både stilren och modern, vilket gör att stolen smälter in i de flesta köksmiljöer och inredningsstilar.

Troll är känt för sina höga kvalitetskrav och noggranna kontroller i alla produktionssteg, från timrets ankomst till den färdiga produkten. Möblerna är tillverkade av mdf och solid björk från norra Europa och genomgår rigorösa tester för att uppfylla både europeiska och amerikanska standarder. All färg, lack och lim är vattenbaserade och miljövänliga, med svensktillverkade komponenter. Troll återvinner alla färgrester och produktionsspill, vilket gör deras produkter till ett miljömedvetet val.

Trolls matstol erbjuder en perfekt kombination av säkerhet, komfort och stil, vilket gör den till ett utmärkt val för barnfamiljer som söker hållbara och miljövänliga produkter. Dessutom är det en matstol för barn till er väldigt förmånligt pris.

Guide inför ditt köp av matstol för barn

Att välja rätt matstol för ditt barn kan kännas överväldigande med alla alternativ på marknaden. För att underlätta ditt beslut har vi sammanställt en kortfattad köpguide med de viktigaste faktorerna att tänka på innan du köper en matstol.

Säkerhet
Säkerheten är den allra viktigaste faktorn när du väljer en matstol för ditt barn. Kontrollera att matstolen har en stabil bas, säkerhetsbälte eller sele och inga skarpa kanter. Se till att stolen uppfyller säkerhetsstandarder och har godkända certifieringar. Du som förälder skall kunna känna dig trygg med att barnet inte ramlar eller välter stolen.

Funktionalitet
En funktionell matstol bör vara lätt att använda och justera. Titta efter funktioner som:
– Justerbar höjd och fotstöd för att anpassa stolen när barnet växer.
– Avtagbar bricka som är lätt att rengöra.
– Fällbara eller kompakta alternativ om du har begränsat med utrymme.

Komfort och hållbarhet
Komforten är viktig för att ditt barn ska trivas vid matbordet. Välj en stol med mjuka dynor eller stoppning och ett ergonomiskt utformat säte. En bekväm sittposition hjälper till att främja god hållning och gör måltiderna trevligare för ditt barn. Matstolen ska vara tillverkad av robusta och hållbara material som tål daglig användning. Trä och metall är ofta mer hållbara än plast, men högkvalitativ plast kan också vara ett bra val om det är rätt konstruerat. Kontrollera också att materialen är lätta att rengöra och underhålla, så som dynor och kuddar.

Mångsidighet
Välj en matstol som kan anpassas efter ditt barns olika utvecklingsfaser. Många stolar är designade för att växa med barnet och kan användas från spädbarnstiden till skolåldern. Kolla efter stolar med justerbara funktioner och möjligheter att använda stolen på olika sätt, till exempel som en vanlig stol när barnet blir äldre.

Pris
Pris och budget är också viktiga överväganden. Det finns bra matstolar i olika prisklasser, så bestäm vad du är villig att spendera och hitta den bästa stolen inom din budget. Kom ihåg att en högre initial kostnad kan vara värt det om stolen är hållbar och mångsidig nog att användas under flera år.

Design och stil
Matstolen kommer att vara en del av ditt hem, så det är viktigt att den passar in i din inredning. Det finns många stilalternativ att välja mellan, från klassiska trästolar till moderna plast- och metallvarianter. Välj en design som du gillar och som matchar din övriga möblemang.

Frågor och svar kring matstol för barn

Barn kan börja använda en barnstol när de kan sitta upp utan stöd, vilket vanligtvis sker runt 6 månaders ålder. Detta varierar dock mellan barn, så det är viktigt att se till att ditt barn är tillräckligt stabilt och starkt för att sitta upprätt innan du placerar det i en matstol.

En bebis kan börja sitta i en matstol med stöd när den kan sitta upp med minimal hjälp, vanligtvis runt 4–6 månaders ålder. Det är viktigt att matstolen har bra stöd för rygg och sidor samt ett fempunktsskydd eller säkerhetssele för att hålla barnet säkert på plats. Det rekommenderas också att använda en matstol med justerbar rygg och fotstöd för extra stabilitet och komfort.

Barn brukar sitta i matstol tills de är cirka 3–4 år gamla, beroende på stolen och barnets utveckling. Många matstolar är designade för att växa med barnet och kan justeras för att användas längre, ibland upp till skolåldern.

Ett fotstöd till barnstolen är viktigt eftersom det ger barnet stabilitet och stöd, vilket hjälper till att upprätthålla en bra sittställning. Det bidrar också till ökad komfort och säkerhet under måltiderna, vilket gör att barnet kan sitta längre och mer bekvämt.

Källor

Barnkollen.se arbetar metodiskt för att hitta den bästa matstolen för barn på marknaden genom att använda tillgänglig offentlig information. Istället för att göra egna fysiska tester, förlitar de sig på recensioner, betyg, produktinformation och tester publicerade av andra. Denna strategi gör att de kan ge en bred och objektiv översikt över de bästa alternativen. Barnkollen.se är skapad av föräldrar för föräldrar, och de utgår alltid från en förälders perspektiv för att säkerställa att deras rekommendationer är praktiska och relevanta för vardagslivet.

Använda källor:

<