När börjar barn gå

när börjar barn gå
Kategori

Att se sitt barn ta sina första steg är en av de mest minnesvärda ögonblicken för föräldrar. Barns utveckling och när de börjar gå kan variera betydligt från ett barn till ett annat. Det är en spännande tid i deras liv och en viktig milstolpe i deras utveckling. Barns utveckling är en fascinerande resa som föräldrar får följa med på från allra första början. En av de mest spännande milstolparna i detta äventyr är när barnet lär sig att gå. Det är en process som påverkar hela deras motoriska, kognitiva och känslomässiga utveckling.

Innan ett barn tar sina första steg har det redan lagt ned många månaders arbete. Allt börjar med att barnet ligger på ryggen och utforskar sina ben och fötter. De lär sig att rulla över, dra upp sig till sittande och krypa. Denna tidiga motoriska utveckling är avgörande för att förbereda musklerna och koordinationen som krävs för att gå.

Tips på hur man kan hjälpa sitt barn att börja gå

Att hjälpa sitt barn att ta sina första steg är en spännande och uppmuntrande upplevelse. Här är några tips för att stödja ditt barns gångutveckling:

Säker miljö: Se till att hemmet är säkert och fritt från faror så att ditt barn kan utforska och öva att gå utan att riskera skador.

Tid på golvet: Ge ditt barn gott om tid på golvet så att de kan öva sina motoriska färdigheter och stärka sina benmuskler.

Babystolar: Undvik att använda babystolar för länge, då de kan begränsa ditt barns rörelseutrymme. Låt dem sitta och stå på egna ben.

Stödjande möbler: Låt ditt barn hålla sig till stödjande möbler som soffor och bord när de försöker resa sig och ta steg.

Låt dem försöka: Ge ditt barn möjlighet att försöka stå och gå på egen hand. Håll deras händer försiktigt om de behöver stöd, men låt dem känna på hur det är att stå och röra sig.

Leka på golvet: Leka tillsammans med ditt barn på golvet. Låt dem följa dig när du går runt i rummet, vilket kan vara en lockande upplevelse för dem.

Första skor: När ditt barn börjar gå mer stabilt, skaffa mjuka och stödjande skor som hjälper dem att hålla balansen.

Beröm och uppmuntran: Beröm och uppmuntra ditt barn varje gång de tar ett steg eller försöker gå. Positiv förstärkning kan vara mycket motiverande.

När är det sent att börja gå?

Även om det finns en vanlig tidsram för när barn börjar gå, är det viktigt att komma ihåg att alla barn utvecklas i sin egen takt. För de flesta barn är det normalt att börja gå mellan 9 och 18 månaders ålder. Det är dock sällan för sent att börja gå. Vissa barn kan ta sina första steg vid 2 års ålder eller senare, och det är fortfarande inom det normala spektrat.

När kan barn gå med stöd?

Barn utvecklar gradvis sin förmåga att gå med stöd från vuxna eller hjälpmedel som gåvagnar. Vanligtvis börjar barn använda gåvagnar runt 9 till 12 månaders ålder, när de har blivit mer stabila i sina steg. Dessa gåvagnar ger dem möjlighet att utforska sin omgivning och träna sina gångfärdigheter.

Hjälpmedel för barn att börja gå

Det finns flera hjälpmedel som kan stödja barns gångutveckling. Här är några exempel:

Gåvagn: En gåvagn är ett leksakshjälpmedel som ger barnet stöd medan de övar att gå. Det är utformat med fyra hjul och ett handtag som barnet kan hålla i medan de går runt.

Baby walker: En baby walker är en stol på hjul som låter barnet röra sig och utforska sin omgivning. Den kan vara användbar när barnet är redo att stå upp och gå.

Stödjande skor: När ditt barn blir mer stabilt på sina fötter, kan stödjande skor hjälpa till att ge bra grepp och balans.

Lekmattor: Lekmattor med olika texturer och mönster kan uppmuntra barnet att stå och gå när de är på golvet och leker.

Ståbord: Ett ståbord ger barnet stöd när de står och kan användas för lek och aktiviteter.

När barn börjar att gå är ytterst individuellt

Krypning är en viktig färdighet som förbereder barnet för att gå. Det tränar arm- och benmusklerna och hjälper till att stärka ryggraden. Dessutom utvecklas barnets förmåga att koordinera rörelserna mellan sina fyra extremiteter. Krypning är också en form av utforskning och ger barnet möjlighet att upptäcka sin omgivning på ett mer självständigt sätt. Är du även intresserad av barns språkutveckling så rekommenderar vi att läsa vår inlägg, när börjar barn prata. 

När börjar barn att springa?

Efter att barn har lärt sig att gå, kommer nästa steg att vara att utveckla sin balans och koordination ytterligare. De kan börja utforska att springa runt 2-3 års ålder. Detta är en spännande tid då de blir mer självständiga och aktiva.

Avslutningsvis

Att lära sig gå är en viktig del av barnets utveckling, och det är viktigt att ge dem tid och stöd när de tar denna spännande resa mot självständighet. Det är också viktigt att förstå att motorisk utveckling och kognitiv utveckling är nära kopplade. När ett barn lär sig att gå, stärker det inte bara sina muskler utan också sin hjärna. Barnet lär sig om spatial medvetenhet, avstånd, mönster och kroppskontroll. Detta är en nyckelkomponent i tidig inlärning.

Lisa

SENASTE INLÄGGEN

Barnsäkra hemmet

Läs mer ->
blöjtårta

Blöjtårta

Läs mer ->
Barnkalas tema

Barnkalas teman

Läs mer ->
play doh lera

Play Doh lera

Läs mer ->
trolldeg

Trolldeg

Läs mer ->

PRODUKTGUIDER

Lära gå skor

LÄRA GÅ SKOR

Läs mer ->
Barnvagnspaket

BARNVAGNSPAKET

Läs mer ->

BABYSITTER

Läs mer ->

EL LÅDCYKEL

Läs mer ->
Babyvåg

BABYVÅG

Läs mer ->

FLER BLOGGINLÄGG

Barnsäkra hemmet

2023-10-27
Kategori: ,

Barnsäkra hemmet – En guide till ett säkert hem med barn Barnsäkerhet är av yttersta vikt när du har små…

blöjtårta

Blöjtårta

2023-09-26
Kategori:

Blöjtårta – ett namn som låter som om det kommer från ett helt annat kulinariskt universum. Men oroa dig inte,…

Barnkalas tema

Barnkalas teman

2023-09-21
Kategori:

Att arrangera ett barnkalas är alltid en spännande och minnesvärd händelse för både barn och föräldrar. Ett av de mest…

play doh lera

Play Doh lera

2023-09-21
Kategori:

Vad är play-doh lera? Play-Doh lera är en av de mest älskade och ikoniska leksakerna för barn i alla åldrar.…

trolldeg

Trolldeg

2023-09-20
Kategori:

Trolldeg är en kreativ och mångsidig lerliknande blandning som är populär bland barn och vuxna för att skapa olika konstverk…

Barnkalas tips

Barnkalas

2023-09-20
Kategori: ,

Barnkalas är en speciell tid då vi kan skapa minnen som varar för livet. Det är en tid för skratt,…

Kungliga namn

Kungliga namn

2023-09-19
Kategori: ,

Kungliga namn har alltid spelat en viktig roll i historiens förlopp och är ofta förenade med aristokrati, makt och prestige.…

slempropp

Slempropp

2023-09-18
Kategori:

Vad är en slempropp? En slempropp är en naturlig skyddsbarriär som finns i livmoderhalsen under en kvinnas graviditet. Den består…

När börjar barn prata

När börjar barn prata

2023-09-17
Kategori:

Barns språkutveckling är en fascinerande process som varierar från barn till barn. Det är en kritisk del av deras utveckling…

mjölktänder

Mjölktänder

2023-09-11
Kategori:

Mjölktänder, även kända som primära tänder eller barnets första tänder, är de första uppsättning tänder som vanligtvis börjar dyka upp…

potträning

Potträning

2023-09-11
Kategori:

Potträning är en av de viktigaste milstolparna i ett barns tidiga utveckling. Det är ett steg mot självständighet och en…

Finska namn

2023-09-11
Kategori:

Svenskar med finska rötter har en unik kulturell arvrikedom som ofta avspeglas i deras namngivning. Finska namn har en särskild…

Grekisk mytologi namn

Grekisk mytologi namn

2023-09-08
Kategori:

Grekisk mytologi är fylld med en fascinerande samling av namn, var och en med sin egen unika historia och betydelse.…

Inför förskolestart

Guide: Inför förskolestart

2023-08-21
Kategori:

Dags för förskolan? Har det blivit dags för förskolestart och du vill köpa de saker som ditt barn behöver inför…

bästa barnappen

Appar för barn

2023-02-21
Kategori:

Appar för barn är ett utmärkt sätt att underhålla barn, samtidigt som de lär sig något. Nuförtiden har många föräldrar…

Könsneutrala namn

Könsneutrala namn

2023-02-15
Kategori: ,

Lista över namn som ses som könsneutrala namn, eller även kallat Unisex-namn. Som idag används som namn vanligtvis i Sverige…

Barnnamn 2022

Barnnamn 2022

2023-02-15
Kategori: ,

De mest populära barnnamnen för 2022 i Sverige har nu tillkännagetts genom Statistikmyndigheten (SCB) som varje år samlar in statistik…

presenter till barn

Presenter till barn

2023-02-14
Kategori:

Den stora höjdpunkten för barn, oavsett ålder är när det vankas födelsedag vilket innebär att man som barn får öppna…

Topp 100 barnfilmerna

100 bästa barnfilmerna

2023-02-14
Kategori:

Barnfilmer är och har ända sedan Walt Disney gjorde entré med Snövit och de sju dvärgarna 1937 satt färg på…

d vitamin barn

D-vitamin barn

2023-01-25
Kategori:

D-vitamin är viktigt för att barns ben och tänder ska utvecklas normalt. Det bidrar också till att förbättra immunförsvaret och…