Slempropp

För att hålla Barnkollen.se kostnadsfritt för dig som besökare förekommer annonser och affiliate-länkar på sidan.

Slempropp

 

Vad är en slempropp?

En slempropp är en naturlig skyddsbarriär som finns i livmoderhalsen under en kvinnas graviditet. Den består av segt slem och bildas tidigt i graviditeten. Syftet med slemproppen är att förhindra att bakterier och andra potentiella skadliga ämnen tränger in i livmoderen och når fostret. Slemproppen fungerar som en försvarsmekanism som hjälper till att skydda den växande bebisen i livmodern.

Hur vet man att slemproppen gått?

När slemproppen börjar lossna och gå sker det oftast som ett naturligt tecken på att kroppen förbereder sig för förlossning. Här är några vanliga tecken som indikerar att slemproppen kan ha gått:

Slemmig urladdning: Kvinnor som har förlorat sin slempropp beskriver ofta att de upptäcker en ökad mängd slemmig urladdning från slidan. Slemmet kan vara färgat rosa, rött eller brunt och kan vara klart eller trådigt.

Blodtillblandning: Ibland kan slemproppen innehålla små mängder blod, vilket ger den en rosa eller rödaktig nyans. Detta kallas ibland för ”blodig show.”

Tryck i bäckenet: Kvinnor kan uppleva en känsla av tyngd eller tryck i bäckenet när slemproppen lossnar.

Krampar eller sammandragningar: Vissa kvinnor kan uppleva milda sammandragningar eller krampar när slemproppen går. Detta kan vara ett tecken på att kroppen förbereder sig för förlossning.

Vad ska man göra om slemproppen går inför en förlossning?

Om du misstänker att din slempropp har gått inför en förlossning, är det viktigt att förbli lugn. Detta är ett normalt och naturligt tecken på att din kropp förbereder sig för att föda. Du behöver inte omedelbart kontakta din barnmorska eller sjukhuset om du inte upplever andra förlossningssymptom som regelbundna sammandragningar eller vattenavgång.

Det är dock en bra idé att vara medveten om tecknen på förlossning och att ha en kommunikationsplan med din vårdgivare för att veta när du bör kontakta dem. Se också till att du har din BB-väska färdigpackad och vill du har tips på vad du bör ha med dig så kan du läsa inlägget BB-väska lista.

Hur ser en slempropp ut?

Slemproppens utseende kan variera från kvinna till kvinna, men den är vanligtvis en seg och trådig substans som kan vara genomskinlig, klar, vit, eller ha en rosa eller rödaktig färg på grund av små mängder blodtillblandning. Den kan vara stor som en tärning eller mindre.

Hur stor är slemproppen?

Slemproppens storlek kan också variera, men den är vanligtvis inte särskilt stor. Den kan vara ungefär lika stor som en tärning eller mindre. Det är viktigt att komma ihåg att slemproppens storlek och utseende inte är det viktigaste tecknet på förlossningsstart, utan det är de sammandragningar och förlossningssymptom som följer som är avgörande.

Gör det ont när slemproppen går?

Att förlora slemproppen i sig orsakar vanligtvis inte smärta. Det kan dock vara åtföljt av milda sammandragningar eller en känsla av tryck i bäckenet. Smärtan, om den förekommer, är oftast mild och inte långvarig.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är slemproppen en naturlig del av graviditeten som lossnar när kroppen förbereder sig för förlossning. Att förlora slemproppen är ett vanligt tecken på att förlossningen närmar sig, men det är viktigt att komma ihåg att det inte är ett exakt tecken på när förlossningen kommer att börja. Om du är osäker eller har andra förlossningssymptom, kontakta din vårdgivare för råd och vägledning.

Andra inlägg

Dela denna